25 Marzec 2025, 18:51:11 czas Polski

Autor Wątek: Odnowienie spustnika  (Przeczytany 1438 razy)

krzysiek_z

• Gość
Odnowienie spustnika
« dnia: 01 Kwiecień 2016, 21:04:25 czas Polski »
W swięta pobrzebałem trochę na strychu teścia i znalazłem stary sput. Jak powiedział od kiedy żyję to wisiał w tej samej szafie, więc ma conajmniej 80 lat.  Mam zamiar go odnowić. I teraz mam dwa pytania do bardziej doświadczonych resteuratorów (czy takie słowo w ogóle istnienie ?):

1. Stopa z przodu jest dość mocno zniszczona zębem czasu i kornika. Czy muszę ją tam zszlifować do idealnego równego czy te dwa najgłębsze wgryzy mogą mogą częsciowo zostać ?

2. Czego mogę użyć do usunięcia rdzy powierzchniowej z ostrza i innych metalowych elementów poza papierem ściernym ?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Odnowienie spustnika
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwiecień 2016, 21:16:30 czas Polski »
Amigorg w swoich realizacjach oczyszczał metal
Musisz drewnojady zabić , wyrównać cały strug , a szczególnie stopę , a ślady zakituj

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwiecień 2016, 22:08:21 czas Polski »
Dzięki poszukam w jego po postach.  Drewnojadow już nie ma. Wrzucę zdjęcia z wyniku pracy.  Szczególne mnie ciekawi napis wyryty  na ostrzu, ale teraz nie mogę go odczytać.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Kwiecień 2016, 22:25:30 czas Polski »
Nóż wrzuć na 24 godziny do octu spirytusowego 10 procentowego a potem szczotka druciana na wiertarce. Ja tak robię i efekty  są doskonałe . Oczywiście wżery zostają ale są czyste. Ten spustnik jest bez odchylaka , tak widzę przynajmniej ze zdjęć, z opinii kolegów bardziej doświadczonych wiem ,że pożytek z niego raczej będzie niewielki, opinia potwierdza się bo mam taki sam. Szkoda więc chyba szarpać się ze stopą , ja swój odnowiłem tak ,że udaje gotowy do użytku ale tak naprawdę to eksponat.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Kwiecień 2016, 22:38:11 czas Polski »
Pomimo tego spróbuję. Choćby żeby potrenować bo mam zamiar na większą ilość.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Kwiecień 2016, 10:43:27 czas Polski »
Można  strug dostosować  do noża z odchylakiem.