22 Kwiecień 2025, 18:21:42 czas Polski

Autor Wątek: jaka tarcza do płyty laminowanej  (Przeczytany 33675 razy)

Offline Bladepoland

Odp: jaka tarcza do płyty laminowanej
« Odpowiedź #60 dnia: 15 Styczeń 2017, 23:22:19 czas Polski »
Myślę, że kształt i odpowiednia kombinacja kształtu do kątów. Dlatego tak ciężko zorientować się czy dana tarcza będzie nam cięła zgodnie z naszymi oczekiwaniami. Najcenniejsze są  zatem dla nas myślę przetestowane przez innych rozwiązania na przykładach konkretnych używanych pił, ale i podanie ich parametrów da nam dodatkowe cenne informacje.
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

Offline pajewski

« Odpowiedź #61 dnia: 17 Styczeń 2017, 18:17:33 czas Polski »
Ja używam makity specjalized 260mm 100zebow kąt natarcia  minus 5 stopni, na pilarce ręcznej tez specjalized 190mm 60 zębów kąt natarcia 0 stopni. Są to tarcze do cięcia aluminium, ale powiem szczerze, że  jakość cięcia jest o niebo lepsza niż po cięciu zgłębiarką boscha z oryginalną tarcza top precision! Ta boschoska od spodu pozostawia spore wyrwania, te do aluminium zastawiają czysciutkie krawędzie po obu stronach. W wątku o Boschu gkt 10xc jest adres ciekawego artykułu o tarczach. Nie mogę go wkleić, bo pisze z telefonu, ale wart przeczytania, sporo wyjaśni i rozwieje sporo Waszych wątpliwości.

Offline pajewski

« Odpowiedź #62 dnia: 17 Styczeń 2017, 18:28:53 czas Polski »
Chodzi o wątek o boschu gts 10xc, a nie gkt

Offline pajewski

« Odpowiedź #63 dnia: 17 Styczeń 2017, 18:29:47 czas Polski »

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #64 dnia: 17 Styczeń 2017, 19:35:16 czas Polski »
I to są właśnie konkretne informacje. Podane jest co do czego i co jest lepsze.
Dokładnie takie informacje są najlepsze i najwięcej nam dają, bo są przetestowane.
Artykuł na temat pił, też swietny. Wielu ludziom pomoże.

Offline pajewski

« Odpowiedź #65 dnia: 24 Styczeń 2017, 17:03:21 czas Polski »
Dziś kurier przywiózł mi tarczę freud LU3A0200. Cięcie -doskonałe. Tarcza  nie była tania (z przesyłką ok. 300 zł), ale jeśli dalej tak będzie wyglądać jej praca, to warta jest każdej wydanej złotówki, Przy cięciu w ogóle nie zauważyła płyty-fakt, że pilarka (bosch gts 10xc) ma odpowiedni zapas mocy -2100 W, ale właśnie zestawienie moc plus doskonała tarcza dają takie super efekty.

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #66 dnia: 24 Styczeń 2017, 19:52:29 czas Polski »
Też się nad nią zastanawiałem, ale ostatecznie  u mnie wybór padł na LU3E z zębem trapezowo płaskim, bo F akurat nie było na stanie w tym momencie. Mimo, że 60 zębów, tnie idealnie - warta tej kasy. Nie zdecydowałem się na LU3A obawiając się szybszego tępienia zębów naprzemian skośnych. Jestem ciekawy jak to finalnie będzie :).

Offline Nol

« Odpowiedź #67 dnia: 24 Styczeń 2017, 21:59:28 czas Polski »
Temat doboru tarcz został rozwiązany np tu: http://www.bosch-pt.com/pl/media/pl/ac_professional/files_7/AC_SK4-2014_PLPL.pdf

Raczej nie ma się co zastanawiać - dla każdego zastosowania jest określony typ wraz z podanymi parametrami. Do laminatu kupiłem expert for laminated panel i sprawdza się.

Offline kidi

« Odpowiedź #68 dnia: 10 Kwiecień 2025, 11:32:46 czas Polski »
Panowie a tak w skrócie dlaczego zagłębiarka będzie lepsza do plyt meblowych od piły stołowej? Mam tanią piłę stołową za przysłowiowe pare stówek, konkretnie tą:
https://allegro.pl/oferta/pila-stolowa-krajzega-pilarka-tarczowa-tarcza-17242919564 nawet na taniej tarczy 60Z do laminatów ktore sprzedajacy dał mi za 50zł cięcie płyt idzie bez wiekszych uszczerbien (po prostu ich nie widac gołym okiem). Czasami coś sie tam oszczerbi na drugiej stronie ale to raczej wina slabych laminatów a nie samej piły. OCzywicie wadą takich tanich pił są nieprezycyjne prowadnice i miary na nich a blat jest z cienkiej blachy. Jeszcze sam jakoś daje radę ale już z tymi przedłużkami jest słabo. Ale przecież można dorobić sobie taki blat z blachy 2mm i nie ma bata. Są nawet firmy ktore na cnc wyfrezują miarę co 1mm. Taki blat nie powinien wyjść wiecej niz 200zł np 60x90cm
Zastanawia mnie wiec jaka jest przewaga zaglębiarki ?
« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień 2025, 11:34:18 czas Polski wysłana przez kidi »