14 Styczeń 2025, 09:35:17 czas Polski

Autor Wątek: zipper hb 305 wyrówniarko grubościówka (video)  (Przeczytany 21160 razy)

Offline MrBass

Odp: zipper hb 305 wyrówniarko grubościówka (video)
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Marzec 2015, 19:08:06 czas Polski »
Nie doczekaliście się pracy maszyny bo już dawno jej nie posiadam poza tym jestem na tyle zapracowany  że w końcu udało mi się tu zajrzeć ponownie:) Jeżeli chodzi o koła zębate są z aluminium co tu powiedzieć moim zdaniem na dłuższą metę jest to bardziej maszyna budowlana na montaże ,a nie do pracy ciągłej

Offline molu

« Odpowiedź #46 dnia: 16 Marzec 2015, 23:02:11 czas Polski »
Zakupiłem kilka dni temu hb305. Solidniejsza niż dedra i małe modele zippera czy holzstara. Niestety nie obyło się bez problemów...
maszyna albo po podróży, albo już została tak złożona - trochę rozjechana. Blat odbiorczy z nożem niezbyt równo, to samo blat podawczy względem odbiorczego. Wydawało mi się, że poprawienie tego samodzielnie to prosta sprawa.. i tu się myliłem. Ruszenie blatu odbiorczego i noży jeszcze jakoś poszło. Udało mi się w miarę równo wszystko zgrać. Później okazało się, że blaty nie są w jednej płaszczyźnie więc zabrałem się za blat podawczy - chciałem dać jakieś podkładki. Zanim odkręciłem śruby mocujące blat, wszystko fajnie równo chodziło, płynnie.. po regulacji i skręceniu okazało się, że blat chodzi z dużymi oporami, poza tym trochę "pływa" przy kręceniu śrubą regulacji wysokości. Jak na razie próby przywrócenia "ustawień fabrycznych" niezbyt udane... mam nadzieję, że w końcu się uda.

T.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Marzec 2015, 08:08:15 czas Polski »
Nie za ciekawe wieści. Daj znać czy uda ci się ją wyregulować. Możesz też zrobić dokładną fotorelację tej maszyny. Myślę że wielu się to przyda kiedy będą stali przed podobnym wyborem.

Ja miałem kupować ten model, ale jednak dozbieram trochę i kupię najtańszą chinkę (MAKTEK PT250, Bernardo ADH 250 lub Holznam HOB260 - to jedna i ta sama maszyna, ceny już od 3200zł) z żeliwnym blatem. Chyba że jakaś rozsądna DYMA mi się w tym czasie trafi.

Offline molu

« Odpowiedź #48 dnia: 18 Marzec 2015, 22:59:44 czas Polski »
Zdjęć całej maszyny nie robiłem, są w necie. Zrobiłem natomiast zdjęcia pokazujące mocowanie blatów.

Blaszka pod nakrętkami służy jako docisk, w trakcie zmiany wysokości  blatu jest nieruchoma.
Blat ślizga się po tym półokrągłym elemencie.

Śruby przechodzą na wylot, dostęp do łbów jest od spodu. Przy lewej prowadnicy obydwa łby są odsłonięte. Przy prawej jeden łeb śruby jest schowany za blaszką, która służy jako mocowanie śruby regulacji wysokości blatu grubościówki. Żeby dostać się do tej śruby trzeba zdemontować blat strugarki  i blaszkę...

lewa strona

prawa strona

Tuning blatu polega na podkładaniu np cienkich blaszek pod szynę. Żeby to zrobić, każdorazowo trzeba demontować blat, odkręcać śruby... kosmos. Strasznie dużo czasu to zajmuje. A dodatkowym utrudnieniem w całym procesie ustawiania jest to, że na równoległość blatów ma spory wpływ siła dokręcenia nakrętki zaznaczonej przeze mnie na niebiesko.
Zrobiłem taki poglądowy rysunek - czerwone to podkładka służąca podniesieniu jednej strony blatu.

Mocowanie blatu odbiorczego jest identyczne.

Mocowanie śruby regulacji wysokości blatu strugarki.

I ostatnie zdjęcie. Nie wiem czy będzie to widać.. szlifowana powierzchnia blatów ma delikatne ślady po obróbce, takie "półokręgi". Daje to delikatną fakturę i chyba z tego powodu blat nie jest zbyt śliski. Czuć czasem opór przy przesuwaniu materiału.

T.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Marzec 2015, 09:09:05 czas Polski »
Dzięki za dokładny opis. Jestem w szoku, jak ktoś mógł coś takiego w ogóle wymyślić !!! Mam szczęście że nie kupiłem tego.

p.s. ja na Twoim miejscu bym to chyba oddał i dozbierał trochę grosza na coś "lepszego" i w międzyczasie polował na dymke B albo C.

Offline molu

« Odpowiedź #50 dnia: 19 Marzec 2015, 09:38:42 czas Polski »
Dymy odpadają - mam tylko dostęp do 220V. Na oddanie już chyba trochę za późno. Minęły 2 tygodnie od zakupu, poza tym już używałem. Nic to.. przynajmniej są opcje regulacji, nie to co w tańszych modelach. Będę walczył.

T.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Marzec 2015, 10:26:54 czas Polski »
Zrobisz jak będziesz chciał. Ale na moją głowę to ten system regulacji nie ma prawa działać prawidłowo (sam widzisz że musisz kombinować z blaszkami).
Poczytaj o 'rękojmi'. Niemożność ustawienia blatów i noży w wyrówniarce to wada 'istotna'. Więc sprzedawca na swój koszt ma obowiązek wadę usunąć lub wymienić przedmiot na taki bez wad. Jeśli wady nie będzie się dało usunąć masz prawo żądać odstąpienia od umowy lub obniżenia ceny.

Offline patryk0812

« Odpowiedź #52 dnia: 04 Kwiecień 2015, 21:56:45 czas Polski »

Ja miałem kupować ten model, ale jednak dozbieram trochę i kupię najtańszą chinkę (MAKTEK PT250, Bernardo ADH 250 lub Holznam HOB260 - to jedna i ta sama maszyna, ceny już od 3200zł) z żeliwnym blatem. Chyba że jakaś rozsądna DYMA mi się w tym czasie trafi.

pro po jak juz ktos poruszyl ten temat to moze sie ktos wypowie jeszcze jak one sie sprawują w pracy . wygladaja dosc solidnie ale to moga byc pozory . wczesniej chcialem dedre ded 7813 ale po tym co tu czytam to dobrze ze sie rozmyslilem