15 Luty 2025, 18:43:52 czas Polski

Autor Wątek: Cyklon stacjonarny  (Przeczytany 49809 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Cyklon stacjonarny
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Luty 2014, 09:01:22 czas Polski »
Ciekaw byłem wrażeń z wykonania małego cyklonu
A czytałeś ten wątek?  http://forum.domidrewno.pl/sam'y-46/testy-moich-odciagow-wiorow/  - są tam proste testy moich odciągów. Jak zrobię duży cyklon, to dołączę tam też jego testy.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Luty 2014, 20:39:26 czas Polski »
Witam
Dzisiaj wizyta u tokarza  - zrobi tuleje mocowania wirnika na sobotę, zdobycie sklejki 3 mm ( faluje jak na animacji, która wstawił "Vitro"  na poprzedniej stronie), zakup silikonu i plasteliny na uszczelki.
Zastosowałem oba "patenty" - na połączeniu cylinder - stożek patent Vitro a na połączeniu stożek- króciec do zbiornika zastosuję odpowiednik " blue tack"
Po przestudiowaniu artykułu Billa Penza i poznaniu zasad budowy dmuchawy, dostosowałem wymiary do mojego  cyklonu i dmuchawy i narysowałem części pokryw dolnej i górnej dmuchawy rysując spiralę najprostszą z możliwych metod - za pomocą kołka fi 18 mm, sznurka i ołówka. Na zdjęciu widać też mój cyrkiel, którym rysuję większe koła, zbudowany z listewki z otworami na ołówek i szpikulec w odległości zadanego promienia od ołówka.  Sklejka jest tak giętka, że boki obudowy chyba zrobię z tej sklejki a nie blachy - może będzie mniej hałasu ( ostatnie zdjęcie).
Tu jeden z artykułów Billa Penza:  http://billpentz.com/woodworking/cyclone/airfoil_blower.cfm#blower_template
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2014, 20:45:37 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Luty 2014, 21:12:10 czas Polski »
Amigorg , czekam  na końcowe testy bo sam też chyba spróbuję  podobny wykonac. Dzięki za linka- ciekawy tekst

Offline vitro

« Odpowiedź #33 dnia: 20 Luty 2014, 15:24:02 czas Polski »

A, u mnie już coś się kręci.

http://vitro4u.com/images/tokarka/CAM00117.mp4

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Luty 2014, 16:30:35 czas Polski »
No i ładnie :)
Parę pytań:
- jakim klejem kleiłeś wirnik? - ja zamierzam kleić poliuretanowym SOUDAL,
- jak wyważałeś wirnik?,
- czy nie za blisko masz wirnik od obudowy?
Zastanawiam się, czy twój silnik nie jest za słaby . 500 W przy wirniku 350 mm / 2450 obr/ min w zamkniętej obudowie może nie dać rady, ciekaw jestem prób ruchowych. Jak pójdzie, tym lepiej.
Ja dopiero w sobotę będę mógł kleić wirnik, tokarz dorabia mi tuleję z rowkiem klinowym do zamocowania na wale silnika.
Na razie robię obudowę dmuchawy, zamocowanie silnika. Zdjęcia wrzucę wieczorem.

Offline vitro

« Odpowiedź #35 dnia: 20 Luty 2014, 16:58:33 czas Polski »
Kleiłem Rakolem do twardego drewna. Wyważałem na silniku w pionie (kulka się nie sprawdziła). Zaznaczyłem najwyższy punkt po zatrzymaniu i wkręcałem małe wkręty do momentu, aż za każdym razem zatrzymywał się w innym miejscu ( znaczy się zniwelowałem cięższy fragment wirnika). Po włączeniu nie zauważyłem przenoszenia drgań na skrzynkę do której był przymocowany. Mam w zapasie większe silniki gdyby był za słaby, to wymienię. Nigdzie nie obciera, odległość od obudowy do dolnego krążka wirnika jest na całym obwodzie prawie jednakowa, pracuje dosyć cicho. 

Offline krzyś48

« Odpowiedź #36 dnia: 20 Luty 2014, 17:20:02 czas Polski »
Sorry że się wtrącę jak już kiedyś ktoś wspomniał można by było wykorzystać wentylator od malucha ??? nadało by się ?

i nie kosztuje zbyt drogo
http://tablica.pl/oferta/wentylator-chlodzenia-silnika-fiat-126p-maluch-CID5-ID2S6ip.html
http://www.kupsprzedaj.pl/o/wentylator-silnika-fiata-126p/2408284

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Luty 2014, 19:38:22 czas Polski »
Do mojego cyklonu ten wentylator od malucha jest za mały. Ja robię wirnik o średnicy 300 mm i wysokości wewn. 100 mm czyli o objętości ok. 7  litrów.
Pewnie do Mini-cyklonu byłby dobry. Chyba zrobię taką dmuchawę na próbę.

Offline vitro

« Odpowiedź #38 dnia: 20 Luty 2014, 19:53:44 czas Polski »
Kolejny etap klejenia.

« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2014, 20:02:59 czas Polski wysłana przez vitro »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Luty 2014, 20:38:40 czas Polski »
Dzisiaj w dalszym ciągu prace przy dmuchawie.
- Wykonanie tarczy mocowania silnika do obudowy dmuchawy.
Silnik jest Kołnierzowo-łapowy, w tarczy jest wyfrezowane gniazdo, w które jest wpuszczony jest kołnierz silnika. średnica otworu pod tarczę w górnej pokrywie dmuchawy jest 6 mm większa niż średnica wirnika, co umożliwi łatwe zdjęcie obudowy dmuchawy bez demontażu silnika. Silnik będzie podwieszony na 4 cięgłach do platformy nośnej, jak na wcześniejszym szkicu.
- wykonałem też drewnianą część platformy nośnej i przygotowałem kątowniki do wykonania jej zamocowania do ściany ( widoczna na ostatnim zdjęciu).
- Na pierwszym zdjęciu widać uszczelkę z silikonu "wyhodowaną " na kołnierzu stożka cyklonu wg patentu kol. "Vitro" - po zdjęciu folii, a przed obcięciem nadmiaru silikonu.
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2014, 20:49:07 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Luty 2014, 21:34:54 czas Polski »
Amigorg ja wymiekam normalnie przy Twoich samach. Masz chłopie zacięcie! Pełen szacun!
Może jak nowy warsztat będzie już stał to wtedy pomyślę o takich rozwiazaniach jak cyklon choć opcja jest też zeby wywalić zsyp na zewnątrz do osobnego pomieszczenia i wtedy nie wiem czy to bedzie miało sens zeby cyklon budować czy po prostu duży odciag zamontować

Malym wiorkiem, malym wiorkiem

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Luty 2014, 21:43:47 czas Polski »
Armagedon dokładnie - Amigorg to taki polski Mathias Wandel  :)

Offline krist138

« Odpowiedź #42 dnia: 20 Luty 2014, 21:57:32 czas Polski »
Witam Armagedon tylko nie na zewnątrz , ja taki błąd zrobiłem i teraz to wszystko zdemontowałem , jak już pisałem zrobię cyklon jak będzie chwila .Wszystko było dobrze latem a zimą kicha jak go włączyłem to z piecyka wszystkimi szczelinami wyciągało dym łzy w oczach i po robocie  :D :D .Tego latem nie przemyślałem , chyba że inne ogrzewanie

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Luty 2014, 22:28:57 czas Polski »
Masz chłopie zacięcie
Cytując klasyka "...mam taki imperatyw, aby działać..." , a najbardziej lubię ten moment, kiedy kończę jakiś projekt i ...... działa, jest dobrze. :)

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Luty 2014, 22:32:14 czas Polski »
Czapkę z glowy mojej juz zdjąłem ;)
Co do posta krista to zamierzam używać blast gates (takie tamujace przeplyw ajzole) zeby ciągnęło tylio z jednego urządzenia a piecyk dam kompletnie z przeciwnej strony a jak to nie pomoże to wymyślę coś innego. Ale ten cyklon jest bajka!

Malym wiorkiem, malym wiorkiem