15 Lipiec 2025, 09:20:22 czas Polski

Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 4 ... 10
1
Krok po kroku (realizacje własne) / Odp: Jaskinia Roba
« Ostatnia wiadomość wysłana przez RobRob dnia 05 Lipiec 2025, 17:54:21 czas Polski »
2
Jak to zrobić / Odp: Frezowanie pudełka
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 04 Lipiec 2025, 22:41:51 czas Polski »
Jak sie wyprostowało to jeszcze jest szansa.
Jak bedzie w miarę proste to zabezpiecz drewno tak, aby nie miało możliwości wchłaniania wilgoci.
3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez stell dnia 04 Lipiec 2025, 13:57:21 czas Polski »
A ja specjalnie frezowałem bo chciałęm żeby było inne niż wszystkie, czyli właśnie dokładane boki ...
 wyfrezowałem jedną część pudełka /280 mm x 160mm #20mm/- wieko z jednego kawałka drewna, już po paru dniach  zauważyłem że było delikatnie zwichrowane, wczoraj był upał, wyrzuciłem to na zewnątrz i jeszcze bardziej zwichrowało, wniosłem do domu i przez noc wyprostowało się, tak że jest już w miarę prawie że dobrze. teraz dla odmiany wrzuciłem za zamrażalki, zobaczymy co wyjdzie ... może z twardszego drewna będzie inaczej, mam już dociętego pod pudełko egzotyka - Padouk
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 04 Lipiec 2025, 12:56:41 czas Polski »
Obawiam się że nie bardzo.
Z jakegoś (właśnie ryzyka wypaczeń) powodu producenci tego typu wyrobów nie robią z litego materiału. Nawet jak materiał jest suchy i prosty to wybranie materiału ze środka powoduje uwolnienie naprężeń.
Boki wieka są doklejane do jego górnej powierzchni.
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez stell dnia 03 Lipiec 2025, 19:00:43 czas Polski »
To jest górna część pudełka /wieko/, które jest już wyfrezowanie od spodu, teraz widzę że to problem z materiałem, nie znam się ale może powinno być wysuszone, sezonowane ....
wyrzuciłem na słońce, jeszcze bardzie wygięło. Można to jakoś uratować?
6
Krok po kroku (realizacje własne) / Odp: Kilka mebelków do mieszkania
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 03 Lipiec 2025, 15:46:08 czas Polski »
Na budowie był przeciąg i mimo upałów musiałem kilka dni od chorować. Zmieniłem kwadraty na piramidki, mam też brakujące elementy szuflad. Brakuje blatu ale będę go robił z drewna w tym samym czasie co podłogę, na moim urlopie ;) Nogi z tyłu też będą toczone, nie zdążyłem tego zrobić ostatnio.
7
Krok po kroku (realizacje własne) / Odp: Zabudowa u Mariana i Grety
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 02 Lipiec 2025, 06:18:14 czas Polski »
Zamawiałem w kilku miejscach,lokalnie i z dostawą. Kilka lat wcześniej brałem w "centrum meble" Jakość ok, cena trochę wysoka. Teraz jak potrzebuję, od około 5 lat biorę w, Przemyślu e firmie Domator. Mi dowożą formatki i akcesoria 100 km za free.
Jest ok, szczerze polecam.
8
Krok po kroku (realizacje własne) / Odp: Zabudowa u Mariana i Grety
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mizun dnia 01 Lipiec 2025, 22:52:25 czas Polski »
Gdzie zamawiacie formatki cięte na wymiar?
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 29 Czerwiec 2025, 09:28:25 czas Polski »
Bardzo przepraszam, ale z opisu nie bardzo rozumiem sytuację. Czy możesz wstawić zdjecia? Domyślam się że materiał mie jest płaski. Drewno się zwichrowało.
10
Jak to zrobić / Frezowanie pudełka
« Ostatnia wiadomość wysłana przez stell dnia 28 Czerwiec 2025, 18:44:36 czas Polski »
Mam wyfrezowane wieko pudełka z  jednolitego kawałka limby czarnej /dość miękkie/, całowita wysokość to 19 mm i wymiar jest utrzymany na całym obwodzie ramki, problem jest z płaskością.
Jak położę na płaskim, pełna stroną, to po jednej   przekątnej gibie się, jak położę od strony ramki po dwóch przekatnych się gibie, ale widać że jakby tylko po jednej przekątnej tak naprawdę się gibie, płaskość jest zachowana bo sprawdzałem przykładając płaską częśc suwmiarki i wkładając dość cienki papierek, w obu płaszczyznach.
Co może być powodem takiej sytuacji, że przy płaskości, wieko nie jest prostopadłościanem?
Strony: [1] 2 3 4 ... 10