23 Kwiecień 2025, 17:46:27 czas Polski

Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 4 ... 10
1
Liściaste / Odp: Drewniany blat kuchenny
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 02 Kwiecień 2025, 17:33:24 czas Polski »
Podstawowa zadada to taka że lakier nie może być twardszy od żywicy.
2
« Ostatnia wiadomość wysłana przez misieksb dnia 02 Kwiecień 2025, 15:06:12 czas Polski »
Cześć. Trochę czasu minęło.. dużo szlifowania, poprawiania, znowu szlifowania.. i muszę przyznać się że mario78 miałeś rację z tą żywicą. Nie dość że schnie dosyć długo mimo że producent pisze że do 24h to niestety nawet po 48h powłoka dalej jest lepka :( Efekt też jakoś mnie do końca nie przekonuje więc postanowiłam jednak pociągnąć go jeszcze warstwą lakieru. I tutaj pytanie dla was - który mi polecicie?  Wiem że popularny jest Adler ale sprzedają go w wielkich puchach, a mi wystarczy 1 litr. Myślałam czy ten Rustins się nada https://allegro.pl/oferta/lakier-poliuretanowy-do-drewna-mebli-mdf-bezbarwny-satyna-rustins-1l-15896645632 czy szukać coś dedykowanego specjalnie do blatów kuchennych? A może lakier do parkietów HartzLack Lakier do drewna Super Strong HS się nada? Bardzo dziękuję za pomoc :)
3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 14 Marzec 2025, 07:30:35 czas Polski »
Wygląda dobrze.
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 13 Marzec 2025, 21:08:39 czas Polski »
Sprawdzałem pod zlewem i było 11% wilgotności. Wyszlifowałem całość do drewna.Jako ciekawostkę powiem ze po wycięciu otworów wstawiny był zlew,płyta i dopiero lakierowana sama gora blatu. Pod zlewm i płytą w ogóle nie było zabezpieczone lakierem ani silikonem.
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 13 Marzec 2025, 05:13:11 czas Polski »
 Blat był lakierowany lakierem wodnym,ja chce lakierować Adlerem,myślałem szlifować do żywego.  Zresztą lakier miejscami są się już złuszczył.  Akurat ama wilgotnosciomierz tutaj w mieszkaniu więc sprawdzę od dołu blatu jak będzie gdzie podejść w okolicach zlewu.
Jeśli jest spora różnica w wilgotności to nie ma szans aby blat wysuszyć bez robienia totalnej demolki w kuchni? 
6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 12 Marzec 2025, 21:19:39 czas Polski »
Zapewne krawędzie cięte pod zlew nie były zabezpieczone silikonem. Pisałem o tym wcześniej.
Zrób test jak się zachowa blat po laierowaniu drewna gdzie lakier zejdzie całkowicie i tam gdzie lakie rbędzie tylko lekko przeszlifowany.
Moze być różnica w kolorze. Wtedy trzeba szlifować wszystko do żywego drewna.
No i pytanie czy drewno w koło zlewu jest suche?
Jeśki nie i polakierujesz to lakier odejdzie ponownie.
7
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 12 Marzec 2025, 20:29:00 czas Polski »
Sąsiad lakierował lakierem wodnym do blatów 3v3. W okolicach zlewu tak około 40 cm od niego lakier się  łuszczy i można ho zdrapać paznokciem, tak jakby był lakierowany kilka godzin temu. Obawiam się szlifowania w tym miejscu bo będzie się zwijał. W innych miejscach jest twardy.
8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 10 Marzec 2025, 07:45:45 czas Polski »
Po szlifowaniu papierem 150 pierwsza warstwa lakierem rozcieńczonym, aby dobrze wsiąkł w drewno.
Lakier którego ja używam ma bardzo fajną rozpływalność. Używam małego wałka mocherowego lub gąbkowego, ale gąbkowy potrafi zajść w reakcję z lakierem więc ostrożnym muszę być.
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 10 Marzec 2025, 05:27:35 czas Polski »
Korzystając z okazji,myślę że autorka postu nie będzie miała mi za złe 😉 Mamy fajnych,pomocnych sąsiadów i widziałem że blat kuchenny jaki mają "Buk" płatami w niektórych miejscach odchodzi lakier.  Zaproponowałem że któregoś ciepłego popołudnia wyszlofuję blat i nałożymy warstwę zabezpieczającą. Tak jak Lirobert pisał wyżej, raczej będzie lakier,sasiad nie jest w ogóle manualny więc olej odpada. Myślę, że meblowka Adlera będzie ok. Moje pytanie dotyczy nakładania lakieru na blat w inny sposób jak natrysk,aby efekt końcowy był dobry?
10
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 09 Marzec 2025, 20:36:14 czas Polski »
Żywicą jest chyba najtrudniejsza w nakładaniu,byc może będzie wymagała szlifowania i poprawienia cienką warstwą lub lakierem. Pory mogą byc po tym mało widoczne.Jest twarda ale długo schnie. Pierwsza doba wysycha a po drugiej dopiero powinno się brać za szlifowanie i później jeszcze będzie się utwardzać jak lakier kilka dni. Na czołach mogą się zrobić zacieki.
Strony: [1] 2 3 4 ... 10