Maszyny stolarskie > Odciąg
Instralacja do odciągu
(1/1)
ciosekl:
Witam,
chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej rozplanować instalację odciągową a głównie chodzi mi o średnice przewodów.
jakie rozwiązanie jest skuteczniejsze duża średnica przewodu (100mm) i zwężanie przy samym urządzeniu czy lepiej zrobić kawałek "głównej magistrali" 100mm i na trójnikach redukować do średnicy dedykowanej do danego urządzenia?
jakie redukcje stosujecie żeby dopasować średnicę węża do urządzenia? jakieś sklepy z dużym wyborem przejściówek? urządzenia które mam do tej pory mają przyłącza: 63mm, 38mm, 100mm.
a tak z innej beczki
http://www.fif.com.pl/produkt/1144/1145
myślę o zastosowaniu czegoś takie do do automatycznego włączania wyciągu po uruchomieniu urządzenia ewentualnie pilot bezprzewodowy - ciekawe co będzie lepsze/praktyczniejsze.
kwita:
Na pewno, najlepszym sposobem włączania odciągu jest pełen automatyzm. Nie zawsze będziesz pamiętał o włączeniu odciągu choćby nie wiem co...uruchamiasz elektronarzędzie, maszynę i (mając jeszcze dodatkowo słuchawki na uszach i myśląc o bezpieczeństwie) nie będziesz słyszał czy odciąg jest włączony czy nie. Przekaźnik kosztuje 100 parę złotych a masz pewność i komfort pracy.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej