12 Lipiec 2025, 03:11:02 czas Polski

Autor Wątek: czy dobrze myślę i jak to ogarnąć ?  (Przeczytany 2025 razy)

Offline marekb

czy dobrze myślę i jak to ogarnąć ?
« dnia: 01 Listopad 2016, 11:21:34 czas Polski »
podpiąłem się pod inny istniejący wątek, ale cisza więc pozwolę sobie założyć nowy. Opiszę wszystko po kolei:

ścianki do pudełek o wymiarach ok 200 x 300mm i wysokości ok 50mm wymyśliłem iż zrobię z trzech warstw: drewno ciemne ( zakupiłem merbau tarcicę / deski 27mm )/ lipa lub sklejka lub sosna /drewno ciemne (obecnie merbau ).  te trzy warstwy chciałem skleić i z tego ciąć paski ( boki pudełek o grubości ok 15mm i wysokości ok 50mm ).  Teraz jak to chciałem zrobić i pytanie czy dobrze myślę: deski są w miarę równe, ale i tak chciałem pociąć na formatki długości jak długość boku pudełek z lekkim zapasem. Deski mają szerokość ok 18-19cm są równe i dość płaskie. Mógłbym więc ręcznym strugiem elektrycznym np. Graphite, tym co ma 11cm szerokości zestrugać zewnetrzne te nierówne warstywy ( ok 1-1,5mm ) - czy uda mi się po dwóch przejściach obok siebie deskę szeroką na 19cm, takim strugiem uzyskać równą bez krawędzi przy koncu noża uzyskać? Czy może lepiej przeciąć deski wzdłuż na pół i wówczas otrzymane powierzchnie szerokości ok 9cm strugiem 11cm przejechać ? Liczę iż uda się by grubość deski pozostała miała ok 22-24 mm wówczas rozcinając ją  grubością  na pół ( tasmówką ) pozostanie mi  po 10+ mm i klejąc merbau + sklejka 30+merbau otrzymam grubość ( później wysokość ścianki pudełka ) na poziomie ok. 50mm.

Drugą chyba prostszą metodą będzie zakupić grubościówkę i od razu przelecieć jedną i drugą stronę i kleić deski szersze ?
Zaznaczam iż nie posiadam jeszcze  ani struga elektrycznego, ani grubościówki ( myślałem o DW733 ), ani taśmówki ( myślałem o tek Makicie 1200coś tam ;)  ). Grubościówkę i tak będę musiał w niedalekiej przyszłości więc nie wiem czy jest warto tego graphita kupować?
Jeszcze  jedno pytanie ile tracę na trociny przy taśmówce ( wiem że to zależy od samego ostrza, ale tak plus minus ). Na cyrkularce stracę na każde cięcie ok 3mm, a cięć trochę będzie, pudełek spodziewam się że też .

Co o tym myślicie

krzysiek

• Gość
Odp: czy dobrze myślę i jak to ogarnąć ?
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Listopad 2016, 13:31:44 czas Polski »
No właśnie : Jak to ogarnąć ?
Czy w dobrym miejscu umieściłeś wątek ?
A może jakieś zdjęcia , szkice , rysunki.
Ile ma tych tych pudełek , skoro chcesz kupować grubościówkę?
To jest dział dotyczący narzędzi ręcznych.
Po co doklejasz od razu linki do Facebook'a ?
Jeszcze nie wiem za co a już mam to lubić ? Za co?
« Ostatnia zmiana: 01 Listopad 2016, 13:34:28 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline marekb

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopad 2016, 19:14:46 czas Polski »
szkice póki co w głowie, proste pudełka ze sosny i sklejki robię jak do tej pory...

miejsca lepszego jakoś nie mogłem znaleźć, a mowa głównie o struganiu więc dział strugi i jutro chciałbym zakupić tego graphita, tylko zastanawiam się nad sensownością? Robię też ramki do pudeł na albumy i do tej pory kupowałem gotowe listewki, ale i wygoda i cena sprawiły że raczej suchą tarcicę będziemy już tylko w przyszłości.
Nie doklejałem żadnych linków do FB no i nie widzę ich :P Może gdzieś Chrome to robi za mnie ? :(
Jeśli chodzi o ilości to pudeł będzie ok 100-300 miesięcznie, ilość nie powala, ale jakąś oszczędność widzę.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Listopad 2016, 19:19:16 czas Polski »
Albo śliwowica zadziałała ;D albo za bardzo namieszaleś coś bo nie wszystko rozumiem.
Wyciągnąłem z tekstu hasło strug ręczny elektryczny i deski 90mm. Szczerze to do tych strugów trzeba mieć sporą wprawę by ładnie i równo splanować powierzchnie.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline marekb

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopad 2016, 07:50:55 czas Polski »
Albo śliwowica zadziałała ;D albo za bardzo namieszaleś coś bo nie wszystko rozumiem.
Wyciągnąłem z tekstu hasło strug ręczny elektryczny i deski 90mm. Szczerze to do tych strugów trzeba mieć sporą wprawę by ładnie i równo splanować powierzchnie.
nie śliwowica, ale to moja przypadłość gmatwać wszystko ;) Częściowo otrzymałem info w innym wątku, co się tam wypowiedziałeś ;) Dzięki. Chyba zdecyduję się na tego Nutoola stołową nbp1800 czy jakoś ona tam się nazywała. W wolnej chwili zrobię kilka szkiców,  a tymczasem zdjęcie dla lepszego wyobrażenia z tym że wyobraź sobie, proszę, że zamiast górnych i dolnych warstw sklejki będzie merbau pudełko nie skonczone:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209357500192981&set=a.2064005278239.2109471.1187967854&type=3&theater