23 Kwiecień 2025, 17:17:01 czas Polski

Autor Wątek: Joystick arcade  (Przeczytany 233 razy)

Offline mario78

Joystick arcade
« dnia: 17 Luty 2025, 20:47:25 czas Polski »
Witam
Projekty pracy w drewnie są i pewnie jeszcze długo będą. Muszę się rozejrzeć i kupić materiał jak zrobi się trochę cieplej.  Aby nudno nie było w między czasie zrobię joystick arcade do Amigi CD32. Elementy już mam z Anglii,Japonii,Chin i Polski 😀 Obudowę chce zrobic z przezroczystej plexi 10mm.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +5/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Joystick arcade
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Luty 2025, 22:49:48 czas Polski »
Ciekawy jestem coś wymyślił.

Offline mario78

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Kwiecień 2025, 14:58:01 czas Polski »
Obudowę chce zrobić sam z plexi,ze względu na sporą ilość otworów na przyciski wybrałem 10mm grubości, na koniec jeśli wszystko się uda po sklejeniu,zrobię fazę frezem i wszystko wypoleruję. Dziś wyginałem plexi na boki joysticka,muszę dokładnie wyrównaćpłaszczyznę do przyklejenia wierzchu obudowy,dół bedzue dokręcany. Na płytkę wlutowałem wszystkie podzespoły elektroniczne. Muszę kupić wiertło 30mm i tulejki,śrubki i inne do skręcenia i sklejenia obudowy. Mój joystick arcade robię podobny do joysticka TopStar I MegaStar z epoki 😉
« Ostatnia zmiana: 05 Kwiecień 2025, 15:08:06 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline mario78

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwiecień 2025, 20:43:50 czas Polski »
Joystick zrobiłem od nowa,całkiem inna obudowę.Piereszą źle zaplanowałem i nie pasowała mi wizualnie.
Plexi sklejałem klejem epoksydowym. Frezowanie,faza,polerowanie,osadzenie muf i montaż elementów.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +5/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwiecień 2025, 08:18:22 czas Polski »
Wygląda super.
Gratulacje.

Offline mario78

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwiecień 2025, 10:56:56 czas Polski »
Dzięki
Warte nowe doświadczenie,nowe materiały i ich obróbka. Sam joy też jest ok,muszę jedynie dorobić drugi spód bo w jednym miejscu odprysk plexi mi się zrobił. Przedewszystkim działa i jest zrobiony pod moje palce 😉
Córka też już przetestowała.