Zdjęć całej maszyny nie robiłem, są w necie. Zrobiłem natomiast zdjęcia pokazujące mocowanie blatów.
Blaszka pod nakrętkami służy jako docisk, w trakcie zmiany wysokości blatu jest nieruchoma.
Blat ślizga się po tym półokrągłym elemencie.
Śruby przechodzą na wylot, dostęp do łbów jest od spodu. Przy lewej prowadnicy obydwa łby są odsłonięte. Przy prawej jeden łeb śruby jest schowany za blaszką, która służy jako mocowanie śruby regulacji wysokości blatu grubościówki. Żeby dostać się do tej śruby trzeba zdemontować blat strugarki i blaszkę...
lewa strona
prawa strona
Tuning blatu polega na podkładaniu np cienkich blaszek pod szynę. Żeby to zrobić, każdorazowo trzeba demontować blat, odkręcać śruby... kosmos. Strasznie dużo czasu to zajmuje. A dodatkowym utrudnieniem w całym procesie ustawiania jest to, że na równoległość blatów ma spory wpływ siła dokręcenia nakrętki zaznaczonej przeze mnie na niebiesko.
Zrobiłem taki poglądowy rysunek - czerwone to podkładka służąca podniesieniu jednej strony blatu.
Mocowanie blatu odbiorczego jest identyczne.
Mocowanie śruby regulacji wysokości blatu strugarki.
I ostatnie zdjęcie. Nie wiem czy będzie to widać.. szlifowana powierzchnia blatów ma delikatne ślady po obróbce, takie "półokręgi". Daje to delikatną fakturę i chyba z tego powodu blat nie jest zbyt śliski. Czuć czasem opór przy przesuwaniu materiału.
T.