Forum Domidrewno > Hyde Park Domidrewno
Pompy ciepła i fotowoltaiczny dofinansowania
mario78:
Witam
Już będzie dwa lata jak przprowadzilem się do Warszawy,czas leci. Przez ten czas wykończenie domu stanęło na etapie ogrzewania budynku. Na początku planowałem piec na drewno z buforem,niestety to rozwiązanie odpada bo muszę byc na miejscu. Później myślałem o ogrzewaniu gazem,nie muszę być na miejscu aby ogrzewanie działało,ale budynek jest daleko od przyłącza gazu i do granicy działki muszę zlecić przyłącze na mój koszt,coś koło 40 tys zł. Trzecia możliwość to pompa ciepła i fotowoltaika i ewentualnie kominek z płaszczem wodnym? Orientujecie się jak wygląda ta opcja od strony dofinansowań to nowy jeszcze nie odebrany budynek.
Pozdrawiam
Lirorobert:
Też chętnie się zorientuję.
Może warto w gminie się dowiedzieć.
Ja pytałem się rok temu w sprawie opłacalności pompy ciepła to dostałem informację, że jeśli nie ma warunków do instalacji paneli to pompa się nie opłaca.
40 tyś to sporo za przyłącze, a jaki jest koszt instalacji paneli i pompy ciepła? No i czy ci nie skubną jak będziesz poza domem.
Jednak piec gazowy jest w domu i bezpieczny.
mario78:
Rozważam też piec holzgas i bufor,. Jeśli plany by się zmieniły to mogę postawić butle z gazem i piec zmienić. Dach mam dwuspadowy na wschód i zachód,dla paneli lepiej południe. Grzejniki już kupiłem Fondital Exclusivo D3 500/100 a do pompy raczej podłogówkę się robi.
Lirorobert:
Dokładnie.
Podłogówka chodzi na niskich temperaturach.
A zrobiłeś już podłogi?
Może warto rozważyć instalację? System jaki ja używam to 20mm z rurkami plus podłoga
mario78:
Podłogi już są zrobione tylko wyrównanie,wylewka do 2 cm i parkiet. Dlaczego grzejniki,planowałem drewniana podłogę.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej