14 Grudzień 2024, 07:09:22 czas Polski

Autor Wątek: zagłebiarka vs pilarka ręczna  (Przeczytany 20606 razy)

Offline Sławek M.

zagłebiarka vs pilarka ręczna
« dnia: 29 Kwiecień 2014, 08:34:50 czas Polski »
Mam pytanko czym różni się zgłębiarka od pilarki ręcznej?
Jestem amatorem ale myślałem, że zagłębiarka w stosunku do pilarki posiada takie cechy jak:
1. regulacja głębokości cięcia
2. możliwość zgłębienia piły pionowo w materiale np: cięcie w blacie pod zlew
3. praca z listwą
Tymczasem będąc w sklepie pan sprzedawca powiedział mi, że te cechy które wymieniłem ma też pilarka ręczna i pokazał mi Boscha (nie pamiętam jakiego miał chyba na końcu GCE) i powiedział że też się da nim tak pracować jak zagłębiarką, więc jak to jest?

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
Odp: zagłebiarka vs pilarka ręczna
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Kwiecień 2014, 09:26:33 czas Polski »
Zagłębiarka od  pilarki różni się min. tym, że w pilarce jak ustawisz ustaloną głębokość cięcia to aby uruchomić ją trzymasz pilarkę w powietrzu i możesz ciąć zaczynając od brzegu materiału, natomiast w zagłębiarce ustalasz głębokość cięcia , uruchamiasz urządzenie i powoli zagłębiasz pilę w materiale.
Poza tym zagłębiarki są przystosowane do pracy z szynami prowadzącymi co czyni je bardziej precyzyjnymi.
Zagłębiarki są też bezpieczniejsze ponieważ jak przestajesz naciskać na nie piła wysuwa się do góry i nie ma opcji aby piła szarpnęła wtedy
o coś a przy pilarce jeśli osłona nie opuści się na dół a piła jest jeszcze na obrotach może spotkać Cię niespodzianka, czasami przykra.
Ja sam mam pilarkę , dorobiłem do niej szynę ( za radą Armagedona  :) )do cięcia dłuższych elementów oraz przystawkę kątową do cięcia w poprzek
« Ostatnia zmiana: 29 Kwiecień 2014, 09:39:59 czas Polski wysłana przez Waldi »

Offline Bartek_

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Kwiecień 2014, 19:39:29 czas Polski »
Witam,
jak już temat został ruszony  ;)
Waldi jak wygląda ta przystawka kątowa do cięcia w poprzek? Można prosić o jakieś foto / link itp...
Odnośnie szyny, to można ją zrobić bardzo prosto łącząc dwa panele podłogowe. (koszt kilkanaście / kilkadziesiąt zł - zależne od panela ;D, bo orginalna szyna to koszt nawet kilka stówek.
Pozdrawiam,

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Kwiecień 2014, 21:00:18 czas Polski »
Przystawkę do cięcia pilarką podpatrzyłem chyba na którymś filmie M. Wandella ale nie pamiętam którym natomiast szyno podobny przyrząd zrobiłem z panela podłogowego z profilem aluminiowym
jako prowadnica i jedna strona służy do cięcia pod kątem 90 st a druga pod 45 st. jak potrzebne zdjęcie to może jutro

Offline MarcinW

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Kwiecień 2014, 23:57:36 czas Polski »
Boscha (nie pamiętam jakiego miał chyba na końcu GCE)
chodzi zapewne o Boscha GKT 55 GCE - to jest zagłębiarka Boscha przystosowana do pracy z szyną prowadzącą

Offline robson

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Kwiecień 2014, 00:14:16 czas Polski »
Zagłębiarka posiada tą cechę jak wskazuje sama nazwa, maszynki te wykonane są bardziej precyzyjnie od zwykłych pilarek i najważniejsza zaleta nie mają tzw. odrzutu do tyłu przy zagłębianiu się w materiale .

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Kwiecień 2014, 17:56:37 czas Polski »
Bartek, przesyłam zdjęcia tu ,ponieważ w prywatnej wiadomości nie mogłem ich przesłać

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Kwiecień 2014, 17:59:35 czas Polski »
I jeszcze dwa

Offline a3756

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Maj 2014, 04:34:09 czas Polski »
Zagłębiarka posiada tą cechę jak wskazuje sama nazwa, maszynki te wykonane są bardziej precyzyjnie od zwykłych pilarek i najważniejsza zaleta nie mają tzw. odrzutu do tyłu przy zagłębianiu się w materiale .
A czemu uważasz że zagłębiarka nie odrzutu? Do zagłębiarek są specjalne elementy montowane na szynie aby temu zapobiec ale to jako opcja.

Offline Bartek_

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Maj 2014, 08:00:25 czas Polski »
Waldi, Wielkie dzięki. Jeszcze raz przepraszam za offtopic.
Pozdrawiam,

Offline studio tata

« Odpowiedź #10 dnia: 01 Maj 2014, 10:49:52 czas Polski »
z piarka reczna mozna jeszcze pare ciekawych rzeczy wykonac , zaglebiarka jest narzedziem specjalistycznym do konkretnych zadan , pilarka reczna tez mozna wejsc w material jak zaglebiarka , ale trzeba miec model bez klina i duzo doswiadczenia

Offline robson

« Odpowiedź #11 dnia: 01 Maj 2014, 11:03:58 czas Polski »
Posiadam obydwie maszynki, znam doskonale możliwości jednej i drugiej ,zagłębiarka wyposażona jest w między innymi w chowający się samoczynnie klin przy zagłębianiu ,czego nie ma w pilarce.
A3756 nie używam żadnych elementów mocowanych na szynę ,przytrzymuje jedną ręka za stopę a drugą zagłębiam pilarkę w materiał .

Offline a3756

« Odpowiedź #12 dnia: 01 Maj 2014, 13:45:01 czas Polski »
W zagłębiarce boscha to raczej nie ma żadnego klina nie wiem jak pozostałe zagłębiarki. Bosch niby jest tańszym odpowiednikiem mafela. A ztym odrzutem to tak jak pisałem spierała bym się czy same zgłębiarki są go pozbawione z samej tylko nazwy.

Offline Lechu

« Odpowiedź #13 dnia: 01 Maj 2014, 23:11:47 czas Polski »
W temacie zaglebiarki: czy ktos ma jakies doswiadczenia z marka Virutex? Widzialem w ktoryms ze sklepow internetowych zaglebiarke tej marki. Cena ok polowe nizsza niz festool. Czy warto?

Offline studio tata

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Maj 2014, 23:16:18 czas Polski »
polowa , chyba z jakiejs wyprzedazy ???