19 Marzec 2025, 19:57:38 czas Polski

Autor Wątek: Piecyk olejowy  (Przeczytany 20336 razy)

Offline krzyś48

Odp: Piecyk olejowy
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Maj 2015, 16:13:57 czas Polski »
powinieneś   mięć  farelkę nadmuchową powietrzem

Te farelki to nie wiem czy trafiony pomysł :-\  miałem przypadek że kobieta dogrzewała się farelką silnik się przytarł ,zabezpieczenie termiczne w spirali skleiło się(nie zadziałało) i grzałka nie chłodzona powietrzem stanęła w płomieniach .Farelki samej bym nie zostawił  w warsztacie z pyłem z drewna który silnik przedmuchuje po spiralach grzejnych.Jak już to myślę że taki konwekcyjny grzejnik może zdałby egzamin
http://nexterio.pl/134427,Konwektor-CH-2010M-Termo-2000W-Sanico.html?gclid=CJ2woMWD3cUCFcXLtAodhzUA-g&gclsrc=aw.ds
Akumulacyjne piecyki długo się nagrzewają ale i długo oddają ciepło a jeśli ktoś ma dwie strefy taryfowe ,to w tańszej piec się nagrzewa a droższej oddaje ciepło.I wtedy to chyba najlepsze rozwiązanie.

Offline prezio

« Odpowiedź #16 dnia: 25 Maj 2015, 16:18:29 czas Polski »
Zobaczymy co i jak;) i kosztowo i funkcjonalnie. Potrzebuje na te zime tylko, bo docelowo byc moze (zalezy gdzie kupie chatke) bede albo grzal dalej tak samo, albo zainwestuje w budowe stodoly/warsztatu (choc tego ie robilem nigdy, ale zawsze moze byc pierwszy raz) i wtedy postawie koze;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #17 dnia: 25 Maj 2015, 16:23:36 czas Polski »
Porządna koza to skarb :P i dłuuuuuuuuugo nic :)

Offline prezio

« Odpowiedź #18 dnia: 25 Maj 2015, 16:30:54 czas Polski »
Nooo, nawet mleko dobre daje ;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline prezio

« Odpowiedź #19 dnia: 25 Maj 2015, 16:34:29 czas Polski »
A zapytam jeszcze o konwektorowy i jego wydajnosc w garazy, ktory nie jest polaczony z domem czyli samodzielny. na ile jest wydajny taki piecyk ?
Chodzi mi jak szybko nagrzeje garaz (zalozmy bez przewiewow) o powierzchni 12-14 m2?
------
Robert

Offline krzyś48

« Odpowiedź #20 dnia: 25 Maj 2015, 21:16:48 czas Polski »
A zapytam jeszcze o konwektorowy i jego wydajnosc w garazy
Dobre pytanie ,a że nie znam na nie odpowiedzi to pogoglowałem .

Moc grzejnika - jak ją określić?

Właściwie zawsze moc grzejnika można określić w dość prosty sposób. Jak? Wystarczy przyjąć, że - w przybliżeniu - na 1 m2 powierzchni trzeba dostarczyć:

100 W – w starych budynkach,
75 W – w nowych, dobrze zaizolowanych cieplnie domach.
zaczerpnięte z
http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-elektryczne/moc-grzejnika-elektrycznego-jak-dobrac-do-pomieszczenia,29_314.html
Czyli 2000W powinien być OK.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Maj 2015, 22:15:29 czas Polski »
Powiem tak, miałem możliwość testowania piecyka gazowego (butla 11kg) o mocy 2800W i 3500W. Niby niewiele a jednak. Trwa na pewno dłużej nagrzewanie niż dmuchawą, ale ilość spalanego gazu w dmuchawie jest niewspółmierna

Offline prezio

« Odpowiedź #22 dnia: 25 Maj 2015, 23:03:55 czas Polski »
Problem w tym, ze w miejscu gdzie sa wiory i drewno, lepiej korzystac z mechanizmy gdzie ogien jest w miare zamkniety. a w piecykach gazowych nie zawsze.
Co do ilosci Wattow - racja. Ale z drugiej strony cieplo oddawane jst czasami wydmuchiwane oi niejednokrotnie jest lepiej kiedy cieplo jest ddawane wolniej jak np. w akumulacyjnych niz w dmuchawach.
------
Robert

Offline krzyś48

« Odpowiedź #23 dnia: 25 Maj 2015, 23:16:54 czas Polski »
Dodam jeszcze że ,wypalany jest tlen z otoczenia ,a przy 14m2 to można bólu głowy się nabawić lub zejść z tego łez padołu :-\ czy jakoś tak :P
A nie idzie  z domu podłączyć, jakiegoś grzejnika z centralnego ogrzewania(taki jeden ,z głupich pomysłów) :)

Offline prezio

« Odpowiedź #24 dnia: 25 Maj 2015, 23:31:18 czas Polski »
Problem w tym , ze garaz jest pare metrowod domu. A poza tym dom wynajety, wiec nie bede inwestowal.
W przyszlym roku jak kupie chatke to co innego.
Potrzebuje cos na przetrwanie, ale zeby mnie nie puscilo z torbami;)
------
Robert

Offline krzyś48

« Odpowiedź #25 dnia: 26 Maj 2015, 00:09:54 czas Polski »
To moim zdaniem to ten grzejnik elektryczny byłby najlepszy ,grzanie konwekcyjne czyli ogrzane powietrze do góry ucieka zasysając zimne od dołu i tak dalej aż do uzyskania żądanej temperatury  w warsztacie ustawionej na termostacie grzejnika.
Na razie tyle, może kto ma inny pomysł.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Maj 2015, 08:23:06 czas Polski »
może kto ma inny pomysł.

A ma  ;D

kup większa ilość piwa w puszce i po jego opróżnieniu  , wykonaj kolektor słoneczny  położony na dachu . :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #27 dnia: 26 Maj 2015, 08:24:50 czas Polski »
Też dobrze, tylko to na słoneczne dni :)
W zasadzie ja kiedyś u prywaciarza jak zimno było to pod blachę na którą stałem wsadziłem kuchenkę elektryczną(w pewnej odległości)   ::)  I w nogi ciepło było :P
Nie polecam ,buty się niszczą a w zasadzie byłem "piękny i mądry" ::)
Ale już jakaś mata grzejna odpowiednio zabezpieczona-może to by miało sens :-\
Ja w nogi marznę :) a jak w nogi ciepło ,to i ciepło ;D
« Ostatnia zmiana: 26 Maj 2015, 08:33:01 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Maj 2015, 08:31:40 czas Polski »
 TomekZ dobrze radzi. Jego rozwiązanie jest przyjemne, smaczne i ekologiczne ;D

Offline prezio

« Odpowiedź #29 dnia: 26 Maj 2015, 09:18:03 czas Polski »
------
Robert