Lirorobert - jako, że umieściłeś link do swojego filmiku w moim wątku (w Twoim wątku powstrzymywałem się od tego) to mam kilka uwag:
- system jak system - nie dbam o to jak inni ostrzą - ważne, że skutecznie - chociaż osobiście uważam, że to co prezentujesz (a co się w świecie nazywa "scary sharp" i w kilku odmianach pojawiło się już w latach 70-tych) jest najdroższym systemem ostrzenia oraz najmniej efektywnym. Poza tym zajmuje sporo miejsca.
- pomijam fakt, że nie zaokrągliłeś narożników noża - w końcu używasz spustnika do ostatecznego wygładzania

- "cienkie strużyny" wg. Ciebie to dla mnie grubość tektury

- "idealnie gładka powierzchnia" wg. Ciebie to wg. moich standardów powierzchnia do zeskrobania i powtórnego przygotowania - wybrałeś sobie trudne miejsce do strugania i to co prezentujesz ma mnóstwo wyrwań które wyjdą spod wykończenia jak wrzód na ładnej buzi

Jedno jest pewne - produkty 3M na pewno są ładne a Veritas produkuje bajeranckie prowadniki do ostrzenia.
Bez obrazy Robert ale nie wyczerpujesz tematu ostrzenia a nawet wprowadzasz w błąd