Maszyny stolarskie > Wieloczynnościowe
Maszyna 4w1 jaką wybrać - Holzmann, Bernardo, Cormak
Radek9999:
Witam
Dopiero zaczynam moją przygodę ze stolarstwem i potrzebuje podpowiedzi w zakupie sprzętu.
Główne prace to m.in. domek dla dzieci, studnia, blat kuchenny czy stół.
Materiały to drewno sosnowe i dębowe (bale 5cm, kantówki 12-16cm i deski)
Zastanawiam się nad poniższymi:
Cormak CM250
Bernardo CWM 250R
Holmann K5-260L
Jak ktoś miał styczność z tymi maszynami będę wdzięczny za opinie.
Główne pytanie o przełączanie pracy z jednej funkcji na druga - czy jest kłopotliwe i czy zajmuje to dużo czasu w w/w maszynach.
Rozważam tez zakup pojedynczych urządzeń w granicy +/- 10tys.
Jak tak to jakie byście polecili.
mario78:
Witam
Nigdy nie miałem maszyn podanych przez Ciebie.Kolega ma piłę formatową Bernardo i wygląda podobnie jesli by nie było wyrowniarki i całej reszty. Kokedze brakuje gabarytu żeby zrobić większy projekt i jeśli wyrowniarka i grubosciówka da radę do Twoich projektów może brakować Ci większego wózka na pile. Na prawdę wiele można. Zrobić na małych maszynach,wiem to z własnego doświadczenia ale trzeba improwizować i trochę się pomęczyć. Budrzet 10 tys to trochę mało na pojedyncze oddzielne maszyny nawet używane.Podane maszyny mają coś co mi sie podoba,frezarki z wałkiem 30mm,jedna wiertarko dłutarkę.Jeśli spodoba Ci się praca w drewnie i opadnie entuzjazm z wykonanych prac,będziesz chciał robić wiecej podobnych projektów,moim zdaniem będzie Ci brakować większej piły.
tayjkt:
Ja bym poszedł w Felder Hammer C3 31 - tylko cen niema nigdzie podanych więc nie wiem czy mieści się w budżecie.
Co do wymienionych przez Ciebie to na te zapotrzebowanie o którym piszesz powinno Ci wystarczyć.
sprawdź dostępność noży, pił czy są dostępne od ręki i czy jest wybór z dobrych firm CMT, Globus
mario78:
Felder Hammer C3 31 koszt około 30 tys
tayjkt:
--- Cytat: mario78 w 02 Listopad 2020, 15:39:32 czas Polski ---Felder Hammer C3 31 koszt około 30 tys
--- Koniec cytatu ---
Spory wydatek, ale też inna konstrukcja blatu w strugarce, wydaje mi się, że lepsza bo na mimośrodach.
Najgorzej, że takich maszyn nie ma w pierwszym lepszym sklepie do obejrzenia tylko, gdzieś w Polskę trzeba jechać, albo kupować w ciemno.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej