23 Kwiecień 2025, 17:33:38 czas Polski

Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 4 ... 10
1
Technika wykańczania powierzchni / Odp: Lakier do drewna
« Ostatnia wiadomość wysłana przez stell dnia 20 Marzec 2025, 16:35:02 czas Polski »
Ale jakas konkretna nazwa lakieru, raczej w sprayu?
2
Środki naturalne / Odp: Problem z politurą - coś rośnie.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 18 Luty 2025, 11:46:04 czas Polski »
Nie przypominam sobie  by taki temat był poruszany.
Co mogę Ci podpowiedzieć .

Inne meble dobre a ten chory ( może taki zakażony do Ciebie dotarł ?) .
 Normalnie to pleśń lubi wilgoć , twierdzisz ,że  masz sucho ,ale zarodniki fruwają w pomieszczeniu ,więc dokładne odkurzenie.
mebel niech nie stoi blisko okna tam zawsze więcej wilgoci ( czasem kwiaty na parapecie )

- wynieś mebel  na słońce
- przemycie powierzchni octem  ( sok cytryny) 2 cz + 1 cz wody ( nie powinno szkodzić politurze) przemyć -osuszyć
- mocniejszy sposób to boraks  80 g / 1 l wody ( łyżka / szklankę )  przemyć osuszyć delikatnie ,nalot niech jakiś czas zostanie  do wy szczotkowania  . Dokładnej pewności nie  mam  co do  jego  wpływu  na politurę.
Pozdrawiam Tz
3
Środki naturalne / Problem z politurą - coś rośnie.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 18 Luty 2025, 00:44:27 czas Polski »
Witam kolegów I koleżanki.
Chciałbym się zapytać czy był poruszany temat tego czegoś co pojawiło się na meblach? Powierzchnia pokryta politurą.
Tylko na nich.
Wszystkie inne beble są ok.
Mieszkam w Anglii. W domu sucho i nie mamy problemu z wilgocią.
Czym to potraktować aby się tego pozbyć i aby nie wracało?
Pozdrawiam
Robert
4
Środki naturalne / Odp: Bangkirai + jaki olej?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mianek dnia 23 Styczeń 2025, 10:52:45 czas Polski »
to ciekawe co piszecie, aż muszę spróbować z tym kaponem, bo nie zauważyłem różnicy w ciemnieniu między olejem a lakierem, wręcz po oleju jakoś mi się wydaje, że drewno mam naturalniejsze, a lakier (mimo, że matowy) z kolei błyszczy co na ciemniejszej barwie mnie osobiście się nie podoba. pewno zależy też od gatunku drewna i półki cenowej za puszke..
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 15 Styczeń 2025, 20:21:29 czas Polski »
Kapon. jak pisałeś. Tylko napisałem jak go użyć.
6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 15 Styczeń 2025, 19:58:15 czas Polski »
To co proponujesz koledze?
7
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 15 Styczeń 2025, 19:54:02 czas Polski »
Kapon jako taki też powoduje że kolor się lekko zmienia, ale po przeszlifowaniu drewno powraca do poprzedniej barwy i kolejne lakierowanie ju z nie spowoduje zmiany koloru.
8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 15 Styczeń 2025, 12:59:05 czas Polski »
Tłuszcz a więc olej powoduje  ciemnienie drewna . Np . lakier  typu nitro ( capon ) da oddzielającą  warstwę i na to bezbarwny  wosk da mniejsze ciemnienie
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mianek dnia 15 Styczeń 2025, 12:50:26 czas Polski »
każdy preparat będzie powodował ciemniejszą barwę, każda warstwa coraz bardziej ciemną. Z rozjaśniających są jedynie grunty/oleje/bejce wybielające, ale zakładam, że nie o to Ci chodzi..
jeśli pytanie jest z cyklu "po którym oleju najmniej ściemnieje", to chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi..
10
Środki naturalne / Bangkirai + jaki olej?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez color1 dnia 14 Styczeń 2025, 18:49:37 czas Polski »
Wystrugałem sobie coś z deski tarasowej z drewna bangkirai, pociągnąłem olejem z Ikei (takim jak do spożywki) ale po jakimś czasie drewno bardzo pociemniało. Pytanie, jakim olejem lub woskiem potraktować ten gatunek drewna aby zachować w miarę oryginalny jaśniejszy kolor?
Poniżej porównanie (p.s. czasem trzeba to przetrzeć na mokro z detergentem, stąd potrzebne zabezpieczenie):
Strony: [1] 2 3 4 ... 10