Kwiecień 25, 2024, 17:00:28 pm

Autor Wątek: Drewniany blat kuchenny - jaki gatunek drewna?  (Przeczytany 681 razy)

Offline misieksb

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
Drewniany blat kuchenny - jaki gatunek drewna?
« dnia: Styczeń 28, 2024, 20:13:23 pm »
Witam.
Proszę o poradę doświadczonych stolarzy - jestem w trakcie wybierania drewnianego blatu kuchennego i wacham się pomiędzy tradycyjnym dębowym, akacją a świerkiem syberyjskim. O ile akacja i dąb mają podobne parametry (twardość i paczenie) to nie za bardzo umiem znaleźć takie parametry o świerku syberyjskim. O ile nasz świerk jest dosyć miękkim drewnem, to nie wiem czy tak samo jest z syberyjskim, czy to loteria? Blat będę sama przycinać i dopasowywać do wnęki i o ile z dębowym już mam małe doświadczenie to pozostałe są niespodzianką.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Offline Lirorobert

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 7551
    • Zobacz profil
    • Lirorobert
Odp: Drewniany blat kuchenny - jaki gatunek drewna?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 29, 2024, 08:19:44 am »
Osobiście wybrałbym dąb. Jak masz możliwość to obejrzyj i sprawdź świerkowy.