23 Kwiecień 2025, 16:52:22 czas Polski

Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 4 ... 10
1
Hyde Park Domidrewno / Odp: Jak wykończyć deskę sosnową
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mihota dnia 22 Kwiecień 2025, 09:34:15 czas Polski »
Dzięki bardzo @Lirorobert właśnie o taką informację mi chodziło. Trochę jeszcze zastanawiam się nad tym czy nie jest stosowana jakąś metoda impregnacji surowego drewna przed szlifowaniem żeby te bardzo miękkie przestrzenie dodatkowo utwardzić przed lakierowaniem.
2
Hyde Park Domidrewno / Odp: Wesołych, spokojnych i radosnych Świąt.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 20 Kwiecień 2025, 00:05:21 czas Polski »
Dziękuję !  Alleluja.
3
Hyde Park Domidrewno / Odp: Wesołych, spokojnych i radosnych Świąt.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 19 Kwiecień 2025, 20:31:38 czas Polski »
Dziękuję i wzajemnie.
4
Hyde Park Domidrewno / Wesołych, spokojnych i radosnych Świąt.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 19 Kwiecień 2025, 19:00:58 czas Polski »
Z okazji świąt Zmartwychwstania Pana składam koleżankom u kolegom szczere Życzenia Wielkanocne.
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 19 Kwiecień 2025, 01:32:19 czas Polski »
Uzyskanie gładkiej powierzchni to składową kilku czynników.
Po pierwsze trzeba pamiętać że produkcja masowa różni się nieco od pracy amatorskiej lub półprofesjonalnej. Środki wykończeniowe również są nieco inne.
Ale po kolei.
1. Materiał, w twoim przypadku drewno lite musi mieć zwartą strukturę. Jeśli będziesz miał z drewna szybkorosnącej odmiany to przyrosty letnie  usłojenia będą bardziej miękkie od przyrostów jesiennych i będą bardziej podatne na szlifowanie. I tu kolejna rzecz.
2. Tarcze na szlifierce oscylacyjnej. Są twarde średniotwarde i miękkie. Wszystkie mają rzepy więc to nie jest istotna wskazówka jaki masz talerz.
Twardy powoduje że materiał jest  zbierany równo. Miękki powoduje że papier bardziej układa się do materiału i zagłębia się w nierówności, I również mocniej wybierze miękkie partie drewna, w tym przypadku przyrosty letnie. Powierzchnia będzie miała uwypuklone słoje. Fabrycznie nie ma tego kłopotu bo szlifowanie odbywa się na szlifierkach walcowych.
6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mihota dnia 17 Kwiecień 2025, 14:26:27 czas Polski »
Szlifierka zwykłą oscylacyjna graphite (kółko) więc talerz chyba twardy bo na rzep. Papier na surowym 80 potem 100. Po pierwszej warstwie to twardy słoje pozbywały się farby i po nałożeniu kolejnej warstwy była duża różnica w kolorze. Moje próby raczej nie wniosą niczego do dyskusji, bardziej interesuje mnie to jak to się robi profesjonalnie.
7
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 16 Kwiecień 2025, 19:05:01 czas Polski »
A z kąd masz materiał? Możesz przesłać zdjęcie jak to wygląda teraz? Czym szlifujesz i jakimi papierami?
Tależ w szlifierce twardy czy miękki?
8
Hyde Park Domidrewno / Jak wykończyć deskę sosnową
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mihota dnia 16 Kwiecień 2025, 10:08:16 czas Polski »
Witam, mam w domu meble Ikea Leksvick z deski sosnowej. Moje pytanie - jak zrobić idealnie gładką deskę  po pomalowaniu tak jak w tych meblach. Do tej pory nie udało mi się uzyskać takiego efektu a stosowałem już różne farby i zawsze twarde słoje wygarbione są do do góry a miękkie przestrzenie zapadają się. szlifowanie warstw też nie wiele pomaga i dodatkowo słoje bardziej pozbawione są farby i w efekcie jeszcze bardziej jasne. Interesuje mnie jak to jest robione profesjonalnie.
9
Hyde Park Domidrewno / Odp: Joystick arcade
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 13 Kwiecień 2025, 10:56:56 czas Polski »
Dzięki
Warte nowe doświadczenie,nowe materiały i ich obróbka. Sam joy też jest ok,muszę jedynie dorobić drugi spód bo w jednym miejscu odprysk plexi mi się zrobił. Przedewszystkim działa i jest zrobiony pod moje palce 😉
Córka też już przetestowała.
10
Hyde Park Domidrewno / Odp: Joystick arcade
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 13 Kwiecień 2025, 08:18:22 czas Polski »
Wygląda super.
Gratulacje.
Strony: [1] 2 3 4 ... 10