Wykańczanie powierzchni > Środki sztuczne - inne

renowacja mebli ogrodowych

(1/1)

michumal:
Witam wszystkich,
zakupiłem używane drewniane meble ogrodowe. Mają już kilka lat i na sobie dwie warstwy farby kryjącej (białej i szarej).
Mój plan to oczyścić meble do żywego drewna, zabezpieczyć i pomalować farbą całkowicie kryjącą, chciałbym uzyskać efekt gładkiej jednolitej warstwy (przynajmniej małżonka ma taką wizję :) ).
Meble wyglądają jak na zdjęciu i wiem, że będzie od cholery roboty z raszkami, ale trudno, jestem zacięty.
Potrzebuję porady, jak już oczyszczę drewno, co i jak po kolei zrobić, żeby uzyskać wspomniany efekt.
Chodzi mi o to czy i czym zabezpieczyć drewno biologicznie, jaki podkład (chodzi mi o konkretny produkt) czym i kiedy szlifować i na koniec jaką farbę wybrać i tu też mi chodzi o konkretny produkt. Nie wiem, czy zwykła olejna z marketu, czy może jakaś akrylowa tikkurila, jeger, njord...
Będę wdzięczny za poradę.
Na teraz zabrałem się za stolik, co się dało rozkręciłem i oszlifowałem do gołego. Drewno wydaje się być raczej egzotyczne (chińskie :) ) przeważa kolor czerwonawy, ale także jaśniejsze odcienie na raszkach, także pewnie jakaś zbieranina. Pytanie dodatkowe, czy szlifowanie kończyć na gładko papierem 180, 240? czy zostawić bardziej szorstkie do malowania?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej