20 Marzec 2025, 02:10:08 czas Polski

Autor Wątek: Piła stołowa Charnwood W619 - po półtorej roku użytkowania  (Przeczytany 6391 razy)

Offline Wirniq

Piła stołowa Charnwood W619 - po półtorej roku użytkowania
« dnia: 26 Grudzień 2016, 18:32:46 czas Polski »
Witam, chciałbym podzielić się wrażeniami z używania tego cuda "brytyjskiej" produkcji :)
Z tego co wiem niewiele jest osób posiadających owe ustrojstwo stąd pomyślałem że parę uwag po dłuższym użytkowaniu może się komuś przydać :)

Kiedy szukałem piły stołowej niewiele w temacie tym wiedziałem poza tym że moim marzeniem był nieosiągalny wtedy i dziś RIDGID 13 Amp. 10 inch Cast iron tablesaw  :-* :-* :-* . Szukałem więc czegokolwiek co było by w zasięgu ręki czyli ok. 2500zł i miało żeliwny blat. Padło na Charnwooda.

A tak wygląda po niemal dwóch latach piwnicznych zabaw w stolarstwo:

Zacznę od tego co tygryski lubią najbardziej czyli wady:

Płotek mocowany jednostronnie w formie profilu 45x45 przykręconego do odlewu żeliwnego wyfrezowanego tak żeby po dokręceniu widocznej śruby do profilu prowadzącego z podziałką płotek zawsze był pod kątem prostym do tarczy, niestety o ile można powiedzieć że oś profilu była pod kątem to już płaszczyzna która powinna być równoległa do tarczy lubi się przekręcać ze względu na sposób docisku, jak widać śruba ostro reza profil, rączka śruby po czasie wyrobiła się i przeskakuje ale płotek pomimo tego da się na tyle dokręcić że trzyma się stabilnie w mocowaniu, koniec jak to we wszystkich jednostronnie mocowanych płotkach troszkę się odgina.

Tak wygląda mocowanie z regulacją profili prowadzących płotek i podtrzymujących stół wykonany z grubej blachy

Jak widać warto zajrzeć do środka częściej niż co półtora roku  :-[ silnik ma porywające 1100W mocy ale nie mierzyłem tego, mocy brakuje zwłaszcza przy twardym drewnie i drewnie żywicznym ale tragedii niema jak ktoś potrzebuje od czasu do czasu coś przeciąć to wystarcza nawet dąb przetnie na pełnej wysokości tarczy byle powolutku i polecam tarczę Makity 16z :)

Przyłącze do odciągu wygląda ambitnie na zdjęciach, 100mm średnicy sugeruje poważne podejście do tematu odpylania, prawda wygląda nieco gorzej, zaraz za wejściem mamy przewężenie:

Potem jest już tylko lepiej, przewężenie łączy się z widoczną powyżej rurą o średnicy 50mm by zakończyć wlotem o wymiarach prostokątu 20x60mm:

mechanizm pochylania tarczy do 45':

Zawias to wspawany pręt 5mm osadzony w łożu z tworzywa:

niestety ma już znaczne luzy
Zaskoczony byłem tym że dali śrubę trapezową na pochył którego używa się dość rzadko a przy regulacji wysokości mamy taki oto kwiatek:

Tak wygląda mocowanie tarczy:

Zagłębienie na osłonę ma parszywy wymiar 4,25mm i ciężko dobrać coś sztywnego

Mocowanie tarczy:

korpus jest aluminiowy, na jednym łożysku, napęd za pomocą paska wielorowkowego

Ruchomy stolik z lewej jest mało użyteczny ze względu na kiepskie łożyska i plastikowe kółeczka prowadzące, trzeba ciasno skręcić żeby nie było poziomych luzów co powoduje że trudno się toczy przeskakuje i nie jest wygodne, poluzowanie z kolei skutkuje utraceniem płaszczyzny stolika i pochylenie elementu względem tarczy. Ponadto szybko łapie syf

bobbobson

• Gość
Odp: Piła stołowa Charnwood W619 - po półtorej roku użytkowania
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Grudzień 2016, 21:56:31 czas Polski »
Fajny opis ze szczegółowymi zdjęciami :)

Na upartego wkładkę można wyfrezować z czegoś grubszego o kilka mm, tak, żeby ładnie weszła.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Grudzień 2016, 21:59:38 czas Polski »
Z tego co wiem niewiele jest osób posiadających owe ustrojstwo
Ja posiadam bo to jest TS 250 z HOLZMANNA.
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2016, 22:05:38 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline kipi

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Grudzień 2016, 22:36:42 czas Polski »
A jak oceniasz blat? Nie ma jakichś większych nierówności? Jak równoległość rowków względem tarczy i ogólne zadowolenie z użytkowania poza wspomnianymi wadami?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Grudzień 2016, 22:38:27 czas Polski »
Jeszcze wszystko przede mną. Wszystko sprawdzę i dam znać.

Offline Wirniq

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Grudzień 2016, 00:08:52 czas Polski »
Blat pójdzie z dwóch stron na magnesówkę bo chcę mieć gwarancje że powierzchnie są równoległe poza tym nie mam zastrzeżeń moje oko nie wychwytuje jakiś specjalnych nierówności, jutro wstawię zdjęcie z metalową linijką pod światło, chcę poszerzyć blat roboczy w zasadzie w każdą stronę no może poza lewą bo chcę sprawdzić jak ten ruchomy blacik będzie śmigał na normalnych łożyskach, po prawej gdzie jest blat z blachy chcę dać grubą sklejkę i zamontować frezarkę górno wrzecionową, najpierw jednak chcę wydobyć cały mechanizm i zobaczyć na ile da się go poprawić, plan jest taki żeby zastąpić plastikowe łoże mosiężnym a wspawany drut zastąpić wałkiem cnc 8-10mm poprowadzonym od jednego łoża do drugiego, jest ciasno ale powinno się zmieścić i dać większą precyzje obrotu, poza tym da to fajne ślizgowe łożysko i będzie trwałe oraz usztywni mechanizm który teraz trochę jak szmata lata, potem wymiana śruby od regulacji wysokości na trapezową razem z mosiężną nakrętką, i podobnie z ustawianiem kąta, chcę też wywalić tą blachę osłonową tarczy od spodu i zamontować z blachy lej osadzony na tych rantach w połowie podstawy podłączony do tego wypustu 100mm, niech wyciąg ma przynajmniej skąd wciągać powietrze, powinno to dać nieco mniejsze zasypywanie silnika trocinami i lepsze chłodzenie. Co do silnika albo spróbuję znaleźć większy pasujący do rozstawu śrub (100x100) albo kupię takiej samej wielkości ale na 400V ewentualnie w ostateczności dam oryginalny do przewinięcia na 400V co powinno dać więcej mocy ile nie wiem muszę spytać fachowca od przewijania silników :) co do zaślepki tarczy taki też jest plan żeby sfrezować to na 5-6mm bo jest na tyle materiału ale też żeby przedłużyć otwór tak żeby można było zamontować większą tarczę jeśli uda mi się wcisnąć tam więcej mocy :) Korci mnie jeszcze zrobienie nowego trzpienia na wał żeby móc zamontować dado blade :) plany są zobaczymy co lokalny ślusarz powie w kwestii rachunku za taką zabawę :P
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień 2016, 00:14:33 czas Polski wysłana przez Wirniq »

Offline Wirniq

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Grudzień 2016, 15:57:44 czas Polski »
Kolejna porcja zdjęć z demontażu
Tak wygląda otwór po demontażu mocowania na wąż do odciągu

mocowanie koła od regulacji pochyłu, mocowane na imbus w przeciwieństwie do tego od regulacji wysokości to jest mocowane na wybijany pin

"precyzyjny" wskaźnik kąta

Zdjęty stolik z podstawy

Ten pin jest osią i zawiasem na której wisi cała piła i regulacja wysokości

Dobrałem się też do łoża które mylnie wziąłem za tworzywo, łoże jest zrobione z odlewu żeliwnego

"Osiowość" drutów robiących za zawias od pochyłu

Mocowanie tarczy z łożyskiem

Goły spód stolika

A tak wyglądają luzy na nakrętce trapezowej od pochyłu,niestety skrypt do filmów yt wywala ze coś jest nie tak.
&feature=youtu.be
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień 2016, 16:04:55 czas Polski wysłana przez Wirniq »

Offline Wirniq

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Grudzień 2016, 17:04:12 czas Polski »
Silnik nie posiada żadnej tabliczki znamionowej, na stronie producenta dotarłem że tarcza ma 4700rpm, średnica koła pasowego silnika to 81,55mm a koła tarczy 49,7mm z tego wychodzi że silnik ma około 2850rpm co jest wartością typową dla silników elektrycznych, tyle że to silnik kołnierzowy i nie mogę nigdzie znaleźć takiego o mocy np 1,5kw albo 2,2kw kołnierzowego jednofazowego, może ktoś ma jakiś namiar?

Offline krzyś48

Offline Wirniq

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Grudzień 2016, 18:03:46 czas Polski »
Krzyś :0 jesteś wielki :D wychodzi że ten http://kristal-automatyka.pl/product_info.php?cPath=24_26_69_70&products_id=371&osCsid=cb0622140b11c8dd90bcc9e8a95122ea będzie ok, ma taką samą średnicę wałka i wymiary mocowania co mnie troszkę dziwi bo moc dwa razy większa. Ale dzięki!!!!!

Offline krzyś48

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Grudzień 2016, 18:06:05 czas Polski »
 :) 8) ;)

Offline Wirniq

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Grudzień 2016, 19:01:34 czas Polski »
Szkoda że nie ma tu opcji podziękowań  :-\ Silnik jest 7cm dłuższy i waży 13,7kg względem ,7,7kg wagi obecnego silnika, mocowanie całości jest z dość grubej blachy ale wymienię zawias  wysokości z tej tulejki rozprężnej fi 6mm na wałek cnc 8mm zakończony pierścieniami segera

Offline Wirniq

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Grudzień 2016, 20:15:29 czas Polski »
Tak luźniej analizując budowę całego mechanizmu to powiem wam że można by to z powodzeniem skopiować z lepszym wykonaniem mając w domu spawarkę i wiertarkę stołową, precyzja tych wszystkich mechanizmów jest jakby ktoś to siekierką ciosał ;P wymyślić było by trudno ale jak już pomysł jest to wykonać to tylko było by całkiem łatwo :)

Offline Wirniq

« Odpowiedź #13 dnia: 29 Grudzień 2016, 21:37:33 czas Polski »
Przeróbka systemu usuwania trocin:
wycinanie większego otworu, warto popsikać jakimś smarem np.WD40 ostrze, nie urywa uszu i ostrze lepiej pracuje

Wykonanie kołnierza rury

Mocowanie rury od tyłu

Przymiarka

Wycinanki

Montaż

Ciąg dalszy nastąpi :)

Offline Wirniq

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Styczeń 2017, 14:21:27 czas Polski »
Dziś przyszedł moment na zastąpienie ośki z tulei sprężynowej 6mm, ośką CNC 8mm

cdn.