20 Marzec 2025, 15:36:54 czas Polski

Autor Wątek: Co z tą kozą  (Przeczytany 12276 razy)

mily68

• Gość
Odp: Co z tą kozą
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Styczeń 2015, 12:17:11 czas Polski »
Może też spróbuj dać jakiś radiator na rurę + wentylator w pobliżu kozy. Jarek zrobił film o tym. Uzysk ciepła będzie jeszcze większy.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #16 dnia: 25 Styczeń 2015, 13:01:53 czas Polski »
Prowizorka nie prowizorka ,zrób to dobrze, bo się może zemścić, tfuu,czego koledze nie życzę.Ale znając prowizorki to mogą przetrwać lata :P
Dla mnie za blisko ta kolumna z półką od kolanka do pieca ,jak zaczniesz zdrowo palić to  kolano może być  czerwone a i otwór w ścianie ,aby nie za mały?
 Na ścianę

a na rurę można wykombinować takie coś

« Ostatnia zmiana: 25 Styczeń 2015, 13:16:13 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline DM

« Odpowiedź #17 dnia: 25 Styczeń 2015, 13:29:35 czas Polski »
W jakiej cenie jest coś takiego ?

Znajduje tylko fotografie w pamięci google bez stron z ofertami.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Styczeń 2015, 14:26:38 czas Polski »

mało trochę tej rury , zabezpiecz solidnie  ściany i strop (półkę ? ) nad rurą bo to nie przelewki .

Offline BuziolPaint

« Odpowiedź #19 dnia: 25 Styczeń 2015, 15:04:20 czas Polski »
Dzięki za wszystkie propozycje, jutro wpadam  na złom w poszukiwaniu większej rury na przejscie na zewnątrz i może cos odpowiedniego jako radiator :) wiatraczki będą nawet teraz jeden sie tam chowa za koza.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #20 dnia: 25 Styczeń 2015, 20:55:43 czas Polski »
W jakiej cenie jest coś takiego ?
http://radiator.com.pl/2012/06/08/radiator-xl-wymiennik-do-pieca-mega-moc-kominka/
trzeba zapytać o ofertę,bo coś mi się wydaje że nie wiedzą ile za to skasować :P bo to chyba jakiś pierwowzór :)

Offline DM

« Odpowiedź #21 dnia: 25 Styczeń 2015, 21:03:44 czas Polski »
trzeba zapytać o ofertę,bo coś mi się wydaje że nie wiedzą ile za to skasować :P bo to chyba jakiś pierwowzór :)

To jest agregator treści. Stronka która zbiera/kopiuje strony internetowe. Nie ma do oryginałów oczywiście odnośnika. Narobione jest tego od cholery tu był radiator.com.pl ale są też tokarki frezarki i mnóstwo innego badziewia.

Offline BuziolPaint

« Odpowiedź #22 dnia: 25 Styczeń 2015, 21:10:25 czas Polski »
Taki radiator co krzys pokazał można zrobić samemu :) gorzej właśnie z tym drugim..

Offline jawor

« Odpowiedź #23 dnia: 25 Styczeń 2015, 21:18:15 czas Polski »

To jest agregator treści. [...]

Ale na tej fotce jest całkiem dużo informacji, trzeba przedzwonić do firmy Amelia i się dopytać - zajmują się kominkami więc możliwe, że to faktycznie ich zdjęcie

Offline krzyś48

« Odpowiedź #24 dnia: 25 Styczeń 2015, 21:28:28 czas Polski »

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Styczeń 2015, 15:08:06 czas Polski »
a czemu robisz tak jak Jarek że wiatraki od dołu do góry? ciepłe powietrze i tak idzie do góry, przy posadzce będziesz miał 10stopni a przy suficie 20 :p
nie lepiej jak postawisz na kolumnie głośnikowej lub zamiast niej wiatrak i skierujesz go troszkę w dół?
wtedy robisz obieg powietrza w pomieszczeniu a zarazem odzyskasz stracone ciepło które bezpośrednio nad kozą idzie do sufitu i tam się ochładza :P
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

Klo

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Styczeń 2015, 15:20:40 czas Polski »
Mam go ;D
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=12040338
No to się ubawiłem. :)
"Podnosi sprawność pieca o ponad 20%".
Czyli, jak piec ma sprawność 85%, to po zastosowaniu tego cuda techniki ogólna sprawność wzrośnie do ponad 105%. ;D

Uważam, że lepiej rozważyć zwiększenie powierzchni odbierającej ciepło z samego pieca.
Dobrym rozwiązaniem będzie dospawanie kilku rur z boków pieca, kierując ich końce (górne) na pomieszczenie. Chłodne powietrze zasysane jest z podłogi, a ogrzane wylatuje na lokal. :) Jak w nowoczesnych grzejnikach.
Takie rozwiązanie stosuje się w kozach dwupłaszczowych.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #27 dnia: 26 Styczeń 2015, 15:37:13 czas Polski »
No to się ubawiłem.
"Podnosi sprawność pieca o ponad 20%".
Czyli, jak piec ma sprawność 85%, to po zastosowaniu tego cuda techniki ogólna sprawność wzrośnie do ponad 105%.
Radzę wrócić na matematykę ;)
Jeśli dla Ciebie 20% z 85% daje 105%
Jak już to 102% ;)

Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Styczeń 2015, 15:44:23 czas Polski »
Radzę wrócić na matematykę ;)
Jeśli dla Ciebie 20% z 85% daje 105%
Jak już to 102% ;)
Czyli też się ubawiłeś.  :-[ :)
Słusznie. :) Myślałem o 20 ze 100. Co zrobić. Gamoń i już. :)
Chociaż mógłbym się upierać, że jest napisane "ponad 20%". Równie dobrze może chodzić o 25%, czy 29%.  :P
Mógłbym, ale nie będę. :)
Niemniej, to i tak ponad 100%. :)

Offline DM

« Odpowiedź #29 dnia: 26 Styczeń 2015, 16:22:06 czas Polski »
a czemu robisz tak jak Jarek że wiatraki od dołu do góry? ciepłe powietrze i tak idzie do góry, przy posadzce będziesz miał 10stopni a przy suficie 20 :p
nie lepiej jak postawisz na kolumnie głośnikowej lub zamiast niej wiatrak i skierujesz go troszkę w dół?
wtedy robisz obieg powietrza w pomieszczeniu a zarazem odzyskasz stracone ciepło które bezpośrednio nad kozą idzie do sufitu i tam się ochładza :P

Ja mam kozę z płaszczem.

Jest kilka wad konstrukcyjnych. Płaszcz nie jest zrobiony od góry. Tylko boki i tak można na górze wodę gotować jak się rozpali.
Dość sporo ciepła też w komin idzie myślę że te dodatkowe rurki poprawiły by nieźle sprawność.

Myślałbym nad obleczeniu ich blachą i dorobieniu otworu u dołu na wywiew z pieca i u góry żeby poprawić sprawność odbioru ciepła z komina.

Ten piecyk jest niezły, zamknięte pomieszczenie 42 m^2 można dość szybko nagrzać. Przy 16 stopniach najlepiej jest zamknąć piec bo temperatura może łatwo dojść do 30 stopni jak palimy porządnymi kawałkami drewna.

« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń 2015, 16:24:25 czas Polski wysłana przez DominikDec »