Maj 20, 2018, 23:29:44 pm

Autor Wątek: Noże ze stali A2  (Przeczytany 2961 razy)

krzysiek

  • Gość
Noże ze stali A2
« dnia: Styczeń 09, 2017, 14:53:30 pm »
Wszyscy wiemy ,że firma Hock ( pewnie i nie tylko ona) wyrabia noże do strugów ze stali A2. Jest to stal nierdzewna.
Co może być wobec tego takiego w jej składzie ,że noże Hock'a uchodzą za noże z wyższej półki.
Skład stali A2 jest określony normami min. ISO i może być on w jakichś granicach modyfikowany w zależności od konkretnych warunków w jakich ma pracować. Zawsze jednak wyznacznikiem tych modyfikacji jest "agresywność" środowiska a nie wielkość i rodzaj obciążenia mechanicznego - oczywiście w pewnych rozsądnych granicach. Czy w przypadku tej stali możemy mówić o utwardzaniu przez hartowanie , czy twardość jest uzyskiwana modyfikacją zawartości np. chromu.
Pytam bo nóż taki sygnowany przez Hock'a wykonany ze stali A2 kosztuje około 44 € plus przesyłka. Natomiast można w necie kupić płaskownik z takiej stali o grubości 3 mm i po prostu wyciąć z niego na laserze lub waterjet-cie noż. Nóż Hock'a ma grubość 2,4mm , nóż wycinany będzie miał 3 mm - co jest powrotem do "korzeni" w parametrach konstrukcyjnych strugów.
Żeby nie rozpisywać się o kosztach to powiem tylko ,że w/g moich wstępnych szacunków za 23€ mogę mieć go w ręku we Francji a nie wiem czy nie taniej.
Tylko czy to będzie dobry nóż , czy tylko nierdzewny ?



Offline raven

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 452
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 09, 2017, 15:22:26 pm »
Stanley też robi noże ze stali A2, w strugach z linii SweetHeart, co by daleko nie szukać ;)

Offline Henry

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1138
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 09, 2017, 16:26:46 pm »
Wątpię żeby zamawiali wytopy stali na zamówienie - po prostu kupują arkusz A2 taki sam jak każdy może kupić. Kluczem do sukcesu (albo i nie) jest odpowiednia obróbka - czyli hartowanie z odpowiedniej temperatury z zabezpieczeniem przed utlenianiem, do odpowiedniej temperatury, z określoną prędkością, wymrażanie i na koniec odpuszczanie na odpowiednią twardość wtórną. Od tego procesu zależy twardość, kruchość, odporność na ścieranie, a nawet na korozję - więc to nie tak łatwo że "sobie kupisz i wytniesz".

krzysiek

  • Gość
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 09, 2017, 16:34:09 pm »
No właśnie ,ale czy stal A2 jest stalą hartowalną tak jak stale narzędziowe ?

Offline telengi

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 55
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 09, 2017, 16:50:37 pm »
Jeżeli chcesz kupić kawałek blachy A2 to nie jest ona hartowana z prostej przyczyny :) Hartowanie strasznie utrudnia dalszą obróbkę a przecież po to się takie arkusze sprzedaje żeby coś z tego zrobić ;)

krzysiek

  • Gość
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 09, 2017, 17:21:23 pm »
Dzięki za oświecenie  :) ,pozostaje mi ewentualnie zmierzyć ( na razie szukając więcej wiedzy ) się z problemami zasygnalizowanymi w poście @henry'iego.
Przy okazji wyciąłbym sobie noże do Record'a 044 , który kupiłem z jednym tylko ,w dodatku już przykrótkim, nożem.

Offline tomekz

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 4836
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 09, 2017, 19:26:58 pm »
A stal z resora się  nadaje?

krzysiek

  • Gość
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 09, 2017, 20:31:59 pm »
Po rozhartowaniu pewnie tak , pomijam problem grubości. No i trzeba pewnie znowu zahartować. Pamiętam ,że mój teść zrobił kiedyś przecinak z zewnętrznego pierścienia łożyska. Miał taką kuźnię z wentylatorem, trochę koksu i rozhartowanie , wykucie i zahartowanie robiło się bez problemu.

Online jasiop

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 494
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 09, 2017, 21:02:58 pm »
Z uwagi na podniesiony tu temat zastosowania stali A2 polecam grupę Zrób Nóż - można się tam sporo dowiedzieć :-)
https://www.facebook.com/groups/1604869836404485/?hc_ref=NEWSFEED
Jasio P - Rzeszów

krzysiek

  • Gość
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 24, 2017, 06:53:24 am »
No i jestem w kropce. Dzięki @Jasiop. Choć nie byłem tam gdzie radziłeś , ale zainspirowany Twoją podpowiedzią zacząłem szukać odpowiedzi na pytanie : Jak zahartować stal A2.
Jak się okazuje stal A2 odpowiada składem stali 1.4301 i takie oznaczenie nosi w normach europejskich.
Z postów na forum Knives.pl dowiedziałem się ,że stal ta w żadnym wypadku nie nadaje się do hartowania i ,że nadaje się ona do wszystkiego tylko nie na noże - oczywiście noże do krojenia. Można zrobić sobie nóż stołowy czyli "do kotleta".
Jeśli chodzi o noże do strugów to pracują one czasem w warunkach jeszcze większych obciążeń niż zwykłe noże. Zatem wniosek stąd jasny skoro nie nadaje się ona na zwykłe noże to tym bardziej nie nadaje się na noże do strugów.
To jak to w końcu jest z tymi nożami do strugów Hock'a albo do Stanley'ów linii Sweetheart  ?   ???
Pomijając kwestię warunków pracy to co z hartowaniem ?
Na w/w forum znalazłem też taką informację ,że A2 czyli 1.4301 to stal ferrytyczna ( przytaczam pisownię) i można ją utwardzić przez zgniatanie , czyli chyba przez kucie  ???
Mam kawałek stali NC11LV (1.2379) stal "nożowa" narzędziowa do pracy na zimno , do hartowania w temperaturze około 1060 stopni Celsjusza i schładzania olejowo-powietrznego - czyli średnio szybko. Już zrobiłem z niej trzy nożyki do Record'a 044, ale o tym napiszę w innym wątku.
Co to w końcu jest z tymi nożami ze stali A2 ?

Offline sajo

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 913
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 24, 2017, 09:27:32 am »
http://www.hocktools.com/default/about.html
Cytuj
Many of our standard replacement blades and kitchen knife blades items are being cut out with a laser and ground flat after hardening.

A część noży robi im ktoś w Francji.
http://www.hocktools.com/faq/why-are-some-hock-blades-made-in-france.html
Ron Hock opisał jak można samemu zahartować (ale o O1)
http://www.hocktools.com/tech-info/diyht.html

Tu pisze o różnicach między O1 i A2. Ciekawy fragment:
Cytuj
A2 is one of the steels that respond well to cryogenic treatment. This extreme cold treatment (-320°F) essentially finishes the original quench, increasing the steel’s toughness without any decrease in hardness.

I tak sprzedaje się jego noże, z fine-tools.de:
HOCK Cryogenically treated A2 Blades
Cytuj
To strengthen the edge we recommend a larger bevel angle for A2 than we would use for O1. For a bench plane iron, try your A2 blade at about 30° or 33°.

http://www.hocktools.com/tech-info/o1-vs-a2.html

Na koniec załącznik z ksiązki Rona Hocka "The Perfect Edge"
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2017, 09:30:05 am wysłana przez sajo »

Offline skraburski

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 114
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 24, 2017, 09:31:18 am »

krzysiek

  • Gość
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 24, 2017, 12:52:07 pm »
Pisząc mój dzisiejszy poranny post opierałem się na informacjach zawartych tutaj :
http://www.stalenierdzewne.pl/porady-ekperta/czy-jest-jakaś-różnica-między-stalą-typu-a2-a4-i-302304316-czy-ta-sama-stal-tylko-ina
http://www.dss-interacciai.pl/uploads/pdf/klasyfikacja_stali_nierdzewna.pdf
Pytając się w jednej z firm handlujących stalą nierdzewną i kwasoodporną ( bodajże ,że w Częstochowie ) otrzymałem informację przypisującą oznaczenie 1.4301 do stali A2.
W tym momencie stoję okrakiem i nie bardzo wiem co dalej . ???
Zadzwonię jeszcze do Poznania , handlują tam stalami jakościowymi.
...

No i jestem po rozmowie, rzeczywiście A2 to 1.2363
Okazuje się ,że trzeba uważać na informacje z internetu i podchodzić do nich też  z pewną rezerwą weryfikując w innych źródłach.
Dzięki Koledzy @sajo i @skraburski.

Ma nadzieję ,że w ciągu miesiąca lub półtora będę miał tu we Francji preformaty noży, jednak jak z tego co widzę to będzie to chyba stal 1.2379 czyli NC11LV .
Taką stal mają "na półce"  w zaprzyjaźnionej firmie i tam mogą wyciąć noże na water-jet-cie. Mam tylko nadzieję ,że mają blachę 3 mm.
Bo ten kawałek , z którego dorobiłem trzy noże do Record'a 044 pochodził też z tej firmy ma 4 mm grubości.
Ale o tym jak pisałem wcześniej opowiem w osobnym wątku.


Offline skraburski

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 114
    • Zobacz profil
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 24, 2017, 13:01:34 pm »
W pierwszym podanym przez ciebie linku wyraźnie widać, że A2 i 1.4301 mają inny skład.
Przeczytaj jeszcze raz i dokładnie przyjrzyj się tabelce ze składem.


krzysiek

  • Gość
Odp: Noże ze stali A2
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 24, 2017, 13:25:13 pm »
Drobne różnice w procentowym udziale dodatków stopowych są dopuszczalne przez normy i wynikają z szczególnego dopasowania składu stali do warunków dedykowanych w jakich ma ona pracować. Najistotniejsza jest w tym przypadku zawartość węgla. Informacja w tej poradzie , tabeli nazywająca stal o zawartości węgla 0,1% stalą A2 w konsekwencji tego co potwierdzono mi w Poznaniu jest bzdurą albo pomyłką w redagowaniu tabeli. Natomiast Stal 1.4301 w/g tej tabeli ma zawartość węgla mniejszą bądź równą 0,07 % i to wydaje się być informacją prawdziwą. Niestety do informacji z portalu stalenierdzewne.pl  z działu "porady eksperta" należy chyba niestety podchodzić z ograniczonym zaufaniem.