22 Kwiecień 2025, 18:50:18 czas Polski

Autor Wątek: Gorący chińczyk.  (Przeczytany 3046 razy)

Offline Photon

Gorący chińczyk.
« dnia: 11 Luty 2017, 12:39:16 czas Polski »
Kupiłem używaną (niewiele) pilarkę stołową WORKZONE. Zwykła marketówka sprzedawana w ALDI produkowana przez Einhell. Sprzęt ma służyć do sporadycznej roboty amatorskiej. Silnik 2000W tryb pracy S6 40%. Wszystko niby działa OK ale jedna rzecz mnie niepokoi. Mianowicie po kilku minutach biegu jałowego metalowa część silnika (może jest tam jakaś przekładnia) robi się bardzo ciepła, wręcz gorąca, trudno ręką dłużej utrzymać. Ciepło przenosi się też na tarczę. Nadmieniam, że nic nie śmierdzi, nie iskrzy, nie dymi, plastikowa część obudowy silnika tylko ciepła. Na słuch i węch niby wszystko pracuje OK.  Martwi mnie jednak jak będzie pod obciążeniem, i np. latem, podczas normalnej pracy. Sprzęt jeszcze mogę oddać ale może to normalne, że się dosyć grzeje. Koledzy Help, jak sprawa wygląda w Waszych tanich pilarkach?  Proszę o jakieś informacje.

kozio

• Gość
Odp: Gorący chińczyk.
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Luty 2017, 13:50:32 czas Polski »
Może wlot powietrza do silnika jest zatkany lub pilarka ma słabą cyrkulację powietrza ogólnie.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Luty 2017, 17:01:22 czas Polski »

Offline marcin6391

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Luty 2017, 17:17:24 czas Polski »
Mam podobną - w sensie budżetu i pochodzenia...
Nie grzeje się , a różne rzeczy tnę...

Widocznie to Twój urok...
Rozpalasz ją.... 8)

Offline Photon

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Luty 2017, 18:58:07 czas Polski »
Szkoda by mi było ją oddawać  :( Piła jak na moje potrzeby bardzo fajna, duża moc, aluminiowy blat, dwie tarcze w komplecie.
Zastanawiam się czy w pile jest jakaś przekładnia, czy też tarcza jest montowana bezpośrednio na osi wirnika. Bez demontażu ciężko to stwierdzić.. Wygląda, że ciepło jest generowane w metalowej obudowie silnika (przekładni?) pokazanej na zdjęciu. Jeśli jest to przekładnia to może nie nasmarowana  :-\  Plastikowa obudowa silnika jest tylko ciepła, wydaje mi się ciepło nie pochodzi z uzwojeń silnika. Obroty nominalne piły to 4250/min. Czy silnik jednofazowy może mieć takie obroty bez przełożenia?

Offline pawel49

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Luty 2017, 19:20:09 czas Polski »
Na pewno jest tam przekładnia. Ciekawe jaką temperaturę osiąga ta obudowa.

Myśląc swobodnie, optymalna temperatura pracy silnika też jest wysoka, więc chyba nie ma powodów do obaw.

Dziwi mnie również to, że masz mówisz o oznaczeniu s6. Zdawało mi się, że oznaczenia te są przypisane dla silników indukcyjnych. Ty, z tego co widzę, masz tam silnik szczotkowy. Zrób proszę zdjęcie nalepki z silnika
« Ostatnia zmiana: 11 Luty 2017, 19:27:21 czas Polski wysłana przez pawel49 »

Offline Photon

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Luty 2017, 19:31:55 czas Polski »
@pawel49 - Masz rację udało mi się dokonać wiwisekcji i na pewno jest przekładnia. Ciepło jest generowane właśnie w niej. Jaka może być tego przyczyna? Złe spasowanie? Ale nic w niej nie trze, nie zgrzyta, chodzi gładko. Nie nasmarowana? Czy jeszcze coś innego?  :-[

Offline Photon

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Luty 2017, 19:44:57 czas Polski »
Silnik jest komutatorowy (szczotkowy), ale zarówno na kartonie jak i w instrukcji jest napisane 2000W S6 40%