19 Marzec 2025, 20:52:49 czas Polski

Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 4 ... 10
1
Jak to zrobić / Odp: Drzwi przesuwne do szafy wnękowej, wysokie - dywagacje
« Ostatnia wiadomość wysłana przez color1 dnia Dzisiaj o 19:26:53 »
A reasumując i w kwestii pierwotnego zapytania: przy tej szerokości drzwi cieńsza płyta raczej nie zdałaby egzaminu - mam tu na myśli pierwotną koncepcję wpakowania płyty 10-12mm w profile/rączki z rowkiem 10mm (co najwyżej 10 mm ale z HPL które jest mega sztywne ale niestety drogie).
Obecnie jedyne co nie zadziałało to stopery umieszczone w górnej prowadnicy - akurat w tym systemie tam są ulokowanie (takie plastikowe wsuwane, jak w GTV); zbyt duży opór przy otwieraniu faktycznie powoduje przechył skrzydła i unoszenie rolki z toru jazdy i albo trzeba chwytać rączkę nienaturalnie wysoko albo przytrzymywać drugą ręką, więc odpuściłem sobie stopery (może jeszcze popracuję nad tym ale generalnie nie jest mi to jakoś szczególnie potrzebne).

2
Krok po kroku (realizacje własne) / Odp: Jaskinia Roba
« Ostatnia wiadomość wysłana przez RobRob dnia Dzisiaj o 12:39:04 »
zapraszam na 2 część
3
Frezarki / Odp: Jaka frezarka głównie do pracy pod stolikiem
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 18 Marzec 2025, 09:07:41 czas Polski »
Wygodna pod stół będzie frazerka CMT 7e lub wspomniany Triton też ten mocniejszy, ze względu na regulację korbą dodawaną do wyposażenia. Te frezarki są bardzo podobne,wygląda na bliźniacza konstrukcje,pomijając tuleje bo Triton ma cale.  Mam CMT7e,używam i dość ciężko pracowała bo robilem na niej kiedyś sporo dużymi frezami,np fronty,listwy wieńczące czy frezowanie "hokejki" blatu. Już wyczuwam delikatną wibrazję ale frezarka kupiona w 2019 roku. Jak wspokmniał Lirorobert,Festool też jest ok pod stół, mam i używam OF 2200 pod stołem CMS.
To już tak poza tematem,najstabilniejszą frezarkę jaką miałem,pracowałem to był Bosch GOF 2000 CE. Frezarka bardzo płynnie ruszała,bez najmniejszej wibracji,pracowała bardzo fajnie miękko. Takie miałem odczucia podczas pracy tym Boschem,innych poza zielonym poh 1400 nie miałem w ręku,zielony średni.
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 17 Marzec 2025, 22:27:07 czas Polski »
To z pewnością musi mieć mocny silnik.
Mam dewalta z silnikiem 2300W i sobie chwalę.
Rozważył bym też Festoola oraz Trenda.
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mk1265 dnia 17 Marzec 2025, 22:10:36 czas Polski »
Budżet rzecz względna napewno nie chce kupić czegoś co rozleci się po miesiącu. Obecnie mam makietę rt0700 i jaka marketowe JCB 2100 W bo tak w ciasto zachwalali. A po jednym rowkuwaniu padł regulator obrotów.
6
Jak to zrobić / Odp: Drzwi przesuwne do szafy wnękowej, wysokie - dywagacje
« Ostatnia wiadomość wysłana przez color1 dnia 17 Marzec 2025, 18:51:02 czas Polski »
No i zrobione żywicą odlewniczą (nawet pobawiłem się pigmentem;p), najpierw zamaskowane streczem (w miejscu wyklejenia przetarłem lakierem akrylowym bezbarwnym żeby się trzymał strecz w miejscu), na krawędziach dałem paski dwustronnej taśmy na fizelinie (baaardzo cienka, tak aby częściowo wchodziła na strecz i na parkiet), do taśmy przykleiłem sznur silikonowy kwadratowy, wylałem żywicę i dałem kilka pasków maty z włókna szklanego w miejscu gdzie była największa nierówność. Po ok 1,5 doby odczepiłem silikon, menisk zeszlifowałem p.ściernym na trójkątnej szlifierce, odczepiłem wylaną formę od podłoża gdy była jeszcze trochę elastyczna ale twarda, choć w pełni utwardzona ma być po 7 dniach (usunąłem taśmę i strecz - łatwo zszedł, strecz nie wiąże się z żywicą), nawierciłem otwory tam gdzie wcześniej były w dolnym profilu, profil założony, drzwi zamontowane, jest OK.

widać jaka była krzywizna podłogi

i wylewka "w formie"

teraz dolny profil lewituje ale od góry w ogóle tego nie widać
7
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 17 Marzec 2025, 00:44:57 czas Polski »
A jakim budżetem dysponujesz?
8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mk1265 dnia 16 Marzec 2025, 23:58:14 czas Polski »
Witam wiem że temat stary ale po co zakładać nowy. Chciałbym kupić porządną frezarkę Górnowrzeciona pod stół głównie do robienia rowków 2cm szerokości.
9
Liściaste / Odp: Drewniany blat kuchenny
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 14 Marzec 2025, 07:30:35 czas Polski »
Wygląda dobrze.
10
Liściaste / Odp: Drewniany blat kuchenny
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 13 Marzec 2025, 21:08:39 czas Polski »
Sprawdzałem pod zlewem i było 11% wilgotności. Wyszlifowałem całość do drewna.Jako ciekawostkę powiem ze po wycięciu otworów wstawiny był zlew,płyta i dopiero lakierowana sama gora blatu. Pod zlewm i płytą w ogóle nie było zabezpieczone lakierem ani silikonem.
Strony: [1] 2 3 4 ... 10