Elektronarzędzia > Odkurzacze

Worki do odkurzacza Festool - dylematy

(1/4) > >>

fyme:
Witam, mam pytanie do posiadaczy odkurzaczy Festool. Jakich worków używacie? Oryginalne czy może jednak zamienniki? A może longlife?
Mam Festoola CTL Mini i zazwyczaj podłączam go do szlifierki do gipsu więc lekko nie ma a i worki są momentalnie zapełnione i zupełnie niezdatne do dalszej pracy. Do tej pory używałem oryginałów Festoola ale przyznaję że nie wychodzi za tanio no i ciężko je kupić na sztuki. Myślałem też o worku longlife ale cena przeraża. Z zamienników natomiast znalazłem worki papierowe oraz jak w oryginale syntetyczne które wg zapewnień sprzedawcy wytrzymują dwa razy dłużej od papierowych natomiast sam nie testowałem żadnych. Mace jakieś swoje typy?

looq1:
long life festoola nie nadaje się do gipsu, przeznaczony jest do większych średnic pyłu. Gips, czy zwierciny z sdsa wchodzą pomiędzy warstwy i worek jest do wyrzucenia. Jeśli naprawdę duże ilości to chyba tylko autocleen i foliowe worki.

fyme:

--- Cytat: looq1 w 23 Lipiec 2017, 18:18:59 czas Polski ---autocleen i foliowe worki
--- Koniec cytatu ---

Możesz rozwinąć temat? Hasło nic mi nie mówi a i google zwraca różne wyniki

przemek77:
Posiadałem worek longlife i tak jak kolega piszę , nadaję się tylko do dużych trocin. Totalny niewypał . Kolega ostatnio podrzucił mi tą stronkę . Może wartom sprawdzić ich produkty ? https://pro-filters.com/worki_do_przemylowych_odkurzaczy_festool_ctl26_ctm26.
A nie zastanawiałeś się nad cyklonem ?

looq1:
Mówię o odkurzaczach przeznaczonych typowo do pyłów mineralnych z funkcją automatycznego trzepania filtra głównego. W Festool to jest oznaczenie AC np ctm36 AC- 36 litrowy pojemnik, filtr główny w klasie M- sprzedawany w zestawie z szlifierką przegubową  do gładzi Planex. W tym odkurzaczu nie montujesz klasycznego worka wkładanego na wylot w zbiorniku, tylko jakby zwykły worek wywijasz na ścianki zbiornika i przyciskasz pokrywą- ma tylko ułatwić usunięcie urobku z pojemnika. Jeśli nie masz worka musisz przekręcić odkurzacz do góry kołami i wysypać pył. Tak samo mają rozwiązane inni producenci- Hilti czy Bosch

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej