12 Luty 2025, 01:24:11 czas Polski

Autor Wątek: Jaka szlifierka mimośrodowa  (Przeczytany 67661 razy)

Offline DominikStrat

Jaka szlifierka mimośrodowa
« dnia: 08 Grudzień 2013, 19:01:24 czas Polski »
Drodzy koledzy jaką polecacie szlifierkę mimośrodową. Miała by służyć do szlifowania powierzchni takich jak blaty stołu , listwy , matowanie itp

Offline Dominik

Odp: Jaka szlifierka mimośrodowa
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudzień 2013, 19:19:11 czas Polski »
ja mam i bym polecił bosch gex150ac to tak w przystępnej cenie a z wyższej półki to festool ETS 150/3EQ

Offline MarcinW

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Grudzień 2013, 22:02:49 czas Polski »
Ja bym zadał pytanie pierwsze -  jak dużo chcesz na niej pracować. Ja jak narazie mam Boscha PEX 400AE. Jak dotychczas w zupełności mi wystarcza. Praca głównie hobbystyczna. Nie pracuje na niej dzień w dzień, ale raczej tak raz na kilka dni, za to wtedy po kilka godzin bez przerwy. Mi na razie to wystarcza.
Pytanie drugie wg mnie to oczywiscie poziom cenowy.
Jak zestawisz odpowiedzi na te dwa pytania ze sobą to krąg poszukiwań sie zawęzi. WTedy warto by zrobic przegląd netu i wybrać kilka modeli, które by Cię interesowały. Na podstawie tych kilku modeli zdecydowanie latwiej będzie dyskutować. I na pewno znajdziesz kogos kto juz je użytkuje i poda własne opinie.

Pozdrawiam
MarcinW

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Grudzień 2013, 22:11:01 czas Polski »
Odsyłam do mojego filmu o Rotexach. Zobacz, zapomnij o markach czy modelach a skup się na różnicach w parametrach pracy --> różne średnice tarczy (90-125-150), różna wielkość suwu (2-5mm), co za tym idzie różne przeznaczenie. Mając jedną zawsze zabraknie funkcjonalności pozostałych :( Ja sugerował bym coś z suwem szlifującym 3 mm na początek.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline woodlovers

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marzec 2014, 15:35:02 czas Polski »
To może ja się dołączę do tematu. Jeszcze nie mam szlifierki mimiśrodowej, ale wiem że jest mi potrzebna :)
Używać jej będę 1-2 dni w tygodniu. Prace raczej amatorskie.
Na początek nie chcę inwestować majątku, ale też nie chcę kupić jakiegoś strasznego szajsu co przestanie działać po miesiącu.
Za nieduże pieniądze i (chyba) z dobrymi parametrami (wystarczającymi na początek) jest Graphite 59G346 (jej parametry: http://www.graphite.pl/grupy/elektronarzedzia/szlifierki-mimosrodowe/szlifierka-mimosrodowa.html), która wygląda tak:

Moje pytanie, czy ktoś w ogóle taką ma/miał, używa/używał? Macie jakieś opinie? Opinie w sieci są i dobre i złe (wiadomo, kto czasem te opinie dodaje :-\). Dzięki za pomoc.
-----------------------------------
Tworzę z pasją.

Offline a3756

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marzec 2014, 16:35:19 czas Polski »
Ja mam i bym jej drugi raz nie kupił. rozstaw otworów nie pasuje pod ogólnie dostępne papiery, nawet jak wycinałem otwory to i tak bardzo słabo zbiera urobek. Podłączenie pod odkurzacz pomaga ale nie wiele. mam juz ją chyba ze trzy lata tak strasznie dużo nie szlifowała i coś tam w środku słychać. także ja jej nie polecam i nie lubię nią robić.

Offline woodlovers

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marzec 2014, 16:51:16 czas Polski »
a3756 dzięki wielkie za opinię.

Ok, to może Makita BO5041? Specka - http://www.makita.pl/prod/szlifierka_mimosrodowa_bo5041-515-69.html
Tworzę z pasją.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Marzec 2014, 17:17:22 czas Polski »
Jeśli chcesz niedrogą szlifierkę to polecam:
 http://www.castorama.pl/katalog-produktow/narz/szlifierki-mimo-rodowe/szlifierka-mimosrodowa-macallister-mos-450-c-450-w.html
mam ją od dwóch lat i jestem zadowolony kupiłem tańszą bo myślałem, że potrzebna będzie sporadycznie a okazuje się ,że pracuje bardzo dużo  :)

Offline Krystian

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Marzec 2014, 18:37:30 czas Polski »
Ja posiadam boscha pex400 ae jak na razie jestem zadowolony ,jest z hamulcem i regulacją obrotów.Gratis dostałem talerz polerski :D

Offline Szajba

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Marzec 2014, 21:22:29 czas Polski »
Ok, to może Makita BO5041?
Nie mam porównania do innych szlifierek, ale tę makitę od dwóch lat katuję przy drewnie i ... przy czym mam potrzebę i póki co nie zauważyłem by coś się z nią działo. 

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Marzec 2014, 08:17:15 czas Polski »
Proponować można i Festoola ale kolega prosił o coś w miarę niedrogiego ale zarazem nie ostatnią padlinę  ;)

Offline woodlovers

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Marzec 2014, 16:10:52 czas Polski »
Waldi: a ile ona kosztowała bo jakoś nie mogę znaleźć jej ceny w sieci?
Szajba: Super, wielkie dzięki za tą opinię, chyba właśnie to będzie mój wybór.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.
Tworzę z pasją.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Marzec 2014, 17:13:29 czas Polski »
Z tego co pamiętam to 198 zł.
Jeżeli Cię stac to kupuj lepszej marki, sam mam zamiar dokupic jakąś 150 ale ta jest warta swoich pieniędzy 8)

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #13 dnia: 17 Marzec 2014, 23:19:06 czas Polski »
Jeśli chcesz niedrogą szlifierkę to polecam:
 http://www.castorama.pl/katalog-produktow/narz/szlifierki-mimo-rodowe/szlifierka-mimosrodowa-macallister-mos-450-c-450-w.html
mam ją od dwóch lat i jestem zadowolony kupiłem tańszą bo myślałem, że potrzebna będzie sporadycznie a okazuje się ,że pracuje bardzo dużo  :)

Też polecam jako tanie rozwiązanie. Warta nawet dużo większej ceny. Używam od dwóch lat i jestem pełen podziwu jak to dobrze i bezawaryjnie pracuje.
Posiadam też Rotex'a 125 i ETS 150/3 dla bardziej wyrafinowanych prac. Ale to inna liga cenowa.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Marzec 2014, 23:45:02 czas Polski »
Moje pytanie, czy ktoś w ogóle taką ma/miał, używa/używał? Macie jakieś opinie? Opinie w sieci są i dobre i złe (wiadomo, kto czasem te opinie dodaje ). Dzięki za pomoc.
Ja taką mam używam już od roku, co prawda nie za dużo, ale daje rade.
Kupiłem ją specjalnie jak odnawiałem drzwi od garażu, wtedy dostała ostro w kość, nic się nie popsuło.
Jedyne co mogę ponarzekać to tłumienie drgań, po kilku godzinach pracy czułem wibracje w rękach przez długi czas ;) Ale tragedii nie ma.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.