23 Kwiecień 2025, 17:53:01 czas Polski

Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 4 ... 10
1
Warsztaty użutkowników forum. / Odp: Warsztat
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 23 Marzec 2025, 23:18:06 czas Polski »
Można bez legarów. Zależy jak schody zrobione.
2
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 23 Marzec 2025, 11:23:14 czas Polski »
podłoga to potrzebna  przestrzeń na zmieszczenie jej  oraz legarów . Ułożenie i wykończenie  zrobisz sam  .Przygotowanie desek do frezowania wręgów też zrobisz .
Zostaje zrobienie wręgów i tu dobrze wychodzi jak jest robione zazwyczaj na strugarce czterostronnej
Wtedy poszczególne deski są równo szerokie na całej swej długości i dobrze dociskane wszelkie jej  krzywizny . Tak obrobione ,pomimo ich krzywizn w różnych kierunkach ( a zdarza się często ) przy układaniu na legary się prostują po wejściu we  wręgi .
Ja robiłem tak podłogę  ( czy  boazerie )na frezarce dwuwrzecionowej ,gdzie jedno wrzeciono jest  na stałe ,a drugie dosuwa się szybko na pożądaną szerokość  deski ,do tego przed i za frezem walce dociskowo/ ciągnące .Z racji wieku  to już teraz nie pracuję.
3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 23 Marzec 2025, 11:12:28 czas Polski »
Na 100% dasz radę.
Przygotowuję wątek poświęcony podłodze.
Podpowiem jak ja zaoszczędziłem klientce kilka tysięcy funtów.
W jej przypadku podłoga z odzysku z jej domu wiec kisz zakupu żaden, ale spróbuj kupić deski z demontażu. Ja te na grubościówce zestrugałem do potrzebnego wymiaru i przykleiłem. Bez wpustów. Na styk. I jest super.
W moim przypadku ponieważ jest ogrzewanie podłogowe to najpierw przykleiłem do podłogi sklejkę 12 mm i na nią deski strugane do 9mm.
Sorawdza się i działa idealnie. Pamiętaj że jeśli dom jest jeszcze nie ogrzewany to trzymanie materiału w nim tylko drewnu zaszkodzi.
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 23 Marzec 2025, 05:14:47 czas Polski »
Budynek był stawiany na warsztat,dół całkowicie przeznaczony na działalność, góra do ewentualnego mieszkania. Już kilka lat jak przeniosłem się do Warszawy,mieszkam w mieszkaniu i pracuję na etacie. Było nawet ok ale jak wiecie w sierpniu ubiegłego roku urodziła mi się córka i zrobiło się ciasno,mi chyba też brakuje podwórka,dostępu do narzędzi.Spotkałem się z Hydraulikiem aby ustalić co będziemy robić bo chcę wykończyć dom. Na początek będę chciał zrobić górę,dół jeszcze zostawię z maszynami. Po przeprowadzce trzeba będzie zacząć żyć w lubelskim a w mojej miejscowości nie ma takiego wyboru pracy jak w Warszawie. Nie mam też tyle pieniędzy aby wykończyć cały budynek.
Zaczynamy jeździć i oglądać podłogi płytki i tutaj nie bardzo możemy się dogemadac co do podłóg.  Ja chce drewno,żona panele że względu na łatwiejsze użytkowanie. Znajezlismy podłogę ktira jest w miarę ok,choć cena 280zł 1m nie jest dla mnie tania. Podłoga to zwykła deska dębowa, zabezpieczona woskiem albo olejem. Pomyślałem czy by nie  spróbować zrobić taką podłogę, maszyny mam,drewno kupię i będę sezonował bo do lipca muszę poczekać na hydraulika. Czy to ma co sens,dam radę?
5
Ogrzewanie/wentylacja / Odp: Suszarnia aerodynamiczna
« Ostatnia wiadomość wysłana przez viris dnia 13 Marzec 2025, 19:39:21 czas Polski »
Super, dzięki za sugestie, wysłałem wiadomość ;) może jeszcze ktoś używa takiego sprzętu i może coś więcej powiedzieć z praktycznego punktu widzenia?
6
Ogrzewanie/wentylacja / Odp: Suszarnia aerodynamiczna
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 13 Marzec 2025, 17:42:39 czas Polski »
Wysyłam wiadomośc prywatną z adresem do tej osoby.
7
Ogrzewanie/wentylacja / Suszarnia aerodynamiczna
« Ostatnia wiadomość wysłana przez viris dnia 13 Marzec 2025, 07:24:12 czas Polski »
Cześć, stoję przed dylematem zakupu suszarni aerodynamicznej od producenta spod Krakowa. Widziałem że jeden z użytkowników forum - Tomkat zakupił taki sprzęt ale jest nieaktywny na forum od kilku lat.

Czy ktoś z Was jeszcze używa bądź miał styczność z taką kontenerową suszarnią z turbiną? Jakie są koszty eksploatacji takiego sprzętu zakładając że mówimy raczej o mniejszej pojemności 8-10m3 przy silniku 7,5kw.

Chciałbym suszyć drewno sezonowane około 2-3 lat, głównie twarde - dąb, jesion grubości około 50mm tak by można było z niego tworzyć meble do domu.

Chętnie posłucham
Waszych opinii doświadczeń i sugestii ;)
8
Ogrzewanie/wentylacja / Odp: Piec zgazowujący drewno
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Szeryf dnia 29 Sierpień 2024, 15:00:33 czas Polski »
Robienie pelletu na amatorskim sprzęcie już przerabiałem.
Nie warto.
Jak uczniowie zużyli części z maszyny, to nowych już nie kupiłem.

Brykiety- nie wiem.
Gdyby ktoś polecał jakąś metodę, to mógłbym pomyśleć.
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 29 Sierpień 2024, 13:18:01 czas Polski »
Może opłaci się robić  brykiet z trocin ,albo swój pelet
10
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Szeryf dnia 29 Sierpień 2024, 12:31:33 czas Polski »
Dzisiejsze piece są raczej już inaczej skonstruowane.
Nie wiem czy ktoś jeszcze robi ruszty. Więc palenie trociną odpada.

Skłaniam się ku takiemu rozwiązaniu:
Piec Kipi zgazowujący drewno z palnikiem na pellet bez buforów.
W tym roku pellet jedzie z Ukrainy ( dostają od nas prąd za darmo i koncerny mogą zarabiać a naszym producentom się nie opłaca) i Białorusi, więc w tym roku chcę palić pelletem.
A jeśli sytuacja się zmieni, może dokupię bufory i przejdę na drewno.

A trociny gościu nie chce brać, bo mu się nie opłaca.
Więc sprzedam za jakieś grosze.
Strony: [1] 2 3 4 ... 10