Wykańczanie powierzchni > Środki sztuczne - inne
renowacja mebli ogrodowych
(1/1)
michumal:
Witam wszystkich,
zakupiłem używane drewniane meble ogrodowe. Mają już kilka lat i na sobie dwie warstwy farby kryjącej (białej i szarej).
Mój plan to oczyścić meble do żywego drewna, zabezpieczyć i pomalować farbą całkowicie kryjącą, chciałbym uzyskać efekt gładkiej jednolitej warstwy (przynajmniej małżonka ma taką wizję :) ).
Meble wyglądają jak na zdjęciu i wiem, że będzie od cholery roboty z raszkami, ale trudno, jestem zacięty.
Potrzebuję porady, jak już oczyszczę drewno, co i jak po kolei zrobić, żeby uzyskać wspomniany efekt.
Chodzi mi o to czy i czym zabezpieczyć drewno biologicznie, jaki podkład (chodzi mi o konkretny produkt) czym i kiedy szlifować i na koniec jaką farbę wybrać i tu też mi chodzi o konkretny produkt. Nie wiem, czy zwykła olejna z marketu, czy może jakaś akrylowa tikkurila, jeger, njord...
Będę wdzięczny za poradę.
Na teraz zabrałem się za stolik, co się dało rozkręciłem i oszlifowałem do gołego. Drewno wydaje się być raczej egzotyczne (chińskie :) ) przeważa kolor czerwonawy, ale także jaśniejsze odcienie na raszkach, także pewnie jakaś zbieranina. Pytanie dodatkowe, czy szlifowanie kończyć na gładko papierem 180, 240? czy zostawić bardziej szorstkie do malowania?
Nawigacja
Idź do wersji pełnej