22 Czerwiec 2025, 04:35:15 czas Polski

Autor Wątek: Stanley premium problem - krzywa żaba  (Przeczytany 7041 razy)

Offline ŁukaszZR

Stanley premium problem - krzywa żaba
« dnia: 18 Styczeń 2015, 14:08:42 czas Polski »
Witam,
kupiłem strug Stanleya 12-137 - No. 62 Sweetheart Low Angle Jask plane. Generalnie działa świetnie. Ale przy planowaniu klejonki, zwróciłem uwagę, że nóż nie zbiera równo. Regulacja mechanizmem Norris kończy się i nie mogę ustawić krawędzi noża równolegle do płaszczyzny stopy.
Przyczynę znalazłem, krzywa żaba. Nóż w związku z tym leży pod skosem. Czy spotkaliście się z czymś takim? W jaki sposób to naprawić? Jeździć pilnikiem po żabie w nadziei, że uda mi się jakimś cudem wyprowadzić płaszczyznę równą?
Niby Stanley nie jest marketówką, ale się załamałem - czy oni nie stosują kontroli jakośći?
Szukałem czegoś na ten temat, ale jakoś nic nie znalazłem. Jeżeli gdzieś o tym było - przepraszam, nie bijcie za mocno;)
« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2015, 14:10:18 czas Polski wysłana przez ŁukaszZR »

Offline Łukasz G.

Odp: Stanley premium problem - krzywa żaba
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Styczeń 2015, 15:28:24 czas Polski »
Co do poprawienia żaby to zależy jakiego masz skila w obróbce matali ;) Jeżeli obowiązuje jeszcze gwarancja to reklamuj. Jeżeli nie to w prymitywnych warunkach raczej pogorszysz sprawę. W "ręcach" tego nie wyrównasz - konieczny będzie jakiś jig. Będąc na Twoim miejscu pewnie bym poszedł do zakładu który planuje głowice albo do kogoś z obrabiarką. Ze strugiem za kilka stówek już warto.

Offline sajo

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Styczeń 2015, 20:01:15 czas Polski »
na dluta.pl jest możliwość zwrotu przez rok. Chyba, że gdzie indziej zamawiałeś. Pierwsza seria Premium stanleya była kiepska, dopiero przy następnych poprawili błędy, może ci się trafił "starszy".

Offline studio tata

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Styczeń 2015, 21:23:25 czas Polski »
 a jak poznac pierwsza serie ?

Offline ŁukaszZR

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Styczeń 2015, 22:23:10 czas Polski »
Na pudełku była data 2014.07 więc raczej świeże. Nie kupiłem na dluta.pl - wąż zasyczał w kieszeni i kupiłem taniej - może to był błąd, a może to nie ma znaczenia...
Niestety nie oddam w ramach reklamacji, bo już zacząłem poprawiać tę żabę (teraz trochę żałuję ale już nie uwzględnią reklamacji - moja wina - wiem)
Poprawki robię powoli - odchyłka nie jest wielka (coś około 0,5mm) - już jest lepiej, jutro będę walczył dalej. Mam linie odniesienia, więc wiem do czego dążę.
Szkoda tylko że Stanley, nawet w wersji Premium, nie trzyma jakości swoich produktów.
Miałem nadzieję, że ktoś się z tym uporał i może podpowie, czy w ten sposób można to naprawić.
Nie mniej jednak strug jest dobry - nie boi się jesionu ani buku.

Offline sajo

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Styczeń 2015, 09:27:08 czas Polski »
a jak poznac pierwsza serie ?
ma wady :P
A tak szczerze to szukałem i nic o tym nie znalazłem. Była ta seria z 2010, później opinie raczej pozytywne.
Wśród problemów był właśnie krzywy frog, "luźna" regulacja.
ŁukaszZR, masz made in Mexico?
No pozostaje ci piłowanie żaby i może ostrzenie ostrza z lekkim skosem.

Offline ŁukaszZR

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Styczeń 2015, 09:34:58 czas Polski »
Sajo - mam model Made In Mexico - to chyba ich odpowiednik na nasze Made In China:)
Ostrzenie noża pod lekkim kątem nie rozwiąże problem tylko częściowo - uda mi się uzyskać równy wiór ale usta struga będą skośne. Udało mi się poprawić regulację pochylenia noża, więc mogę "opuszczony" w dół skraj noża cofnąć i uzyskać w ten sposób równe wysunięcie noża w stosunku do stopy, ale wciąż nóż pozostaje skośnie ustawiony do kierunku strugania.
Dam radę wyszlifować żabę (a przynajmniej mam nadzieję).

Offline sajo

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Styczeń 2015, 10:48:39 czas Polski »
tym meksykiem bym się nie przejmował :) tak tylko ciekaw byłem.
Ja made in china strugiem bym nie wzgardził, np. Quangsheng :D

Offline ŁukaszZR

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Styczeń 2015, 11:01:08 czas Polski »
Sajo - mam Strug GUANG BAO - ten malutki - owszem jest całkiem fajny - nie musiałem przy nim grzebać, nóż gruby. Ten strug może więcej niż wskazują jego wymiary - niestety jest tak mały, że ciężko przyłożyć do niego siłę - ale do obróbki krawędzi jest akuratny :)
Masz rację, nie wszystko co Made in China jest badziewiem...

Klo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Styczeń 2015, 16:20:20 czas Polski »
Obawiam się, że Stanley traci swoją renomę. Kupiłem model 12-060 i tak jak w Twoim, aby uzyskać jednakową grubość strugania na całej powierzchni, nóż musi być pod ukosem. W moim przypadku pozostaje ostrzenie noża pod kątem.
Mam plan, aby kupić kolejny metalowy strug, ale chyba nie będę eksperymentował ze Stanley'em.
Ostatnio namierzyłem strugi firmy Draper. Wyglądają solidnie, nie trzeba bawić się w szlifowanie stopy i są w niezłych cenach.

Offline macieqmc

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Styczeń 2015, 17:44:38 czas Polski »
Ja mam mały strug z firmy STANLEY (nie pamiętam modelu) i jestem bardzo zadowolony. Jak na moje potrzeby jest idealny.
Teraz poszukuje jakiegoś olbrzyma 2 ręcznego dlatego że sprzedałem grubościówkę 63 cm i przerzucam się na 31 (nożne spiralne).
Zobaczymy co pokaże czas :)
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline ŁukaszZR

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Styczeń 2015, 08:07:01 czas Polski »
Macieqmc - właśnie dlatego kupiłem Stanleya - żeby być zadowolonym - niestety zawiodłem się na tej marce. Być może, gdybym wykazał więcej cierpliwości, odesłał strug od razu do serwisu, to za miesiąc miałbym nowe (ale czy pozbawione wad) narzędzie.

Offline macieqmc

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Styczeń 2015, 15:45:46 czas Polski »
masz racje, lecz może być tak, że ty dostałeś ten "trefny" produkt który nie przeszedł przez test jakości.
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline ŁukaszZR

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Styczeń 2015, 19:44:54 czas Polski »
Po paru godzinach z pilnikiem, się poddałem. Jest dobrze - mogę ustawić równe wysunięcie noża względem stopy. Wiór jest tak samo gruby/cienki z obu krawędzi i nóż bierze materiał na całej długości ostrza. Mogę precyzyjnie ustawić grubość wióra - półprzezroczysty pergamin - jestem bardzo zadowolony. Niestety nie udało mi się uzyskać równej szczeliny na ustach - żaba wciąż jest skośna (mniej niż było na początku) - może kiedyś będę to poprawiał dalej, ale na chwilę obecną muszę lecieć z robotą a nie bawić się w młodego ślusarza:) Klejonkę jesionową ładnie wyrównuje (pomimo ukośnych ust) a o to mi teraz chodziło.
Z całej tej historii wyniosłem tylko tyle, że nie można oczekiwać cudów na poziomie Stanleya. Ale też, że z każdym narzędziem idzie się "dogadać".
Dzięki za podpowiedzi.
Może komuś ten wątek się przyda, jak wpadnie mu w ręce taki strug.
Ciekawe czy zdarzają się tak felerne Veritasy lub Lie-Nielsen'y...
« Ostatnia zmiana: 21 Styczeń 2015, 19:47:31 czas Polski wysłana przez ŁukaszZR »

Offline macieqmc

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Styczeń 2015, 20:44:37 czas Polski »
Robi to co ma robić :)
Jak możesz to dodaj jakieś zdjęcia :P
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,