« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 18 Luty 2025, 11:46:04 czas Polski »
Nie przypominam sobie by taki temat był poruszany. Co mogę Ci podpowiedzieć .
Inne meble dobre a ten chory ( może taki zakażony do Ciebie dotarł ?) . Normalnie to pleśń lubi wilgoć , twierdzisz ,że masz sucho ,ale zarodniki fruwają w pomieszczeniu ,więc dokładne odkurzenie. mebel niech nie stoi blisko okna tam zawsze więcej wilgoci ( czasem kwiaty na parapecie )
- wynieś mebel na słońce - przemycie powierzchni octem ( sok cytryny) 2 cz + 1 cz wody ( nie powinno szkodzić politurze) przemyć -osuszyć - mocniejszy sposób to boraks 80 g / 1 l wody ( łyżka / szklankę ) przemyć osuszyć delikatnie ,nalot niech jakiś czas zostanie do wy szczotkowania . Dokładnej pewności nie mam co do jego wpływu na politurę. Pozdrawiam Tz
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 18 Luty 2025, 00:44:27 czas Polski »
Witam kolegów I koleżanki. Chciałbym się zapytać czy był poruszany temat tego czegoś co pojawiło się na meblach? Powierzchnia pokryta politurą. Tylko na nich. Wszystkie inne beble są ok. Mieszkam w Anglii. W domu sucho i nie mamy problemu z wilgocią. Czym to potraktować aby się tego pozbyć i aby nie wracało? Pozdrawiam Robert
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mianek dnia 23 Styczeń 2025, 10:52:45 czas Polski »
to ciekawe co piszecie, aż muszę spróbować z tym kaponem, bo nie zauważyłem różnicy w ciemnieniu między olejem a lakierem, wręcz po oleju jakoś mi się wydaje, że drewno mam naturalniejsze, a lakier (mimo, że matowy) z kolei błyszczy co na ciemniejszej barwie mnie osobiście się nie podoba. pewno zależy też od gatunku drewna i półki cenowej za puszke..
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 15 Styczeń 2025, 19:54:02 czas Polski »
Kapon jako taki też powoduje że kolor się lekko zmienia, ale po przeszlifowaniu drewno powraca do poprzedniej barwy i kolejne lakierowanie ju z nie spowoduje zmiany koloru.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 15 Styczeń 2025, 12:59:05 czas Polski »
Tłuszcz a więc olej powoduje ciemnienie drewna . Np . lakier typu nitro ( capon ) da oddzielającą warstwę i na to bezbarwny wosk da mniejsze ciemnienie
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mianek dnia 15 Styczeń 2025, 12:50:26 czas Polski »
każdy preparat będzie powodował ciemniejszą barwę, każda warstwa coraz bardziej ciemną. Z rozjaśniających są jedynie grunty/oleje/bejce wybielające, ale zakładam, że nie o to Ci chodzi.. jeśli pytanie jest z cyklu "po którym oleju najmniej ściemnieje", to chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi..
« Ostatnia wiadomość wysłana przez color1 dnia 14 Styczeń 2025, 18:49:37 czas Polski »
Wystrugałem sobie coś z deski tarasowej z drewna bangkirai, pociągnąłem olejem z Ikei (takim jak do spożywki) ale po jakimś czasie drewno bardzo pociemniało. Pytanie, jakim olejem lub woskiem potraktować ten gatunek drewna aby zachować w miarę oryginalny jaśniejszy kolor? Poniżej porównanie (p.s. czasem trzeba to przetrzeć na mokro z detergentem, stąd potrzebne zabezpieczenie):