12 Lipiec 2025, 03:06:47 czas Polski

Autor Wątek: Bukowy strug- przywracanie do łask  (Przeczytany 9461 razy)

Offline szymonzapal

Odp: Bukowy strug- przywracanie do łask
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Grudzień 2013, 13:35:42 czas Polski »
Tak to prawda te kątowniki są felerne ale ten egzemplarz akurat trzyma kąt sprawdzałem.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Grudzień 2013, 16:20:17 czas Polski »
Właśnie wyprowadziłem ściany boczne pod kątem prostym do stopy. Efekt super bym rzekł.

Pytałeś jak robić , a zrobiłeś po swojemu . To ja zapytam : wyrównałeś najpierw stopę tak , a skąd jesteś pewien że jest pod kątem prostym do  łoża  noża ? Zasadniczo to łoże jest robione równo do powierzchni bocznych  struga  wiec one sa bazą do wyrównania  stopy . Przez długie  używanie  stolarz wyciera stopę według  siebie i to  wcale nie prosto  , więc Ty mogłeś  jeszcze to pogłębić  . Według  mnie , najpierw równamy boki ( kontrola kąta  i szerokości struga  - równoległość ścian bocznych struga  ) a dopiero robimy  stopę , obracajac wg. obydwóch bocznych ścian struga . Ideałem będzie równe zbieranie śladów  kresek zrobionych  na stopie .

Offline szymonzapal

« Odpowiedź #17 dnia: 21 Grudzień 2013, 18:03:47 czas Polski »
Boczne ściany do stopy były pod kątem ostrym  ( tworzyły powiedzmy trapez z podstawą). Jeżeli zrobiłbym tak jak mówisz
,strug całkowicie by się rozjechał.

Offline szymonzapal

« Odpowiedź #18 dnia: 03 Styczeń 2014, 21:30:05 czas Polski »

A oto efekt końcowy faza idealna. Nóż wymagał bardzo dużego zbioru co oczywiście
wiązało się z dużym pokładem energii. Odbyłem małe testy, w najśmielszych snach nie spodziewałbym się takiego efektu końcowego praca nim to bajka
nie chcę się tutaj zachwalać ,ale śmiga jak marzenie. Czyli podsumowując nie żałuje. Małym kosztem i pokładem sił stałem się posiadaczem naprawdę dobrej jakości sprzętu:)) Jeszcze pozostaje kwestia wykończenia. Co polecacie olej czy może lakier liczne na liczne podpowiedzi.

Offline valdi

« Odpowiedź #19 dnia: 03 Styczeń 2014, 23:09:17 czas Polski »
Olej lniany kilka do kilkunastu dobrze wtartych warstw (olej wcieramy powierzchnia nie może
być "mokra od oleju" strug ma być w temperaturze pokojowej niczym nie "dosuszamy") ,
co jakiś czas w zależności od intensywności używania struga powtórzyć napuszczanie.
Po takim zabiegu olej głęboko penetruje drewno, podczas pracy strug ślizga się po materiale
mniej zużywając stopę i nie brudzi, stopa w dotyku ma być śliska ale nie może zostawiać śladów oleju.
Mam kilka strugów po dziadku mając ponad 80 lat pracował jako stolarz niektóre mają dziesiątki
lat pracują i mają się dobrze.
« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń 2014, 23:17:14 czas Polski wysłana przez valdi »

Offline PiotrM

« Odpowiedź #20 dnia: 04 Styczeń 2014, 09:49:58 czas Polski »
Ładne narzędzie, zainspirowany Twoją pracą, odnalazłem stary strug, stary wiekowo, gdyż "przeleżał " u mnie nie używany taki strug ok.12-13 lat,
nie był mocno używany, kilka razy może , przy budowie wolier.
Odnowiłem go , zakonserwowałem pastą woskową i dziś popołudniu lub jutro przeprowadzę próby, CO co ostrza, to moje otrze było takie pół okrągłe  takie było oryginalnie (drezdenko) nawet częściowo startą nalepkę zostawiłem.
Ostrze naostrzyłem na płycie marmurowej i papierach wodnych , na mokro.

Urzekł mnie efekt wizualny po zakonserwowaniu pastą woskową, drzewo bukowe pięknie wygląda po takim zabiegu , na razie dwie warstwy tej pasty nałożyłem w temperaturze otoczenia ok 23 stopnie C. za pierwszym razem pastę rozgrzałem w wodzie ,  nanosiła się łatwo,  po naniesieniu dwukrotnym i przecieraniu i " takim polerowaniu" strug wygląda fantastycznie. :)

Podobny efekt widziałem na sztalugach kupionych mojej córce , produkt był niemiecki.
Dziś jeszcze raz zastanowię się czy nie nałożę jeszcze jednej warstwy pasty.

pozdrawiam
PiotrM

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Styczeń 2014, 13:13:56 czas Polski »
Możesz podgrzać        przy   pracy  opalarką  , albo  suszarką  do  włosów 

Offline PiotrM

« Odpowiedź #22 dnia: 04 Styczeń 2014, 14:15:29 czas Polski »
Tomku , trochę się bałem , bo pisali że to produkt łatwopalny ;)
pozdrawiam
PiotrM

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Styczeń 2014, 19:26:12 czas Polski »
Tak się składa że mam taki sam strug i dokładnie muszę zrobić z nim to samo :) u mnie stopa jest jeszcze bardziej krzywa. co do wykończenia to według mnie olejem tak jak pisał valdi

Offline PiotrM

« Odpowiedź #24 dnia: 05 Styczeń 2014, 00:16:49 czas Polski »
witam,
Mój strug też "odkurzyłem" i kilka zdjęć w załączniku.
pozdrawiam
PiotrM

Offline robson

« Odpowiedź #25 dnia: 05 Styczeń 2014, 00:24:12 czas Polski »
No ładne cacko :)
a co kolega zamierza nim robić ?

Offline PiotrM

« Odpowiedź #26 dnia: 05 Styczeń 2014, 00:35:26 czas Polski »
tak strugać.
Jakubie kiedyś używałem go przy budowie wolier.dr
pozdrawiam
PiorM

Offline robson

« Odpowiedź #27 dnia: 05 Styczeń 2014, 00:44:35 czas Polski »
Hm , ze zdjęć widać że to strug zdzierak ,przeznaczony raczej do szybkiego i grubego zbioru.

Offline PiotrM

« Odpowiedź #28 dnia: 05 Styczeń 2014, 00:51:31 czas Polski »
Robson pewnie tak jest jak piszesz, ja nie jestem fachowcem , ale lubię się uczyć ,i od kilku miesięcy się dopiero uczę,
dziś przywracałem do życia ściski takie stare ściski , jakie mój syn dostał od dziadka,  lubię kiedy spędzam czas w przydomowym ": warsztaciku"
i uczę się też korzystając z Waszych rad, i forum Jarka, i jestem Wam wdzięczny .
pozdrawiam
PiotrM

Offline robson

« Odpowiedź #29 dnia: 05 Styczeń 2014, 10:10:14 czas Polski »
PiotrM  , myślę że takie są założenia tego forum wszyscy uczymy się od siebie i dzielimy się doświadczeniem :)