Narzędzia ręczne > Strugi ręczne
Czy spustnikiem da się wyrównywać kantówki?
(1/1)
machasteve:
Czy spustnik, powiedzmy 56cm długości, 6cm szerokości nada się do wyrównywania kantówek 5-8cm? Jestem przed zakupem, i zastanawiam się czy lepsza będzie wyrówniarka za 1500zł, czy jednak przeznaczyć te pieniądze na zestaw hebli. Wszystkie filmiki i porady odnośnie wyrównywania spustnikiem, dotyczą desek 15cm i szerszych, stąd moje obawy czy się nada, a zależy mi na równej powierzchni pod klejonki.
Lirorobert:
O jakiej wyrówniarce za 1500 zł. piszesz?
Rafalski:
Chcesz mieć naprawdę proste, czy wystarczy gładka powierzchnia i w miarę proste.
Jeżeli proste, to spustnik się przyda, ale z odrobiną cierpliwości i dobrym okiem wystarczy też krótszy strug.
Jeżeli ma być tylko gładkie, to spokojnie wysarczy równiak i gładzik.
Bart_K:
--- Cytat: machasteve w 30 Listopad 2019, 15:09:06 czas Polski ---Czy spustnik, powiedzmy 56cm długości, 6cm szerokości nada się do wyrównywania kantówek 5-8cm? Jestem przed zakupem, i zastanawiam się czy lepsza będzie wyrówniarka za 1500zł, czy jednak przeznaczyć te pieniądze na zestaw hebli. Wszystkie filmiki i porady odnośnie wyrównywania spustnikiem, dotyczą desek 15cm i szerszych, stąd moje obawy czy się nada, a zależy mi na równej powierzchni pod klejonki.
--- Koniec cytatu ---
Panie, wszystko się da. Kiedyś nie można było inaczej, a zobacz jakie cuda powstały. Tylko to wymaga czasu. Ale jak masz go dużo, nie widzę przeszkód. Sam stoję przed tym wyzwaniem, bo chcę zrobić konstrukcję stołu z kantówek, a wiadomo jakie sprzedają kantówki w marketach. Jak zależy Ci na zrobieniu klejonki, to nie wiem czy znasz ten sposób, że sąsiednie powierzchnie klejone równa się razem po czym do sklejenia składa jak książkę.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej