06 Luty 2025, 21:20:47 czas Polski

Autor Wątek: Ogrzewanie warsztatu piecem nadumowym+nagrzewnica gazowa. Prośba o poradę  (Przeczytany 7721 razy)

Offline konradk1k

Ogrzewanie warsztatu piecem nadumowym+nagrzewnica gazowa. Prośba o poradę
« dnia: 26 Lipiec 2015, 15:02:02 czas Polski »
Witam.

Od 1 sierpnia przenoszę warsztat w nowe miejsce, niestety pomieszczenia są nieogrzewane. Główne pomieszczenie ma ok 70m2, do tego 2 dodatkowe po ok 25-30m2 i jedno socjalne ok 10m2.
Zastanawiałem się czym to ogrzewać i wymyśliłem jako główne źródło ciepła piec nadmuchowy np. http://allegro.pl/piec-nadmuchowy-hp-m200-mocne-kotly-od-producenta-i5546108765.html i do tego myślałem o nagrzewnicy gazowej, tak żeby zanim piec się nagrzeje szybko uzyskać w warsztacie temperaturę "do pracy".

Prosił bym o poradę czy dobrze główkuje. Być może któryś z kolegów ma podobny piec nadmuchowy i wie jak to się sprawuje.
Co do nagrzewnicy mam pytanie jaka moc będzie mi potrzebna (ogrzanie tylko głównego pomieszczenia) i czy bardzo śmierdzi gazem podczas korzystania z niej.

Nie mam w tym temacie w ogóle doświadczenia, poprzednia hala była z centralnym ogrzewaniem wieć cały czas było cieplutko :)

Z góry dzięki i pozdrawiam

Offline piotrekamg

Odp: Ogrzewanie warsztatu piecem nadumowym+nagrzewnica gazowa. Prośba o poradę
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lipiec 2015, 16:05:58 czas Polski »
myślę że przy tym piecu nadmuchowym będziesz musiał cały czas palić i to nie mało (dmuchawa cały czas szybko wychładza piec). Kolega w warsztacie ma podobne rozwiązanie na olej przepracowany,żeby było ciepło pali się non stop.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lipiec 2015, 22:19:25 czas Polski »
Ten piec ma stać w samym warsztacie ? Wolno używać urządzenia grzewcze z ogniem w stolarni.
Chyba, że to warsztat tylko dla Ciebie, to wszystko wolno  ;)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline konradk1k

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lipiec 2015, 03:02:05 czas Polski »
piotrekamg Z tego co mi się wydaje to w każdym piecu trzeba palić non stop żeby było ciepło. Na poprzedniej hali mieliśmy piec centralny i 8 kaloryferów, też trzeba było palić non stop (oczywiście w czasie godzin pracy, na noc 3 łopaty węgla i rano temperatura była na tyle znośna że 30min ostrego palenia i można była pracować, a mieszkam w górach także w zimie spokojnie te -10 przyjąć a w ekstremalnych sytuacjach do -30 :) ).
Tutaj raczej nie zarzucę tego pieca na noc węglem, dlatego zastanawiam się nad nagrzewnicą gazową, żeby szybko z rana przełamać temperaturą, a resztę zrobi już piec.

Paweł 46 Nie wiem czy wolno używać urządzeń grzewczych z ogniem w stolarni (zapewne nie), ale jak już pisałem na poprzedniej hali na środku stał piec do centralnego i nie było problemu. A formalnie to oczywiście warsztat dla mnie :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lipiec 2015, 11:59:04 czas Polski »
To ja podrzucę linka ,może co zainteresuje :-\
http://forum.domidrewno.pl/hyde-park-did/piec-do-warsztatu/msg6529/#msg6529
Pozdrawiam :)

Offline Filip

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lipiec 2015, 13:24:12 czas Polski »
Zalety:
-pomieszczenie szybko się nagrzewa.
-stosunkowo tania,
-łatwa do zainstalowania i eksploatacji.
Wady:
-gaśnie w piecu, momentalnie robi się zimno na warsztacie,
-temperatura 'strefowa' czyli blisko pieca nie da się wytrzymać, im dalej tym zimniej - rury doprowadzające powietrze owszem pomagają, ale nie da się uzyskać jednakowej temperatury wszędzie,
- głośna praca wentylatora, który zjada nam prąd,
- wszędzie kurz; w końcu powietrze cały czas krąży w obiegu,
- suche powietrze.