18 Kwiecień 2025, 15:51:52 czas Polski

Autor Wątek: Pierwszy Strug - help :)  (Przeczytany 31034 razy)

mily68

• Gość
Odp: Pierwszy Strug - help :)
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Styczeń 2014, 23:36:09 czas Polski »
Trzeba ją najpierw mieć (albo darmowy dostęp do niej) ;) Taka usługa będzie kosztować więcej niż ten strug.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #31 dnia: 25 Styczeń 2014, 23:40:31 czas Polski »
Trzeba ją najpierw mieć (albo darmowy dostęp do niej) ;) Taka usługa będzie kosztować więcej niż ten strug.
Nie jest tak źle, każdy zakład który regeneruje głowice ma taką maszynkę i ceny nie są wygórowane. Myślę, że max. 20zł starczy na taką małą powierzchnię.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Styczeń 2014, 00:10:04 czas Polski »
Jeśli tak, to mam kilka strugów do szlifowania a jak pomyślę, że na każdy zejdzie po kilka godzin to jeśli kwota za szt. oscylowałaby w granicach tych 20 zł to naprawdę warto. Będę się musiał rozejrzeć... Dzięki za podpowiedź :)

Offline Morświn

« Odpowiedź #33 dnia: 26 Styczeń 2014, 01:19:57 czas Polski »
Nie wiem czy w przypadku struga nie będzie problemu z jego ustawieniem bo to w końcu nie jest stalowy blok który kładziemy i już tylko jego druga strona jest nieregularna.Przez to cena może podskoczyć.Nie wiem nie znam się tylko tak myślę :P.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #34 dnia: 26 Styczeń 2014, 01:31:52 czas Polski »
druga strona jest nieregularna
Są na to proste sposoby, głowica też po drugiej stronie nie jest regularna i na dodatek każda inna.
To nie problem stosuje się podkładki, wkręca w imadło itp.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Morświn

« Odpowiedź #35 dnia: 26 Styczeń 2014, 01:36:54 czas Polski »
Chyba że tak,dzięki za wyprowadzenie z błędu ;)

Offline Bartek_

« Odpowiedź #36 dnia: 26 Styczeń 2014, 16:36:56 czas Polski »
Witam,
strug zakupiony  8)
jutro jade zapewne po jakąś deskę i pierwsze testy  ;D
Dzięki wielkie za pomoc :)
teraz czas kompletować pozostałe narzędzia.

Pozdrawiam,
Bartek

Offline MarcinW

« Odpowiedź #37 dnia: 26 Styczeń 2014, 20:56:37 czas Polski »
Rozumiem że zainwestowałeś w MacAllistera z Castoramy. Kupiłeś papiery jak radził miły68?

Offline szymonzapal

« Odpowiedź #38 dnia: 26 Styczeń 2014, 21:10:55 czas Polski »
No i do szlifowania najważniejsze, myślę rób to na jakimś arkuszu szkła, grubej blachy. Na czymś naprawdę płaskim. Znam osobiście
człowieka co szlifował strug na wiórówce po starych meblach. Płyta oczywiście wybrzuszona na 30 cm około 1,5mm. No i ze stopy struga powstała elegancka łódeczka.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Styczeń 2014, 21:24:27 czas Polski »
Myślę, że szkło (grube) będzie ok. Jak nie masz to w ostateczności gruby blat tylko sprawdź najpierw jego płaskość.

Offline gołąb

« Odpowiedź #40 dnia: 26 Styczeń 2014, 21:35:13 czas Polski »
Warto podejść do najbliższego kamieniarza/pomnikarza i wziąć odpowiedni odpad granitowy. Trzyma tolerancje i jest za darmo. Dodatkowo odpowiednio ciężki i się nie przesuwa.

Offline Bartek_

« Odpowiedź #41 dnia: 27 Styczeń 2014, 11:13:05 czas Polski »
Witam,
Tak, strug z Castoramy

Odnośnie papieru i gładzenia to jak czasu starczy zajmę się tym pod koniec tego tygodnia (oby  ;) )
Pozdrawiam,
Bartek

Offline Bartek_

« Odpowiedź #42 dnia: 29 Styczeń 2014, 11:22:26 czas Polski »
Witam,
Pierwsze koty za płoty  8)
Szału nie ma, ale jakieś doświadczenie zdobyte.
Nabyłem deskę iglastą (nie pamiętam czy sosna czy świerk :( ) na szybko ususzyłem ją na kaloryferze i wykonałem pierwszy test  ;D
Nie sądziłem, że to taka ciężka robota, ale częściowo dałem rade.
Czym teraz najlepiej wygładzić to wszystko, żeby to sensownie wyglądało? Myślę o skrobaku z castoramy na początek lub takiej blaszce (cyklina), czy też może zwykły papier ścierny czy coś jeszcze innego?

http://www.castorama.pl/cyklina-comensal-c-40.html

a tutaj efekt po strugu:

I tutaj pojawia się pytanie ::)
Strasznie dużo pojawia się zacięć i niedokładności. Czy drzewo iglaste ma takie właściwości, że pozostają wgłębienia czy robotnik do dupy ;)

Poczytałem o szlifowaniu stopy. Z tego co zrozumiałem, to tak:
- dobre równe podłoże (np. szkło, to wielkości papieru najlepiej?)
- papier wodny z castoramy, zaczynam od grubych ziaren a kończę prawie na gładkim papierze
- papier układam na podłożu (np szkle) całość mocuję do stołu i wykonuję ruchy  samym strugiem do przodu i do tyłu w prostej lini?
- jaki czas przeznaczyć na jeden papier? (tzn kiedy będę wiedział, że trzeba zmienić papier na kolejny?
- i co z tą wodą? (troche wody wylewam na papier i na to struga i jazda i co chwilę uzupełniać wode?)

Pozdrawiam,
Bartek

Offline MarcinW

« Odpowiedź #43 dnia: 29 Styczeń 2014, 11:53:52 czas Polski »
wykonuję ruchy  samym strugiem
wiem że to oczywiste - ale upewnij się że masz samą stopę czyli zdemontuj ostrze :D
a co do tych niedokładności - spróbuj pozmieniać kąt pod jakim krawędź ostrza jest ustawiona do stopy, jeżeli któraś strona wystaje bardziej to będziesz miał większe niedokładności. pozatym jak zrobisz tuning struga według porad forumowiczów, a więc przeszlifowanie stopy i przeostrzenie noża to zobaczysz poprawę :D
pierwsze deski, które ja strugałem wychodziły podobnie, ale z czasem człowiek się uczy i nabiera doświadczenia :) jak to mawiał dyrygent orkiestry, w której grałem za młodu - "za 120-tym razem zawsze wychodzi!"

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #44 dnia: 29 Styczeń 2014, 11:54:02 czas Polski »
Bartku, musisz więcej poćwiczyć, zmieniaj grubość wiórów regulując wysunięcie noża, jego równoległość do stopy ( patrz po światło) ,zobacz jak wygląda deska po struganiu z włosem i pod włos, sprawdź to samo prowadząc strug po skosie, w poprzek włókien. Musisz "poczuć" strug, opanować technikę prowadzenia struga, stania na nogach, sposobu jego trzymania. Obejrzyj na YT kilka filmów i ćwicz, ćwicz, ćwicz. Jak już będzie Ci się zdawało, że opanowałeś strug, to jeszcze poćwicz - najlepiej kilka lat ;)
Tak bez żartów, tylko częsta praca strugiem da Ci pewność, automatyzm ruchów. Po pierwszej próbie wydaje się to trudne ale później sprawia przyjemność :)
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2014, 11:56:03 czas Polski wysłana przez amigorg »