Elektronarzędzia > SAM'y
Szafka do frezarki górnowrzecionowej
Mcgyver:
Koncepcja zrobienia szafki do frezarki gównowrzecionowej powstała już jakis czas temu. Poczatkowo wykonałem prosty stół z przykładnicą do którego były przykrecane kolejno frezarka krawedziowa Bass oraz górnowrzecionowa Bosch POD 1400ACE. Przy frezowaniu wiekszych elementów odczuwalna była dosć niska moc obu urzadzeń a do tego brakowało uchwytu na frezy 12mm i ½”.
Przez przypadek udało mi się zakupic w bardzo dobrej cenie powystawową frezarke Triton TR001 o mocy 2400W dedykowaną także do montażu pod stołem. Frezarka ma bardzo fajne opcje m.in. włacznik który można właczyć na stałe, mozliwosc regulacji wysokości od góry przez specjalne pokrętło które jest w zestawie oraz automatyczną blokadę wrzeciona po jego maksymalnym wysunięciu do góry. Do frezarki można dokupic specjalną płytę do zamontowania jej w stole co stanowi kolejne udogodnienie.
W takim układzie nie pozostało nic wiecej jak wykombinowac jakis fajny stolik. Przejrzałem kilka projektów na YT i znalazłęm cos co bardzo mi się spodobało:
&t=184s
Postanowiłem zrobic cos podobnego choć z kilkoma modyfikacjami. Na filmie nie było podanych zadnych wymiarów wiec zrobiłem ją tak jak mi pasowało.
Szafka jak to określiła moja żona wyglada jak „kuchenka” , ale dzieki kilku szufladom i drzwiczom z dołu pozwala pomieścić wewnątrz wiekszosc akcesoriów do frezowania.
Wiekszość konstrukcji została wykonana ze sklejki 18mm. Blat to sklejka 24mm oklejona na krawędziach listwami dębowymi, boki szuflad 12mm a dno 6mm. Zamiast fabrycznej płyty Kreg pod frezarkę zrobiłem własną ze sklejki laminowanej 10mm. W blacie wyfrezowałem wglębienie na płytę która jest zamontowana na wcisk. Nie potrzeba żadnych srub bo sama masa frezarki jest wystarczajacym obciazeniem. Podobnie z laminowanej sklejki tyle ze 18mm wykonałem dół przykładnicy. To bardzo wygodne rozwiazanie bo frezowany materiał łatwo się przesuwa po takiej powierzchni.
Środkowe drzwiczki z szybką nie maja zawiasów a są zamocowana na 4 magnesach meblowych. Pozwala to na bezproblemowy dostep do samej frezarki
Z tyłu szafki jest złacze do odciągu oraz zwijak na kabel zasilajacy.
Z lewej strony zamontowałem włacznik elektromagnetyczny frezarki oraz wyłacznik bezpieczenstwa. W środkowych drzwiczkach w tylnym rogu przykreciłem hermetyczne gniazdko elektryczne do którego jest podłaczona frezarka.
Na samym blacie wstawiłem jedną długą listwę teową do przykrecania przykładnicy i kątomierza, oraz dwa kawałki z linijkami obok nich do dokładnego ustawiania przykładnicy.
Mcgyver:
Kolejne fotki
Mcgyver:
W najbliższym czasie do frezarki wykonam jeszcze ogranicznik frezowania do przykładnicy, kątomierz oraz przystawkę do frezowania kół i frezowania połaczen na wczepy
Sebastian.P:
Super robota. Gratulacje
leeching:
Nawet nie wiesz, jak czekałem na te fotki :D Wyszło kozacko i jak ładnie pasuje do reszty warsztatu!
Śledzę od początku, kiedy jeszcze rozważałeś Boscha. Mam coś bardzo podobnego w planach ale chciałem pójść na łatwiznę i kupić wkładkę Krega, choć teraz jak patrzę, to coś tam wykombinowałeś do regulacji wysokości, więc w sumie zaoszczędziłeś jakieś 350zł.
Dobra robota!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej