14 Styczeń 2025, 10:16:38 czas Polski

Autor Wątek: Szafa do przedpokoju  (Przeczytany 3046 razy)

Offline Bartek_

Szafa do przedpokoju
« dnia: 27 Październik 2014, 16:55:46 czas Polski »
Witam po dłuższej przerwie :)

Przyszedł czas  na pierwszą samodzielną szafę z przesuwnymi drzwiami z płyty. I w tym momencie pojawia się kilka pytań. Szafa będzie dostawiona do jednego rogu, natomiast z drugiej strony będzie miała własny bok. Nie będę robił podłogi, natomiast od strony ściany chcę zrobić cały bok a nie jak to w Komandorze sam pasek 10cm. Tylko tutaj pojawia się pytanie jak to przymocować do ściany?? na kołki i wkręty czy jest jakiś inny sposób?
i drugie pytanie to jak przymocowac / postawić drugi bok.?? tymi komandorkami to podlogi i ściany?? u znajomych widziałem taką szafe tylko za cholere nie wiem w jaki sposób się to trzyma.
Proszę o pomoc.
Dziękuję,
Bartek

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
Odp: Szafa do przedpokoju
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Październik 2014, 17:20:31 czas Polski »
Witaj.
 Podłogi możesz nie robić , ale pasek około 10 cm  pod drzwi przesuwne bym Ci radził dać jak również nad drzwi
( ułatwi to niwelowanie wszelkich nierówności podłogi i sufitu oraz masz rozwiązany problem z trzymaniem się bocznych ścian , przynajmniej z przodu)
Ten bok od ściany możesz mocować na komandorki lub na wkręty , które możesz zamaskować zaślepkami w kolorze płyty, w środku szafy będą niewidoczne.
Mamy na forum fachowców to może podpowiedzą coś lepiej. :)

Offline Bartek_

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Październik 2014, 19:37:50 czas Polski »
Dzięki za pomysł :)
w taki razie zrobie pasek płyty pod szyne
nad drzwiami będzie dalsza zabudowa, więc tam szyna będzie do płyty przymocowana. Niedługo wrzuce projekt :)
narazie proszę o pomoc jak zamocowac te boki :D

Offline Bartek_

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Październik 2014, 17:27:25 czas Polski »
Witam,
załączam projekt szafy. Panowie jak zamocować ten lewy bok szafy? i czym prawy połączyć ze ścianą?
Pozdrawiam,

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +63/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Październik 2014, 17:36:48 czas Polski »
Kombinujesz jak  koń pod  górkę , by   pewnie było  taniej  . Te trochę  więcej płyty?  Zrób korpus szafy będzie po stolarsku i mniej  kłopotów

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Październik 2014, 20:28:16 czas Polski »
Mam taką narożna, jak chcesz mogę wrzucić kilka fot detali.

Offline Bartek_

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Październik 2014, 07:29:55 czas Polski »
Witam, jasne, dzięki. może przyda się nie tylko mi :)
Pozdrawiam,

Offline Marcins

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Październik 2014, 20:30:03 czas Polski »
Dołączę może coś pomogę. Bok kutry będzie przy ścianie hm trudno jednoznacznie określić. Niewiem czy dobrze widziałem ,po lewej stronie są chyba półki więc ja bym skręcił ( na leżącego) lewy bok środkowa przegrode i Polki jak taki słupek pamiętając o tym że lewy bok musi być głębszy od przegrody środkowej od 8do10cm i wystawiać z przodu. Po ustawieniu tego słupka idealnie w pionie  zamocować go za pomocą wkrętów. A prawy bok za pomocą komandorkow do ściany i podłogi pamiętając o dokładnym ustawieniu tego boku w pionie . Bardzo ważne zęby szerokość na dole i na górze była identyczna i taksamo z pionami i przydatnymi jak by co proszę pytac

Offline mario78

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Październik 2014, 00:36:59 czas Polski »
Skręcając bok,półki i stojak na podłodze to nie jest dobry pomysł,później tego wszystkiego nie uda się postawić bo zabraknie miejsca od podłogi do sufitu. Jak koledzy podpowiadają na kątowniki montażowe "komandor" będzie dobrze a dla ułatwienia możesz sobie wyciąć z płyty podpórki jak masz robić to sam. Oblicz odstęp między półkami,wytnij sobie dwa kawałki płyty pamiętając żeby zrobić odpowiednie płytsze żeby była możliwość zamocowania kątowników,zacznij od dołu stawiając wycięte dwa kawałki płyty na podłodze lub cokole,połóż na nich pierwszą półkę i skręcaj,później na pierwszej półce te same dwa kawałki i do samej góry. Pamiętaj że bok i stojak muszą być zamocowane równo i w pionie do ściany żeby wszystko dobrze i gładko poszło.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Październik 2014, 09:16:20 czas Polski »
Wysłałem Ci kilka fotek na emila.
Zobacz, masz tam sposób mocowania do ściany i mocowanie półek.
pozdrawiam

Offline Bartek_

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Październik 2014, 16:44:55 czas Polski »
Witam,
Panowie dziękuję za wskazówki, już coś powoli się klaruje :)

Marcins dzięki za sugestie z tym, żeby ten słupek z półkami złożyć w pierwszej kolejności. I spokojnie moge to zrobić na podłodze, bo w przedpokoju mam 3.5m wysokości a półki będą na 2,7m wysokie, więc to się uda a zapewne będzie wygodniej?

Mario78 - dzięki za pomysł jak równo oddzielać półki :)

Kozio - dzięki za foto, dużo rozjaśniło, fajny pomysł na zamontowanie listwy pod dolną szynę. (w mailu przesłałem jeszcze kilka pytań) :)

Pozdrawiam,