Maszyny stolarskie > Odciąg
Budowa odciągu
Tranzyt:
Mały warsztat garażowy.
Mam chińskiego cyklona ale nie jestem szczęśliwy.
Powody??
Duży, zajmuje sporo miejsca z wiaderkiem tym bardziej i z wentylatorem, nie do końca ściąga mi trociny z grubościówki przewód 60 mm.
Generalnie planuję wymianę i stąd pytanie.
Czy robił ktoś sam odciąg i ew. jak to wygląda w środku w konstrukcjach fabrycznych.
Chciał bym zrobić mały odciąg zasilany silnikiem max 0,55 kw a może i mniejszym na średnicę wlotu 100 mm
średnica wiatraka i pierścienia workowego nie była by za duża, żebym całość mógł złożyć i schować do kolejnej roboty.
Generalnie patent rozbieralny z krótkim wężem odciągowym.
Zamiast worka foliowego rękaw cięty z metra, u góry worek filtracyjny, średnice coś około 35 cm.
Koledzy mają wyobrażenie czy to może zadziałać??
Odbiór pyłu z wyrówniarki, grubościówki, cnc, szlifierek.
amigorg:
Najmniejszy jaki jest na rynku, mobilny i daje radę przy grubościówce. Poszukaj na OLX czasami są w cenie 250 - 300 zł
Jak chcesz zrobić, to tu masz kilka do wyboru:
http://woodgears.ca/dust_collector/index.html
Tranzyt:
Bardziej chodziło mi o taki układ
Zdjęcie z allegro.
Stojak rozkładany do pracy jak i zresztą worki również.
Wstępnie sobie to rozrysowałem i wyszło mi, że całe urządzenie miało by 60cm x33 cm wysokość zależna od wysokości wiatraka i silnika.
Po pracy można nawet powiesić na ścianie a stojak ustawić w kącie.
Nie wiem tylko jak w środku ukształtowany jest otwór do worka na trociny.
Czy nie ma tam przypadkiem jakiejś kryzy kierunkowej?
a3756:
Mam taki z juli i wczoraj wdarło mi kawałek dębiny do środka co spowodowało połamanie jednej łopatki i stoi rozkręcony taki. Jak chcesz to mogę zdjęcie zrobić ale w czwartek dopiero.
Tranzyt:
Super :)
Bardzo poproszę, właśnie głównie o część gdzie spadają wióry mi chodzi, ale generalne wszystkie ujęcia pożądane ;D
Wielkie dzięki, czekam na foty 8)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej