15 Luty 2025, 18:14:59 czas Polski

Autor Wątek: zipper hb 305 wyrówniarko grubościówka (video)  (Przeczytany 21276 razy)

Offline darkk

Odp: zipper hb 305 wyrówniarko grubościówka (video)
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Kwiecień 2014, 18:14:12 czas Polski »
Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie jak wygląda płaskość stołu? jest on idealnie płaski, rowki nie przeskadzają w użytkowaniu?
Może byłbyś w stanie nagrać krótki film podczas gdy strugarka pracuje, później pokazać efekty pracy i je ocenic?

Offline MrBass

« Odpowiedź #16 dnia: 15 Kwiecień 2014, 09:08:45 czas Polski »
Stół jest płaski.Rowki mi nie przeszkadzają napewno trzeba częściej czyścić stół i go smarować wtedy idzie gładko.Nie mam porównania do całkowicie płaskiego stołu żeliwnego .Widziałem feldera 410 ale nie miałem okazji pracować na niej ale już ręką było czuć ,że to inna liga i była zazdrość :D .Napewno nakręce filmiki jeszcze w tym tyg.Aha jak wkładam długą deskę do grubościówki to zawsze też "pomagam" maszynie i trzymam drugi koniec zresztą Jarek na filmiku z felderem też o tym mówił.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2014, 09:11:23 czas Polski wysłana przez MrBass »

Offline darkk

« Odpowiedź #17 dnia: 27 Kwiecień 2014, 19:19:22 czas Polski »
Może jestem natrętny, ale z wielką niecierpliwością czekam na filmik z pracą na strugarce :) Byłem dzisiaj w Castoramie i tak "z zewnątrz" obejrzałem ją, wygląda moim zdaniem całkiem przyzwoicie jak za te pieniądze, ale bardzo chciałbym zobaczyć jak ona pracuje i jakie są efekty jej pracy ;]

Offline MrBass

« Odpowiedź #18 dnia: 06 Maj 2014, 08:22:15 czas Polski »
Może jestem natrętny, ale z wielką niecierpliwością czekam na filmik z pracą na strugarce :) Byłem dzisiaj w Castoramie i tak "z zewnątrz" obejrzałem ją, wygląda moim zdaniem całkiem przyzwoicie jak za te pieniądze, ale bardzo chciałbym zobaczyć jak ona pracuje i jakie są efekty jej pracy ;]

postaram się nakręcić na dniach niestety czasu brakuje

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #19 dnia: 06 Maj 2014, 21:23:22 czas Polski »
Mam pytanie: w mojej wyrówniarko - grubościówce Meec'a podczas "grubościowania" trudno jest włożyć materiał tak aby był idealnie na płask na kawałku stołu przed rolką posuwu. W efekcie kiedy posuw "złapie" automatycznie ustawia drewno płasko na stole a wał skrawający robi piękną falę (w ilości 1 szt.). Albo coś robię nie tak albo stół grubościówki jest za krótki na wejściu (nie ma opcji "skrzydełka" jak w samych grubościówkach).
mily68 też mam podobny problem. Zastanawiałem się jakiś czas temu nad tym i doszedłem do wniosku, że to nie tylko wina krótkiego blatu (u mnie 58 cm) ale i konstrukcji maszyny. Mam podobny problem w swojej maszynie, trochę większej ale również z Chin. Sprężyny rolek dociskowych mają zbyt małą siłę i rolki dociskowe  są bardzo blisko wału nożowego (u mnie patrząc w osi rolki i wału 65 mm), dlatego na początku nie dociskają materiału równolegle do blatu. Gdyby sprężyny były mocniejsze wtedy deska nie przesunęła by się po aluminiowym blacie (zbyt duże tarcie).
Czuję kiedy rolka złapie deskę bo od razu drugi koniec opada/podnosi się i leży płasko na stole - niejako automatycznie posuw ustawia materiał płasko
Ten ruch deski nie jest wywołany rolką dociskową a wałem nożowym, który jest zamocowany na „sztywno”  i w momencie kiedy wal nożowy wybiera zbyt dużo materiału z deski włożonej pod złym kontem, dociska ją do blatu i powstaje ta fala.  >:(

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Maj 2014, 22:33:07 czas Polski »
, że to nie tylko wina krótkiego blatu (u mnie 58 cm) ale i konstrukcji maszyny.

Tak , brakuje   tuż przy samym wale strugajacym dodatkowych elementów , tj  łamacza  wiórów od strony  wkładania  materiału    ( ok. 1 - 1,5 mm niżej jak nóż ) i listwy dociskowej od strony wychodzącej  ( ok.0,5 mm niżej jak  nóż ) . Współpracują one  ( jakby zawieszone są )z wałkami pociągowymi i razem z nimi się podnosza lub opuszczają . a z racji ,że są blisko noża to dociskają materiał tuż przy nim do  stołu .
nie wiem dlaczego firmy  tego nie stosują ?
Co można zaradzić ?
Wydłużyć stół możliwie jak najdalej  ( z obu stron ) . Można to zrobić nawet solidniejszą deską przywieszoną do  blatu a z drugiego końca zastosować coś regulowanego ( np.podkładany klin   ,   rolki). Deska ta ( podpora ) powinna być  ustawiona  tak  ( zależy jaki elastyczny materiał strugamy  ) , by przy  wkładaniu i wyjmowaniu  leciutko unosiła ( lepiej do góry  jak  w dół )materiał do góry z drugiego końca , zanim  uchwycą oba walce pociągowe ( to podniesienie zależy od siły sprężyn by mogły docisnąc do blatu  strugany element .

mily68

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Maj 2014, 22:53:11 czas Polski »
Tomekz i jacekmt10 dzięki za wyjaśnienie w czym tkwi problem. W wolnej chwili spróbuję pokombinować z przedłużeniem stołu. Rozumiem, że końce "nowego" stołu powinny lekko (tzn. mniej więcej ile?) "zwisać"?
Plusy poleciały :)

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Maj 2014, 07:39:11 czas Polski »
) "zwisać"?

Nie zwisać a do góry , przeczytaj dokładnie co pisałem

Offline robson

« Odpowiedź #23 dnia: 07 Maj 2014, 10:15:13 czas Polski »
Dobry pomysł z przedłużeniem blatu o , którym pisze Tomekz . Jest to częsta przypadłość grubościówek najszybszym i skutecznym sposobem jest: wkładając deskę do maszyny unieś przeciwległym końcem do góry tak kilkanaście cm. przy odbiorze to samo.

Offline robson

« Odpowiedź #24 dnia: 07 Maj 2014, 10:29:03 czas Polski »
Chodziło mi o kilka cm. przy dłuższych deskach  ::) natomiast krótsze do wyczuwalnego oporu tak żeby nie przewrócić  maszynki.
« Ostatnia zmiana: 07 Maj 2014, 10:31:46 czas Polski wysłana przez robson »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Maj 2014, 15:42:54 czas Polski »
No tak, czytanie ze zrozumieniem jest cenną umiejętnością ;)

Offline darkk

« Odpowiedź #26 dnia: 09 Maj 2014, 20:05:30 czas Polski »
Bardzo bym Was prosił o radę w wyborze wyrówniarko-grubościówki, gdyż stoję przed wyborem właśnie tego modelu zippera, który wygląda całkiem konkretnie, i mam możliwość kupna go za 1690zl z przesyłką, ale jest to chwilowa oferta, czy może lepiej kupić jedną z tych typowych małych strugarek, które są takie same, a które produkują różne firmy i można je kupić w granicach 900zł?
Osobiście wydaje mi się, że chyba warto dać te 1700 w porywach do 2000zł, za tę strugarkę, niż pakować się w te typowe małe zabawki za 900zł, ale jeśli jestem w błędzie proszę o naprowadzenie mnie na właściwą drogę ;]
Zaznaczam, ze kupno używanej raczej nie wchodzi w grę, gdyż nie jestem w stanie ocenić jej stanu technicznego, oraz często nie jestem w stanie jechać kilkaset km po nią osobiście, a jak wiadomo wysyłka używanych maszyn raczej nie wchodzi w grę.

Offline cichy

« Odpowiedź #27 dnia: 12 Maj 2014, 23:14:46 czas Polski »
darkk, czy ta cena 1690zł jest ceną netto czy brutto? Muszę przyznać,że sam się zastanawiam nad tym modelem, ale ja znalazłem najtaniej w KMA za ok 1700zł netto ( czyli powyżej 2100 brutto). Co do twojego pytania, to mam ten sam dylemat, ale jeśli masz taką ofertę za 1700zł to uważam, że warto dopłacić. Szerokosć strugania jest o 10cm większa( marketówki za ok 1000zł mają 204 mm).

Offline MrBass

« Odpowiedź #28 dnia: 13 Maj 2014, 11:30:01 czas Polski »
Bardzo bym Was prosił o radę w wyborze wyrówniarko-grubościówki, gdyż stoję przed wyborem właśnie tego modelu zippera, który wygląda całkiem konkretnie, i mam możliwość kupna go za 1690zl z przesyłką, ale jest to chwilowa oferta, czy może lepiej kupić jedną z tych typowych małych strugarek, które są takie same, a które produkują różne firmy i można je kupić w granicach 900zł?
Osobiście wydaje mi się, że chyba warto dać te 1700 w porywach do 2000zł, za tę strugarkę, niż pakować się w te typowe małe zabawki za 900zł, ale jeśli jestem w błędzie proszę o naprowadzenie mnie na właściwą drogę ;]
Zaznaczam, ze kupno używanej raczej nie wchodzi w grę, gdyż nie jestem w stanie ocenić jej stanu technicznego, oraz często nie jestem w stanie jechać kilkaset km po nią osobiście, a jak wiadomo wysyłka używanych maszyn raczej nie wchodzi w grę.

Za 1700 to tylko brać .Zależy co chcesz strugać ale różnica 10 cm na szerokości to dużo .Ja jeżeli miałbym strugać tylko listwy kantówki to wybrałbym mniejszą.

Offline darkk

« Odpowiedź #29 dnia: 13 Maj 2014, 16:17:16 czas Polski »
Sprawa wyglada tak, ze ta oferta za 1700 jest brutto tylko, ze chyba tam nie ma gwarancji, w zapytaniu mailowym o gwarancje dostalem odpowiedz zebym dzwonil na telefon, tak wiec jest tutaj coś podejrzane, sprzedawca raczej nie daje gwarancji gdyż nie chce tej informacji mi podać pisemnie.

Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka