Narzędzia ręczne > Piły ręczne

gilotyna vs ukośnica

(1/2) > >>

pajewski:
Szukam opinii na temat gilotyny do cięcia paneli. Aktualnie używam do tego celu ukośnicy i wyrzynarki. Jednak stosowanie ich wiąże się  z niedogodnością w postaci hałasu i kurzenia. Nieraz prace przeciągają się do późnych godzin nocnych więc praca w ciszy jest wskazana. No, a pył pochodzący z cięcia - wiadomo i czyściej tym lepiej. Dlatego zastanawiam się czy gilotyna jest w stanie zastąpić piłę. Chodzi mi o opinię użytkowników czy faktycznie, tak jak mówią opinie producentów, gilotyna daje radę przeciąć nawet gruby (9 mm) panel i czy to cięcie jest ok.

zarekl:
Nie jestem pewny, ale chyba można gilotynę wypożyczyć w marketach budowlanych przy zakupie paneli. Mógłbyś przetestować i sprawdzić czy spełnia twoje oczekiwania i porównać do ukośnicy.

Lirorobert:
Gilotyna jest fajną alternatywą.  Śmiało mozeez zainwestować.

peter:
mam gilotynę wolcraft vlc i do paneli spisuje się o wiele lepiej niż elektronarzędzia.Jest cicha ,cięcie bez kurzu, a tarcza od ukośnicy szybko się tępi na panelach, brzeszczot od wyrzynarki po jednym pokoju do wymiany i cięzko zachować kąt i linię prostą. 

pajewski:
Jak zwykle niezawodni Koledzy. Dziękuję za opinie. Właśnie na takie odpowiedzi liczyłem.

Wysłane z mojego S10 PRO przy użyciu Tapatalka

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej