22 Maj 2025, 18:11:50 czas Polski

Autor Wątek: Block plane - "zwykły" czy Low Angle?  (Przeczytany 3959 razy)

Offline aramis44

Block plane - "zwykły" czy Low Angle?
« dnia: 08 Kwiecień 2016, 07:27:11 czas Polski »
Witajcie!

Jako że wypłata w kieszeni, chciałem zrobić sobie prezent - Block Plane (jaka jest polska nazwa? Równiak?).
Padnie pewnie na Stalneya, ale mam zagwozdkę który wybrać:
http://allegro.pl/stanley-strug-rowniak-hebel-maly-12-020-i5823763224.html
http://allegro.pl/stanley-strug-rowniak-hebel-maly-12-060-zeliwny-i5815058365.html

Powiedzcie, czym w praktyce różnią się te strugi? Nie chodzi mi o wymiary, raczej o różnice w pracy takim strugiem "normalnym" vs low-angle.
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

Offline sajo

Odp: Block plane - "zwykły" czy Low Angle?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Kwiecień 2016, 08:52:13 czas Polski »
Łoże 21 stopni to standard.
Standard (21)  LA block plane(13)

Zależy jakie drewno obrabiasz. generalnie im twardsze, tym większy kąt powinien być. aż takiej różnicy nie ma.
http://www.inthewoodshop.com/ToolReviews/ACompendiumofBlockPlanes.html
A standard angle block plane is a more appropriate choice if much of the time the block plane is used for trimming edge and face grain, and not end grain.

it is not the bed angle of the plane that is all-important, but rather the cutting angle that is used.

Z tego wychodzi, że najlepiej kupić 13 i dodatkowy nóż (jeden naostrzony pod kątem 25, drugi pod kątem 30-35) i zmieniać nóż w zależności od zadania.

Offline aramis44

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwiecień 2016, 10:00:53 czas Polski »
Dzięki. Właśnie o takie info mi chodziło. Sajo, pozamiatałeś. 8)

Offline Maeriss

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Kwiecień 2016, 17:06:34 czas Polski »
To w takim razie wychodzi na to, że dobry strug zamówiłam :)
Akurat w zeszłym tygodniu zamawiałam Stanleya low angle block plane i czekam na dostawę. Zależało mi głównie na obróbce "end grain" (nie wiem jak to się nazywa po polsku).

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwiecień 2016, 17:38:19 czas Polski »
Też taki mam - jak się go naprawi to całkiem fajny strug. Tylko musi być dobrze naostrzony.

Offline aramis44

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Kwiecień 2016, 17:42:37 czas Polski »
"end grain" (nie wiem jak to się nazywa po polsku).
Masakra, człowiek czasami już nawet myśli po angielsku. A jak przychodzi coś powiedzieć to jest kłopot (mój pierwszy post - to samo) :)
A end grain to chyba powinno być: obróbka końca deski/listwy, bo w poprzek włókien to i na płaszczyźnie deski można strugać (np. zdzierakiem).

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Kwiecień 2016, 21:42:14 czas Polski »
Dzięki. Właśnie o takie info mi chodziło. Sajo, pozamiatałeś.

Nie chcę Ci psuć humoru ale na forum jest wątek w którym kolega skarży się na te wersje Stanley'a , stąd uwaga Henry'iego ,że działają jak się je naprawi. Jak masz czas to poszukaj Stanley'a 110 albo 220 na Ebay'u. Ja kupiłem 220 wyszło mi razem około 40 Euro więc prawie porównywalnie i ... bosko jest  :).

Offline aramis44

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Kwiecień 2016, 11:19:16 czas Polski »
No i mam tego Stanleya low angle (12-060).
Osobom nieogarniętym w obróbce metalu stanowczo ODRADZAM. Tak jak kolega krzysiek napisał, prawdopodobnie więcej sensu miałoby zapolować na 110 lub 220 sprzed lat.

Zarzuty co do wykonania - stopa wygląda jakby była darta na papierze 40 - bardzo grube rysy (aczkolwiek to chyba obecnie standard). Dodatkowo płaskość nie istnieje - w poprzek struga banan na około 0.30mm (środek wypukły). Wzdłuż jest lepiej, krzywizna pływa w zakresie max 0.15mm.
Rampa na której opiera się nóż (ta przy ustach) także krzywo wykonana - z jednej strony jest wyższa o około 0.25mm.
A najgorzej jest wykonane prowadzenie tej płytki którą reguluje się rozwarcie ust. Nie dość że prawa strona jest niżej od lewej, to jeszcze różnica przód-tył dochodzi do pół milimetra. Przez to płytka nie jest w płaszczyźnie ze stopą. Przodem wystaje ze stopy o około 0.20mm, a przy ustach jest utopiona około 0.30mm.

Gdybym nie miał dostępu do maszyn u mnie w pracy, doprowadzenie tego struga do stanu używalności graniczyłoby z cudem. Tak też jak pisałem wcześniej, jeśli nie masz dostępu do dobrze wyposażonego warsztatu ślusarskiego - nie kupuj lub licz się z wielokrotnymi reklamacjami (aż trafisz w miarę przyzwoitą sztukę).

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Kwiecień 2016, 21:02:24 czas Polski »
Nawet dokładność "warsztatowa" nie jest zachowana. ???

Offline aramis44

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Kwiecień 2016, 07:43:45 czas Polski »
No właśnie. Po przemyśleniu sprawy oddałem na reklamację - w końcu płacę za pełnowartościowy produkt, to dlaczego miałbym go samemu doprowadzać do stanu używalności (tracąc przy tym gwarancję). Zobaczymy co przyślą.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Kwiecień 2016, 11:34:38 czas Polski »
W sprawie Stanley 110 używany jak radzicie, czy takie coś się nada?

http://www.ebay.pl/itm/ANCIEN-RABOT-STANLEY-N-110-/131783204192?hash=item1eaee41d60:g:EZ4AAOSwVghXEhyg

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Kwiecień 2016, 12:51:39 czas Polski »
Możesz na niego zapolować ale :
1. Jest z Francji , tutaj na takie strugi ceny są wyższe , poszukaj z lokalizacją sprzedawcy w UK.
2. Co do przydatności  to myślę ,że będziesz miał z niego pociechę . Jest trochę mały bo to jest 110 , ostatnio widziałem 220 na Ebay z ostatnią ceną około 9,5 Funta plus przesyłka. Wyjdzie trochę więcej ale na pewno opłaci się. Kupiłem parę rzeczy używanych na Ebay i ani razu nie zdarzyło się abym został wprowadzony w błąd.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Kwiecień 2016, 13:27:26 czas Polski »
Dzięki Krzyś,na ebay dopiero pierwszy raz zajrzałem dopiero :) Cenne uwagi odnośnie cen :D Od jakiegoś czasu rozważam zakup takiego maleństwa, przydałby się już kilka razy. A jak widzę jakość lepsza w tych starych, więc postanowiłem poszukać. Nie wiem czy to dobra jakość jak na zdjęciach,chyba nie trzeba nic remontować, nie mam pojęcia, ale trochę poszukam i pójdę za radą, żeby szukać z UK. A taki stan jak z mojego linku wart zakupu, czy raczej do remontu się to nadaje?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Kwiecień 2016, 21:19:35 czas Polski »
Nie sądzę aby oprócz ostrzenia noża trzeba było coś jeszcze przy nim majstrować  :D
Ale zawsze można go sprawdzić. Mój miał wykruszony ( na szczęście minimalnie ) nóż.

Offline Joxer

« Odpowiedź #14 dnia: 06 Czerwiec 2016, 12:40:53 czas Polski »
Pozwoliłem sobie podłączyć się pod wątek i skorzystać tu ze zgromadzonej wiedzy i porad, za które dziękuję. Właśnie zakupiłem strug Stanley No 220 180mm. Cena jaką zapłaciłem to 24funty +8.80 przesyłka (nie znalazłem nowego w niższej cenie). Razem ok 190PLN wiec całkiem sporo, ale mam nadzieję, że nie będę musiał odwiedzać za często apteki aby zaopatrzyć się w tabletki uspokajające.
Fotografowie mawiają, że "to nie aparat robi zdjęcie" i jestem przekonany, że powiedzenie to można odnieść także do wielu innych dziedzin.