14 Styczeń 2025, 10:35:34 czas Polski

Autor Wątek: zipper hb 305 wyrówniarko grubościówka (video)  (Przeczytany 21161 razy)

Offline MrBass

zipper hb 305 wyrówniarko grubościówka (video)
« dnia: 11 Kwiecień 2014, 09:23:52 czas Polski »
Hejka w sumie to za wiele w sieci nie ma informacji o takich maszynkach to też zapraszam na dwa filmiki może komuś to pomoże.Trochę niemrawo to wyszło ale choroba +  flegmatyzm robi swoje + pierwszy mój filmik ,że gadam sam do siebie ;) .Jakbyście mieli jakieś pytania jeszcze to walcie śmiało .

Dane tech producenta:

Zasilanie    230V/50Hz
Moc silnika    1,8 kW
Obroty    8500 obr./min
Wymiary blatu hebel    1075x310 mm
Wymiary blatu grubościówka    500x305 mm
Przymiar    610x122mm / 90-135 stopni
Średnica podłączonego odsysacza    100 mm
Noże strugarskie    2 szt (310x16,5x1,5mm)
Maksymalna szerokość strugania    305 mm
Maksymalna wysokość przelotowa    6-158 mm
Zakres heblowania    0-2 mm
Zakres strugania    0-1,5 mm
Prędkość posuwu    6mm/s
Waga (netto/brutto)    42/48 kg

http://youtu.be/hWXEOyMIwFU
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2014, 09:54:33 czas Polski wysłana przez JarekO »

Offline MrBass

Odp: zipper hb 305 wyrówniarko grubościówka
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwiecień 2014, 09:47:41 czas Polski »

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: zipper hb 305 wyrówniarko grubościówka (video)
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwiecień 2014, 09:56:07 czas Polski »
Dzięki za film! Idzie zasłużony + !
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwiecień 2014, 11:05:29 czas Polski »
Oczywiście *
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Kwiecień 2014, 23:59:58 czas Polski »
Mam pytanie: w mojej wyrówniarko - grubościówce Meec'a podczas "grubościowania" trudno jest włożyć materiał tak aby był idealnie na płask na kawałku stołu przed rolką posuwu. W efekcie kiedy posuw "złapie" automatycznie ustawia drewno płasko na stole a wał skrawający robi piękną falę (w ilości 1 szt.). Albo coś robię nie tak albo stół grubościówki jest za krótki na wejściu (nie ma opcji "skrzydełka" jak w samych grubościówkach).
Jak to wygląda w Twoim Zipperze?

Offline MrBass

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Kwiecień 2014, 08:47:09 czas Polski »
Mam pytanie: w mojej wyrówniarko - grubościówce Meec'a podczas "grubościowania" trudno jest włożyć materiał tak aby był idealnie na płask na kawałku stołu przed rolką posuwu. W efekcie kiedy posuw "złapie" automatycznie ustawia drewno płasko na stole a wał skrawający robi piękną falę (w ilości 1 szt.). Albo coś robię nie tak albo stół grubościówki jest za krótki na wejściu (nie ma opcji "skrzydełka" jak w samych grubościówkach).
Jak to wygląda w Twoim Zipperze?

Oczywiście oprócz tego ,że stół musi być czysty to ja nakładam wazelinę techniczą na szmatkę i przecieram. Ja akurat w zipperze na wejściu grubościówki przed rolką mam separatory podobne troche jak w niszczarkach do papieru .Ostatnio wkładałem 2m dechy szer. 15 cm i idealnie dolegały.

Offline darkk

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Kwiecień 2014, 09:46:04 czas Polski »
Można wiedziec gdzie kupiles ta strugarkę? Jakiś sklep internetowy czy moze cos jak castorama? No i jaki jest koszt?

Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Kwiecień 2014, 10:03:09 czas Polski »
MrBass - stół mam czysty, nasmarowany, też mam separatory (takie ząbki zabezpieczające przed cofnięciem się materiału) a mimo to bardzo trudno mi tak podać deskę żeby wchodzący koniec był idealnie równo na stole... Zawsze drugi koniec jest albo wyżej albo niżej (czyli deska wchodzi pod kątem - nie równolegle do stołu). Jak rolka złapie i dociśnie deska ustawia się "sama" płasko na stole (ten wchodzący odcinek) a na wyjściu z maszyny widać piękne zagłębienie (falę) - ten ok. 5 cm kawałek jest do odcięcia :( Może (a raczej na pewno) coś robię nie tak, tylko co?

Offline zendra

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwiecień 2014, 10:38:35 czas Polski »
Przed i za wałem nożowym są zapewne dwa wałki napędzające. Zwróć uwagę, czy fala (podebranie) nie powstaje zanim materiał nie wejdzie pod wałek prowadzący tylni i czy wtedy stolik nie ugina/przekręca  się. Jeśli stolik (dolny blat) zmienia położenie w momencie wejścia materiału pod tylni wałek to musisz znaleźć przyczynę (luzy ?)

Offline leku

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Kwiecień 2014, 10:47:05 czas Polski »
widać piękne zagłębienie (falę) - ten ok. 5 cm kawałek jest do odcięcia 

Potwierdzam, u mnie w Meec'u też tak mam i jak na razie nie udało mi się ustalić przyczyny podebrania - fali na wejściu do grubościówki :(

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Kwiecień 2014, 10:58:37 czas Polski »
Czuję kiedy rolka złapie deskę bo od razu drugi koniec opada/podnosi się i leży płasko na stole - niejako automatycznie posuw ustawia materiał płasko. Na wyjściu jakieś 2 cm (może więcej) od końca powstaje zagłębienie od wału (fala). Nie zauważyłem aby stół aż tak się uginał. Myślę, że jest to na skutek wprowadzania materiału nierównolegle do powierzchni stołu gdyż parę razy uparłem się i po dłuższym celowaniu udało mi się tak podać deskę, że fali nie było. Również sam stół jest krótki na wejściu. W samych grubościówkach są rozkładane "skrzydełka" - przedłużenia stołu. Może to być też kwestia umiejscowienia rolki posuwu bliżej/dalej krawędzi stołu? Sam już nie wiem - brak mi doświadczenia :(

Offline MrBass

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Kwiecień 2014, 14:35:50 czas Polski »
Można wiedziec gdzie kupiles ta strugarkę? Jakiś sklep internetowy czy moze cos jak castorama? No i jaki jest koszt?

Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka

Ja strugarką kupiłem w gt corp z wyprzedaży.Z tego co się orientuje to w castoramie są dostępne za ok 2700 ale w kma maszyny można taniej kupić.

Offline MrBass

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Kwiecień 2014, 15:06:48 czas Polski »
Czuję kiedy rolka złapie deskę bo od razu drugi koniec opada/podnosi się i leży płasko na stole - niejako automatycznie posuw ustawia materiał płasko. Na wyjściu jakieś 2 cm (może więcej) od końca powstaje zagłębienie od wału (fala). Nie zauważyłem aby stół aż tak się uginał. Myślę, że jest to na skutek wprowadzania materiału nierównolegle do powierzchni stołu gdyż parę razy uparłem się i po dłuższym celowaniu udało mi się tak podać deskę, że fali nie było. Również sam stół jest krótki na wejściu. W samych grubościówkach są rozkładane "skrzydełka" - przedłużenia stołu. Może to być też kwestia umiejscowienia rolki posuwu bliżej/dalej krawędzi stołu? Sam już nie wiem - brak mi doświadczenia :(

To może spróbuj wziąść poziomice połóż deche na stół (wejście) i ustaw poziom zobacz jaki efekt możesz spróbować wziąść materiał max na szerokość i wąski i przepuścić max lewa i prawa strona.

Offline Jakub82

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Kwiecień 2014, 17:37:44 czas Polski »

Offline Jakub82

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Kwiecień 2014, 17:55:42 czas Polski »
jedyne rozwiązanie to wprowadzanie deski za deska, przygotujcie sobie na początek strugania kawałek deski którą wprowadzicie (odpad) a następnie deska za deską i na koniec znowu odpad powinno być ok