Styczeń 19, 2018, 00:34:27 am

Autor Wątek: Noże ze stali A2  (Przeczytany 2551 razy)

Offline skraburski

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 97
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 24, 2017, 14:41:17 pm »
poszperalem jeszcze na sieci, na forum nożowym i okazuje się, że są 2 stale A2, i właśnie dlatego trzeba używać oznaczeń niemieckich :D

AISI 304 = 1.4301 = A2 Stainless Steel - nierdzewna stal austeniczna nie nadająca się na noże.
http://en.wikipedia.org/wiki/SAE_304_stainless_steel

AISI A2 = 1.2363  - "powietrznohartowalna" stal narzędziowa, świetna na noże.
http://en.wikipedia.org/wiki/A-2_tool_steel#A2

cyt. z https://forum.knives.pl/index.php?topic=156809.msg1507117#msg1507117

zastanawiam się co za k..... nazwał różne stale tak samo! może ktoś wie?

Offline Łukasz G.

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 918
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 24, 2017, 15:38:37 pm »
Krzysiek - składu nie podam ale posiadam francuskiego Hocka A2 przy moim No7. Testuję go od kilku miesięcy i w sumie to nóż ma dwie bardzo istotne zalety - daje się łatwo i szybko naostrzyć (prawie tak jak chromowo-wanadowe noże Stanleya) ale trzyma ostrość 5-6 razy dłużej. Nóż jest bardzo precyzyjnie obrobiony - jest od razu gotowy do pracy co nie jest zawsze takie oczywiste. Polecam kupić kpl. z odchylakiem - również przygotowanym do pracy. Zdecydowanie wolę Hocka od oryginalnych noży Veritasa...

Offline sajo

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 915
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 24, 2017, 16:40:06 pm »
fajnie że piszesz Łukasz. Bo wydawało mi się, że różnica była by subtelna. Przekonałeś mnie, żebym kupił sobie zastaw do ośnika  ;D

Choć czuję, że krzyśkowi nie chodziło o to czy opłaca się ostrza hockowe kupić, ale chce uruchomić własną produkcję  8)

EDIT: porównujesz Hock A2 vs Veritas A2 czy Hock A2 vs Veritas O1?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2017, 16:48:06 pm wysłana przez sajo »

Offline krzysiek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1458
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 24, 2017, 17:12:58 pm »
cyt. z https://forum.knives.pl/index.php?topic=156809.msg1507117#msg1507117
zastanawiam się co za k..... nazwał różne stale tak samo! może ktoś wie?
No właśnie.
Łukaszu w zasadzie to nic mnie nie pili do noży ze stali 1.2363 ani Hock-owych ani własnego "chowu" . Zdaje się ,że będzie problem z technologią bo żeby zbliżyć się chociaż na "kilometr" do jakości Hock'a trzeba wymrażać stal po hartowaniu a tego tutaj nie przeskoczę. Pozostaje mi w stal 1.2379 ,która jak się wydaje nie wymaga wymrażania. W jej przypadku jest tylko problem z temperaturą , nie wiem czy w moich warunkach uzyskam temperaturę 1060 stopni to jest prawie 160 więcej niż przy stali 1.2363.
Sajo trafiłeś mnie w czuły punkt, marzy mi się produkcja noży ze stali azotowanej. Takim nożem pewnie można by było gwoździe strugać. Ta stal 1.2379 nadaje się do azotowania choć nie jest to wymagane.
A w ogóle to cały temat tych noży jest dla mnie wyzwaniem warsztatowym i tak je traktuję. Skończyłem robić nowego router'a , a ponieważ jest jeszcze zimno i ciemno to szukam tematu zastępczego i to chyba będzie temat na przyszłą jesień. Póki co trzeba ruszyć ze stolarką , Kierowniczka czeka na nowy kredensik do kuchni, a i drewno na toaletkę (grusza afrykańska) aklimatyzuje się w salonie pod kanapą - jeszcze go nie wypatrzyła.
Łukaszu jeszcze jedno pytanie : noże Hock'a mają 2,6 mm grubości , czy to jest odczuwalne w czasie pracy. Bo grubość była i jest jakby dalej jednym z motywów podjęcia tematu. Trochę mnie muli ta "kartkowa" grubość a co za tym idzie  konieczność ciągłego kontrolowania stanu ostrości- czasem utrafi się na takie ustawienie noża ,że aż żal ,że za chwilę trzeba go będzie wyciągać do ostrzenia.

Offline Łukasz G.

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 918
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 24, 2017, 17:47:15 pm »
Sajo - porównuję Hocka A2 z Veritasem O1.
Krzysiek - w zestawie z masywnym odchylakiem  grubość noża jest dobra. Zresztą, ja kupiłem zestaw do No7 tj. 60 mm i grubszy by nie pasował do standardowego Recorda.

Offline krzysiek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1458
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 24, 2017, 19:32:04 pm »
Właśnie patrzę na Dictum , noże mają jednak 2,4 mm. Piszesz ,że kupiłeś grubszy - tzn jaki i gdzie go wynalazłeś. Bo ten o grubości 2,4 mm to chyba mnie raczej nie interesuje.
Wyjaśnij też , proszę, dlaczego nie pasuje do standardowego  Record'a - pazur ciągadła jest za krótki ?
Ja nowy nóż chce wsadzić do Stanley'a 4 i 1/2, jak pisałem w pierwszym poście interesuje mnie powrót do "korzeni" jeśli chodzi o parametry konstrukcyjne.

Offline sajo

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 915
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 24, 2017, 19:36:39 pm »
Łukasz pisał o grubszym odchylaku, nie nożu.
https://www.fine-tools.com/eisen.html
na samym dole.

Offline krzysiek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1458
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 24, 2017, 19:58:30 pm »
No cóż nie było to dla mnie takie jasne. :)

Offline Henry

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1140
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 24, 2017, 21:23:42 pm »
Zdaje się ,że będzie problem z technologią bo żeby zbliżyć się chociaż na "kilometr" do jakości Hock'a trzeba wymrażać stal po hartowaniu a tego tutaj nie przeskoczę.


Kolega niedawno sprzedawał spray do wymrażania.
https://forum.knives.pl/index.php/topic,184642.msg2180402.html#msg2180402
D2/NC11LV możesz kupić też grubszą od ręki - tylko wąskie - ale możesz zagadać czy nie mają nie pociętej:
http://damast.com.pl/index.php?id_category=23&controller=category


Offline Łukasz G.

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 918
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 24, 2017, 21:35:30 pm »
Krzyśku - dokładnie o ten pazur chodzi. Hock po prostu pasuje. Jak pełny magazynek do kbk AK - wkładasz i ogień ciągły;-)

Offline krzysiek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1458
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 24, 2017, 22:12:32 pm »
Dzięki za namiary Henry.

Krzyśku - dokładnie o ten pazur chodzi. Hock po prostu pasuje. Jak pełny magazynek do kbk AK - wkładasz i ogień ciągły;-)

Jutro muszę sprawdzić ile wystaje pazur w tym moim strugu 4 i 1/2 .

Offline krzysiek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1458
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 30, 2017, 19:22:28 pm »
No i noże wycięte. Jakieś dwa tygodnie temu dotarły do mnie preformaty. Zostały wyciete na Water-jet'cie ze stali 50HF. Jest to stal sprężynowana bardzo często używana przez "nożowników" , jak się spisze jako nóż do struga - zobaczymy. Cięcie wodą pozwoliło na uniknięcie niepotrzebnego w tym wypadku hartowania mikrostrefowego.

Noże zostały wycięte z blachy o grubości nominalnej 3 mm w praktyce jest trochę więcej .Miejscami dochodzi nawet do 3,4 mm. Na szczęście Koledzy ,którzy robili mi preformaty  przeszlifowali mi noże do grubości 2,9 mm.
Pokazane na zdjęciu niżej wycinki ze środka noży posłużą mi do zrobienia dodatkowych noży do Record'a 044

Szlifowanie noży pozwoliło mi na zrobienie dokładnej fazy

i wyprowadzenie tylnej płaszczyzny.

Oryginalny nóz do Stanley'a 4 1/2 ma  2mm . Nowy , jak pisałem ma 2,9 mm ( może nawet troszkę mniej)

Mam tylko śrubę mikrometryczną ze skalą "imperial". Nóż w Stanley'u 4 1/2 leży pewnie na żabie i pazur ciągnie go dobrze, jeśli chodzi o Record'a to tam zapas w wysokości pazura jest nawet większy. Pozostały strugów czyli marketowych używek z lat 70-tych jeszcze nie sprawdzałem.
Teraz pozostaje zrobienie fazy na nożach do "4", hartowanie i odpuszczanie.
Kontaktowałem się z firmą hartowniczą w Polsce ale facet chyba dostał amoku jak dowiedział się ,że noże będą wysyłane do Francji i przypierdzielił cenę ponad 600 PLN za hartowanie , odpuszczanie i wymrażane ( "suchy lód" ) trzech noży o łącznej masie 600 gramów. Mam nadzieję ,że coś mu się przed długim week-end'em pokręciło.
W razie czego sam będę hartował metodą pokazaną prze Paul Sellers'a , odpuszczanie do 58 HRC - to 2 godziny w piekarniku w temperaturze 200 stopni , wymrażanie - zamrażarka  -19 stopni przez pół roku , nie spieszy mi się.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2017, 19:35:20 pm wysłana przez krzysiek »

Offline zuszeq

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 43
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 02, 2017, 11:00:12 am »
50HF?
Zajrzyj na stronę forum knives.pl
Popytaj - jestem przekonany, że ktoś to zahartuje jak trzeba za dużo mniejsze pieniądze.

Offline krzysiek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1458
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 02, 2017, 13:16:31 pm »
Dzięki za trop. :)

Offline krzysiek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1458
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 02, 2017, 20:49:33 pm »
Trudno jest mi odpowiedzieć na pierwsze pytanie bo noże wycinali mi w firmie ,z którą kiedyś współpracowałem , więc na pytanie " ile ? " dostałem odpowiedź " nic " .
Generalnie taka ilość stali jaka wyszła na te noże to sprawa groszowa, problem jest tylko minimalnej ilości handlowej (podejrzewam ,że nie więcej niż 50 PLN ) oraz szlifowania bo surowa blacha jest nierówna.
Jeśli chodzi o drugie pytanie , to  nie pomyślałem  o tym bo łamacze przy strugach ,do których przewidziałem zastosowanie nowych noży są solidne.