15 Październik 2024, 20:44:31 czas Polski

Autor Wątek: Co wybrać?  (Przeczytany 14944 razy)

Offline Łukasz G.

Odp: Co wybrać?
« Odpowiedź #75 dnia: 03 Marzec 2015, 23:31:40 czas Polski »
Tata - tylko w starych katalogach i na zdjęciach. W nowych katalogach zresztą też - Lie Nielsen i Veritas produkują współczesną wersję tych strugów (w kilku wersjach). Oryginalne Stanleye są baaaardzo drogie. Ilość narzędzi produkowanych onegdaj prze firmę Stanley Rule and Level Co była przeogromna. Na starych modelach (do ,chyba 1934) używano loga ze stylizowanym sercem z literami SW w środku, do tego loga nawiązuje dzisiaj firma Stanley wypuszczając pod nazwą Sweetheart nową serię strugów Premium.

Offline sajo

« Odpowiedź #76 dnia: 04 Marzec 2015, 08:58:51 czas Polski »
"side rabbet plane"

A tłumacz wujka Google dał radę :P
"jaskółczy ogon samolotu po stronie"
Tak czy tak, nic z tego nie kumam ,to może piszcie co nimi można zrobić ???
Nie w tłumacza, a szukać obrazami.
Będzie to jakaś odmiana wręgownika, z ostrzem położonym na boku.

No ale naprawdę, czemu się dziwicie? Wskażcie mi jakieś współczesne czasopisma, publikacje o strugach? A zobaczcie ile tego jest na zachodzie, po angielsku. Może jakiegoś współczesnego, polskiego producenta strugów, chociaż by drewnianych...
Jeżeli np. ktoś jest zielony i chce wyrównać deskę strugami ręcznymi, ile jest takich instrukcji na necie? (musi jeszcze wiedzieć, żeby użyć słowa heblowanie) A po angielsku od razu jest, jak się wpiszę planing with hand tools. Zresztą na forum często używa się tego angielskiego słowa np. "splanować deskę".
Może przydała by się "ściągawka".

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +63/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #77 dnia: 04 Marzec 2015, 09:51:41 czas Polski »
Tak czy tak, nic z tego nie kumam ,to może piszcie co nimi można zrobić 
To może razem wymyślimy  polską nazwę 

Co można  zrobić - tu szukał bym rozwiązania . Często w języku niemieckim nazwy narzędzi określają funkcję jaką one wykonują .Myśle że łatwiej będzie  zrozumieć wszystkim o co chodzi.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #78 dnia: 04 Marzec 2015, 16:30:41 czas Polski »
Nie w tłumacza, a szukać obrazami

Widziałem te obrazy ,i nie chciałem obrażać inteligencji czytających ,bo też potrafią znaleźć(wpisując to co ja wpisałem).Ale patrząc ,to powiem szczerze nie chciałbym kaleczyć "słownictwa stolarskiego" :P
W pewnym sensie domyślając się, co mogę tym strugiem zrobić :)
Popieram wypowiedź Tomkz .