17 Marzec 2025, 23:16:40 czas Polski

Autor Wątek: Veritas No. 4 - test nieobiektywny  (Przeczytany 6212 razy)

krzysiek

• Gość
Odp: Veritas No. 4 - test nieobiektywny
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Luty 2016, 20:17:08 czas Polski »
Jest jedno ale... trzeba umieć narzędzie naostrzyć i ustawić.
Ale to dotyczy wszystkich strugów.

No właśnie ,ja mam z tym jeszcze problem  :(
Dlatego lubię czytać takie recenzje , a coś i na YouTube obejrzeć też, bo to daje mi nadzieję , że kiedyś wreszcie przekroczę mój "Rubikon" .
Dzięki Łukasz.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +5/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Luty 2016, 23:36:19 czas Polski »
Witam.
Pozwolę sobie podać linka do filmiku jak ja ostrzę noże i dłuta. Niektórzy zapewne widzieli.
Może będzie pomocny w dochodzeniu do wprawy w ostrzeniu.

Pozdrawiam.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Luty 2016, 08:36:27 czas Polski »
Po roku to można się oswoić nawet z własną  teściową.Za te pieniądze to żaden cud.
Ja się z moją teściową najlepiej dogadujemy jak dzieli nas 1900 kilometrów :-)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #18 dnia: 07 Luty 2016, 12:43:42 czas Polski »
Lirorobert - jako, że umieściłeś link do swojego filmiku w moim wątku (w Twoim wątku powstrzymywałem się od tego) to mam kilka uwag:
 - system jak system - nie dbam o to jak inni ostrzą - ważne, że skutecznie - chociaż osobiście uważam, że to co prezentujesz (a co się w świecie nazywa "scary sharp" i w kilku odmianach pojawiło się już w latach 70-tych) jest najdroższym systemem ostrzenia oraz najmniej efektywnym. Poza tym zajmuje sporo miejsca.
- pomijam fakt, że nie zaokrągliłeś narożników noża - w końcu używasz spustnika do ostatecznego wygładzania ;)
- "cienkie strużyny" wg. Ciebie to dla mnie grubość tektury :)
- "idealnie gładka powierzchnia" wg. Ciebie to wg. moich standardów powierzchnia do zeskrobania i powtórnego przygotowania - wybrałeś sobie trudne miejsce do strugania i to co prezentujesz ma mnóstwo wyrwań które wyjdą spod wykończenia jak wrzód na ładnej buzi ;D
Jedno jest pewne - produkty 3M na pewno są ładne a Veritas produkuje bajeranckie prowadniki do ostrzenia.
Bez obrazy Robert ale nie wyczerpujesz tematu ostrzenia a nawet wprowadzasz w błąd ???

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +5/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Luty 2016, 14:33:11 czas Polski »
Nie ma sprawy.
przepraszam za wpis. To się więcej nie powtórzy.
Chciałem tylko posunąć pomysł a nie mówić jak to robić.
Za fachowca się nie uważam o czym wspomniałem.
A tak przy okazji, to jakoś nigdzie nie napotkałem informacji o zaokrąglaniu narożników noża, choć rozumiem zamysł takiej operacji.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #20 dnia: 07 Luty 2016, 15:10:08 czas Polski »
Robert - nie zrozum mnie źle, cenię Twoją pracę. Należysz do nielicznego grona (z ponad 3 tyś. :o) AKTYWNYCH użytkowników tego forum - czyli takich, którym chce się pokazać swoją pracę i pasję. Jak mogę mieć pretensje o to, że chcesz pomóc? Zdobyłem się na swoje uwagi tylko i wyłącznie dla tego, że mogłem to zrobić w wątku który ja zacząłem. W Twoim nie wypadało ;)
Ale to dobrze, że jesteś aktywny. Umieszczaj w moich watkach co tylko chcesz. Licz się tylko z konstruktywną krytyką z mojej strony na którą łatwiej jest mi się zdobyć "u siebie". W innych przypadkach (poza jaskrawymi przykładami debilizmu który trzeba tępić ;)) będę chwalił albo milczał :D
Pozdrawiam jak najserdeczniej.

Offline aramis44

« Odpowiedź #21 dnia: 07 Luty 2016, 16:44:25 czas Polski »
nigdzie nie napotkałem informacji o zaokrąglaniu narożników noża
Na przykład Paul Sellers tak ostrzy (https://www.youtube.com/watch?v=gE4yVgdVW7s) - w piątej minucie zaokrągla naroża. Chodzi o to, żeby nie pozostawiać śladów/rys po narożach ostrza na szerszych powierzchniach.
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Luty 2016, 17:00:33 czas Polski »
w piątej minucie zaokrągla naroża. Chodzi o to, żeby nie pozostawiać śladów/rys po narożach ostrza na szerszych powierzchniach.

To samo czynię z niektórymi płaskimi dłutami.
Japońskie, które stosuję podczas rzeźbienia liter mam idealnie w ostry róg. Chodzi o idealne, precyzyjne, prostopadłe cięcie.
Inne płaskie, do płaskorzeźb - zaokrąglam naroża.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #23 dnia: 07 Luty 2016, 17:03:45 czas Polski »
aramis44 - jest to jeden ze sposobów, właściwie nie do uzyskania w systemie "scary sharp" bez szybkiego zużycia papierów. Po prostu żaden papier ani film tego nie wytrzymają. Takie ulgi można zrobić na tradycyjnych kamieniach (sztucznych - np. India, albo naturalnych np. Arkansas) albo na osełkach diamentowych. W systemie "scary sharp" można stosować inny sposób -  wyprowadzać ostrza w delikatny (w mniej delikatny też) łuk. Używając prowadnika to proste - w trakcie ostrzenia i polerowania przyciskamy mocniej raz jedną raz drugą krawędź ostrza.
Stosuję łukowate ostrza (o różnych promieniach oczywiście) we wszystkich strugach płaszczyznowych. Nawet w spustniku :D Pomaga to w korekcie kąta przy krawędziowaniu desek.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Luty 2016, 22:14:25 czas Polski »
Używając prowadnika to proste - w trakcie ostrzenia i polerowania przyciskamy mocniej raz jedną raz drugą krawędź ostrza.
Proste. A co ja się nakombinowałem jak to zrobić ,żeby nie podrzeć papieru.
Oglądałem dzisiaj osełki DMT , papiery już trochę mi się przejadły. Jakiej granulacji używasz ? Bo pisałeś mi ,że jednego rodzaju.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #25 dnia: 07 Luty 2016, 22:44:35 czas Polski »
Fine -  czyli chyba 1000, ale mój jest już trochę spracowany i może być mniej agresywny. Stosuję również pewną sztuczkę. W trakcie ostrzenia stosuję coraz mniejszy nacisk co daje mi pewien zamiennik osełek o wyższej gradacji. Na koniec, posiadam prosty "przyrząd" na którm są naklejone materiały o różnej agresywności polerowania - skóra, chyba sukno i coś w stylu pluszu. Szybkie przetarcie po każdej stronie i mam grubo ponad 15000 gradacji.