Natomiast mam pytanie jak się sprawuje B&D ?
Jestem teraz w trakcie robienia huśtawki ogrodowej z bala i ostatnio szlifierka dostała ostro w kość, bo z powodu braku wyrówniarki zarówno deski sosnowe (6sztuk, wymiary 2m x 0,15m x 0,04m) oraz bale akacjowe szlifowałem tylko i wyłącznie tą szlifierką. Papier 40 lub 60 poźniej 120 i efekty są naprawdę dobre. Moc, przynajmniej do tego co robiłem jest wystarczająca.
jak odciąganie pyłu do tego worka?
Nie mam jeszcze również ani odkurzacza ani odciągu, więc zakładałem ten worek. Co mogę napisać- nie jest to praktycznie żaden zbiór - wędruję tam sam pył, który w większej ilości jednak lądował na obrabianym materiale i na mojej masce (mam taką jak do kosiarki do osłony twarzy).
Jedyne na co zwróciłem uwagę, to to, że talerz zamontowany jest na 4 śruby (nie wiem jak w innych), które przy dłuższej pracy się luzują i trzeba tego pilnować i je dokręcać. Ja niestety tego nie zrobiłem i po dłuższej pracy szlifierka zaczęła cała strasznie wibrować, ponieważ jedna ze śrub, która nie była dokręcona po prostu straciła połączenie z tym dyskiem. Tam są takie 2 podkładki- jedna z nich jest w tym dysku i poprzez te wibracje wyrobiła sie dziura i śruba przestała trzymać. Poprawiłem to poprzez włożenie większej podkładki, ale tak jak napisałem wcześniej- lepiej prewencyjnie sprawdzać czy śruby są dokręcone.
Ogólnie rzecz biorąc cena tej szlifierki jest dość niska, więc patrząc na wyniki pracy, którą nią zrobiłem jestem zadowolony i mogę ją polecić