Maszyny stolarskie > Prasy

Prasa Felder FVP 2401

(1/3) > >>

amciek:
Witam,

Na filmikach u Jarka widać prasę FVP2401, która używa do klejenia. Czy ktoś z Was używa podobnej prasy? Cena ponad 11k trochę sporawa bo można za to kupić np. 27 ścisków Besseya Revo KR 1,5m (ok 400zł/szt). Ale podoba mi się w tej prasie to, że jest pionowa, można ją wcisnąć pod ścianę, jest zawsze gotowa do pracy i na oko jest solidnie wykonana.
Z drugiej strony ściski są bardziej uniwersalne no i za tą kasę można mieć ich więcej niż tylko 3 aparaty dociskowe w prasie.
Swoją drogą czy kojarzycie, czy ktoś oferuje takie aparaty zaciskowe? Ślusarz za wykonanie takiej ramy prasy wzialby pewnie 1/4 ceny (prasa waży 250kg x 4zl = 1000zl + za 2000zl potnę, pospawam i pomaluję).

Czy siła klejenia dla ścisków np. Bessey'a i w tej prasie bedzie podobna? Czy uzyskam właściwe połączenie/wytrzymałość elementów na zwykłych ściskach?

Chcialbym tym kleić jakiś blat, nogi, etc. Nie mam sprecyzowanych rzeczy - ot takie warsztatowo garażowe klejenie.
Możecie się podzielić swoim zdaniem.

arkadiuszokon:
Powiem Ci że ja powoli kompletuje Besseye revo 1250 mm i z nich chce zrobić pionową prasę - zamierzam w tym celu pospawać ramę, postawić na ziemi i może dodatkowo do ściany ją chwycę i od góry dać rurę po której będą się poruszać te ściski (one mają fajną dużą dziurę na końcu). Dwa w jednym - jest wygodna pionowa prasa i dodatkowo w razie czego masz ściski.

amciek:
Arkadiuszokon - pomysl juz mi sie podoba, czy masz jakis szkic tej ramy?
O jakiej dziurze mowisz?

arkadiuszokon:
http://www.newwoodworker.com/reviews/graphics/photos/tools/besyvariorvu/bar250.jpg

tutaj widać dziurę - jest na końcu patrząc od górnej szczęki (nieruchomej). Mam tylko obawy czy w kazdym ścisku będzie w identycznej odległości od tej górnej szczęki co bedzie rzutowało na płaszczyznę tych szczęk. Szkicu nie mam. To ma być stojak 2w1 z praską - po prostu przez te dziury nawlekam ściski na rurkę i wiszą sobie tak szczękami w dół.

vitter:
Nigdy w ściskach nie uzyskacie takiej siły docisku jak w dociskach prasy
lepiej zakupić https://www.e-darmet.pl/scisk-ramowy-model-h-zakres-zacisku-1500mm-piher-p23150-id-54276.html
i taniej niż Besseye revo (które też mam) do lżejszych klejonek i jako dodatkowe super sprawa (ale do grubszych klejonek za delikatne)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej