Wrzesień 25, 2018, 19:04:55 pm

Autor Wątek: Gazowa płyta ceramiczna.  (Przeczytany 3468 razy)

krzysiek_z

  • Gość
Odp: Gazowa płyta ceramiczna.
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 24, 2016, 09:15:02 am »
Słyszałem podobne informacje o Amice kilka lat temu jak remontowałem kuchnię. Wtedy podobno były duże problemy z piekarnikami a dokładnie pękały w nich szyby.
Z kolei zmywarka amiki wytrzymała moim rodzicom ponad 10 lat, co jest bardzo dobrym wynikiem.

Offline Lirorobert

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 5252
    • Zobacz profil
    • Lirorobert
Odp: Gazowa płyta ceramiczna.
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 24, 2016, 22:16:15 pm »
Decyzja zapadła.

Kupujemy tę płytę.
Nie mniej zwracam uwagę na jeden dosyć istotny szczegół.
Z jakiegoś dla mnie nie zrozumiałego powodu wymiary otworu w blacie pod tę płytę są mniejsze niż standardowe wycięcia.
Tak więc trzeba uważać czy istniejące wycięcie nie będzie za duże.
Nie ma problemu gdy montuje się nowe blaty. Otwór można powiększyć w przyszłości, ale w drugą stronę może być kłopot.
Zaznaczam, może być, ale nie musi.


mily68

  • Gość
Odp: Gazowa płyta ceramiczna.
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 24, 2016, 23:17:53 pm »
Robert daj znać jak z wylotem spalin z kratek z tyłu (interesuje mnie to ze względu na planowany szklany backsplash). Wiem, że być może będziesz już w Londynie ale może jakiś mały opis-test od Twojej rodziny dla nas?

Offline Lirorobert

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 5252
    • Zobacz profil
    • Lirorobert
Odp: Gazowa płyta ceramiczna.
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpień 25, 2016, 06:33:31 am »
Oczywiście że będę informowal.
Już teraz mogę powiedziec z doświadczenia że jeśli szklo będzie hartowane to nie będzie klopotu.

Offline Lirorobert

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 5252
    • Zobacz profil
    • Lirorobert
Odp: Gazowa płyta ceramiczna.
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 05, 2016, 11:08:40 am »
Napisała do mnie osoba z firmy Solgaz.
Oto ich odpowiedz na wątpliwości poruszanych w wątku.
Pozwalam sobie na wklejenie jej.


1. "Może się mylę ale wygląda to na trochę inną klasyczną płytę ceramiczną, czyli przekazywanie energii odbywa się przez nagrzanie ceramiki a potem garnka (straty ciepła) a dochodzą do tego spaliny z gazu w domu.
Plusy w stosunku do klasycznej ceramiki  - szybciej się nagrzewa.
Minusy w stosunku do klasycznej ceramiki - spaliny.

Plusy w stosunku do indukcji.... brak ??"
 
Do uwagi o spalinach pragnę tylko dodać, że te z kuchni GPC nie mają w sobie lepkiego osadu. Spalanie gazu odbywa się w wystarczająco dużej temperaturze, aby zneutralizować ten problem. Wydalana jest czysta para wodna i tlenek węgla w bezpiecznych ilościach.
 
Plusy w stosunku do indukcji? Zdecydowanie tańsza eksploatacja. Zaczynając od braku konieczności kupowania specjalnych garnków, posiadania instalacji 3 fazowej kończąc na mniejszym koszcie energii i zużyciu gazu przez płytę. Sprawdzaliśmy jak procentowo wygląda oszczędność w tym przypadku i uwzględniając koszt energii jest to oszczędność rzędu 20% - 25%.

 
2. "Mnie martwi tylko ten wylot (gorących) spalin. Co jak ktoś ma backsplash ze szkła (z obrazkiem)?"
 
W załączniku znajduje się zdjęcie aranżacji ze szkłem nad blatem od naszej klientki.
Zawsze polecamy szkło hartowane, które wytrzyma temperatury nieco powyżej 100oC.
Spaliny wydobywają się z kratek pionowo do góry, a płyta musi być odsunięta min. 4 cm od ściany. Nagrzewanie będzie wynikiem promieniowania cieplnego od spalin przy dłuższym gotowaniu.

 
3. "Kurcze, płyta fajna, ale ja zawsze obawiam się wylania czegoś zimnego na rozgrzaną płytę. Na pewno nic się nie stanie? A jak z odpornością na urazy mechaniczne (czyli jak wkurzona żona pieprznie garnkiem o płytę)?"
 
Poniżej link do filmiku, na którym sprawdzamy zachowanie szkła w obu przypadkach (zamiast żony jest nasz technolog ;) ):

 
Należy oczywiście uważać z urazami mechanicznymi. Zawsze będzie to szkło, które pomimo swojej wytrzymałości może ulec uszkodzeniu.
 
4. "Decyzja zapadła.

Kupujemy tę płytę.
Nie mniej zwracam uwagę na jeden dosyć istotny szczegół.
Z jakiegoś dla mnie nie zrozumiałego powodu wymiary otworu w blacie pod tę płytę są mniejsze niż standardowe wycięcia.
Tak więc trzeba uważać czy istniejące wycięcie nie będzie za duże.
Nie ma problemu gdy montuje się nowe blaty. Otwór można powiększyć w przyszłości, ale w drugą stronę może być kłopot.
Zaznaczam, może być, ale nie musi."
 
Jest to istotna uwaga. Dokładne wymiary i rysunki do wszystkich naszych sprzętów można znaleźć na naszej stornie http://solgaz.eu/produkty/
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2016, 11:10:18 am wysłana przez Lirorobert »

mily68

  • Gość
Odp: Gazowa płyta ceramiczna.
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 05, 2016, 22:43:43 pm »
No i w teorii wszystko jasne. Pozostaje tylko czekać na recenzję od rodziny Roberta i zbierać kasę :)

Offline Pragmatyczny Przemek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1260
    • Zobacz profil
    • Pragmatyczny
Odp: Gazowa płyta ceramiczna.
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 05, 2016, 23:31:53 pm »
Nie znam sie to sie wypowiem.
Miałem teraz montować taką płytę, ale klientka się wycofała bo podobno płyta co chwile "cyka"
czyli podpala palnik i gasi, podpala i gasi by zachować moc. W wynku czego "cyka" zapalnik pizoelektryczny.
Nie wiem cyz to prawda nie sprawadzałem.

Offline Robi

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 136
    • Zobacz profil
Odp: Gazowa płyta ceramiczna.
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 06, 2016, 12:18:24 pm »
Cykanie na targach zarejestrowałem. Faktycznie komuś wrażliwemu może przeszkadzać. ja wychodzę z założenia że jak się gotuje w kuchni to i tak nie jest cicho. Zresztą to byłe ciche cykanie gdzieś pod płytą.
Jestem po ostatecznych pomiarach kuchni z już dobranym sprzętem AGD. Jedyną uwagę jaką dostałem o tych płytach to fakt że potrzebny jest otwór dopływu powietrza od frontu o wysokości 15mm. A to nie każdemu może się podobać.

Offline Pragmatyczny Przemek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1260
    • Zobacz profil
    • Pragmatyczny
Odp: Gazowa płyta ceramiczna.
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 06, 2016, 16:43:43 pm »
Ja robiłem otwory pod w cokole 5 sztuk na fi 35

Offline Lirorobert

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 5252
    • Zobacz profil
    • Lirorobert
Odp: Gazowa płyta ceramiczna.
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 06, 2016, 17:52:17 pm »
A kto bedzie widział te 15mm tuż pod blatem?

przemek77

  • Gość
Odp: Gazowa płyta ceramiczna.
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 06, 2016, 20:18:01 pm »
Będzie to widoczne. Jeżeli wszędzie utrzymaną masz przerwę między blatem a frontem  3-4 mm , a przy piekarniku 15 mm to różnica jest zauważalna

Offline Lirorobert

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 5252
    • Zobacz profil
    • Lirorobert
Odp: Gazowa płyta ceramiczna.
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 07, 2016, 23:25:50 pm »
Wystający blat bedzie zasłaniał tę szparę.
Mozna zrobić wlot przy cokole.
A odnosnie pykania iskrownika to solgaz odpisał:

Jest to poprawna praca kuchni. Grzanie odbywa się na zasadzie cyklicznego odpalania.
Płyta grzewcza osiąga odpowiednią temperaturę, po czym na chwilę odcina gaz trzymając ciepło. Włącza się po pewnym czasie aby znów dogrzać palnik. Tym sposobem zapobiegamy ciągłemu pobieraniu gazu, więc oszczędzamy.

Offline Robi

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 136
    • Zobacz profil
Odp: Gazowa płyta ceramiczna.
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 28, 2016, 22:57:38 pm »
Jak zapowiadałem, od dzisiaj jestem posiadaczem podłączonej płyty solgaz 3+1.
Jak macie jakieś pytania, coś przetestować - walić śmiało.

mily68

  • Gość
Odp: Gazowa płyta ceramiczna.
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 28, 2016, 23:01:24 pm »
Jestem ciekaw jak z tymi wylotami spalin - czy bardzo "wali" gorącem i co masz jako backsplash?

Offline Paweł 46

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1994
    • Zobacz profil
Odp: Gazowa płyta ceramiczna.
« Odpowiedź #44 dnia: Październik 28, 2016, 23:45:58 pm »
Zacznę od tego, że w domu gotuję na gazie, na działce, na elektrycznej płycie ceramicznej.
Przeczytałem temat żonie, że może by chciała taką płytę.
Stwierdziła krótko, jeśli ta gazowa płyta działa tak samo jak elektryczna ceramiczna, to nie chce jej na oczy widzieć.
Powód, gotując bezpośrednio na gazie ma większą kontrolę nad temperaturą, a do szału ją doprowadza jak coś kipi, na gazie reakcja na przykręcenie gazu jest natychmiastowa, na płycie mimo zmniejszenia mocy kipi dalej zanim płyta się nie wychłodzi.
Tak, że u mnie w domu temat upadł  8)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.