17 Marzec 2025, 21:22:37 czas Polski

Autor Wątek: Regulacja noży w wyrówniarce  (Przeczytany 4487 razy)

Offline Groszekp

Regulacja noży w wyrówniarce
« dnia: 28 Styczeń 2019, 11:28:27 czas Polski »
Dzień dobry,

Proszę o poradę bardziej doświadczonych kolegów z forum. Mianowicie - kilka razy ustawiałem noże w wyrówniarce i wydawało mi się, że jest git. Ustawiałem na linijkę tak, że nóż po skrajnie lewej i skrajnie prawej przesuwał liniał o 3mm.

Nigdy nie sprawdzałem środka bo zakładałem, że nie muszę (skoro boki są ok). Oczywiście, to był spory błąd. Niedawno pokusiłem się o sprawdzenie i wyszło że boki owszem przesuwa o 3mm ale na środku jedzie już 5mm albo nawet 6mm... Nie może tak być.

Teraz tak, w jednym przypadku możliwość taka, że jest banan na nożu na środku, i faktycznie w jednym był - więc go wymieniłem na taki bez banana :)

Bum - błąd mniejszy ale nadal się pojawia. Na nożach bez banana to samo.  Mogłoby się tak dziać jeszcze jakby blat miał wklęśnięcie na środku - ale sprawdzałem liniałem - nie ma. Zresztą niedawno go szlifowałem w zakładzie i są na prawdę proste.

Co robię nie tak?? Może przykręcam klin w zły sposób? staram się przykręcać zaczynając od wewnętrznych śrub do zewnętrznych. Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki :)

pozdrawiam!

Offline zarekl

Odp: Regulacja noży w wyrówniarce
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Styczeń 2019, 20:59:58 czas Polski »
Może się zdarzyć, że noże w trakcie dokręcania klina dopasowując się do niego zmieniają swoje położenie względem stołu. W tej sytuacji w czasie dokręcania śrub trzeba korygować położenie noży. Ja mam takie urządzenie (zdjęcie), którym można na bieżąco kontrolować co się dzieje z nożem w czasie dokręcania listwy. Nie znalazłem nigdzie zdjęcia w sieci podobnego przyrządu, kiedyś widziałem obrazek takiego urządzenia w starej książce o stolarstwie.
Zwykle ustawiam noże, kontrolując ich położenie na końcach, tzn. przyłapuje skrajnymi śrubami lekko, ustawiam nóż na końcach i potem dokręcam resztę, obserwując czy nóż nie "ucieka" w żadną stronę. Mam proste noże odkąd sam ostrze, bo w ostrzalni różnie bywało (wyrobione łoże mają tam gdzie oddawałem i z prostych fabrycznie nowych noży dostałem łódki po ostrzeniu). Stół też prosty, zatem po takim ustawianiu jest zazwyczaj ok. Noże ustawiam tak ok 0,1mm ponad stół odbiorczy.

Offline zarekl

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Styczeń 2019, 21:00:53 czas Polski »
Zdjęcie przyrządu.

Offline Groszekp

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Styczeń 2019, 22:25:43 czas Polski »
Osz Ty jaki przyrząd :)

Widac, że wygodny ;) moze jeszcze gdzies robią :)

Na spokojnie przysiade i bede kontrolowal polozenie w trakcie dokrecania.

Dam znać jak wyjdzie. Moze spróbuje z czujnikiem zegarowym i plaska końcówką.

Offline zarekl

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Styczeń 2019, 06:26:29 czas Polski »
W obecnych maszynach noże ustawia się na wale, względem wału. Producent wie ile one mają wystawać poza obrys, chyba, że wał jest tzw. systemowy to noży się nie ostrzy tylko wymienia na nowe, które mają otwory pozycjonujące i wszystko pasuje bez ustawiania.

Ja sobie kiedyś nabyłem te magiczne magnetyczne przyrządy do ustawiania noży na wale, ale u mnie nie ma dostępu do wału na tyle, żeby tak ustawiać noże, zatem ustawiam względem stołu.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Styczeń 2019, 09:25:31 czas Polski »
Cześć
Mam bardzo prosty przyrząd do ustawienia wału wobec stołów albo odwrotnie oraz noży wobec wału.
Stosuję go przy regulacji mojej wyrówniarki SAM.
Przyrząd wykonałem wg podpowiedzi tomkaZ: długi płaskownik, na końcu tulejka w którą dopasowana jest końcówka czujnika - działa niezawodnie.

Offline Groszekp

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Styczeń 2019, 11:27:19 czas Polski »
Dzień dobry Panu :)

Akurat pozwoliłem sobie jakiś czas temu na skorzystanie z instrukcji i wykonanie takiego przyrządu, Waszego projektu. Od jakiegoś dłuższego czasu postawiłem go przy ścianie i tak sobie stoi... Ustawiałem nim blat odbiorczy do wału.

Chyba pora odkurzyć, a może nawet wykonać nowy bo w moim minimalnie krzywy płaskownik (albo podkleję taśmą) :)

Offline Groszekp

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Styczeń 2019, 21:04:37 czas Polski »
Wróciłem wlasnie z warsztatu. Podkrecajac trzeba na bierząco kontrolować wynik na kazdej śrubie. Ustawiałem ostatecznie na linijke na kazdej srubie. Musialem wiekszy nacisk na zewnetrzne sruby dać. Nie wiem dlaczego akurat tak zadzialalo.

Potem uruchomilem na 30 sek. Potem sprawdzilem jeszcze raz i doregulowalem na srubach.

Jestem zadowolony ;)

Obecnie mam holzmann hob 260 eco. Już mam go prawei dosyć... co chwila coś reguluje. Zmienię chyba na dewalt 733 plus jakąś wyrówniarkę. Ale jaką wyrówniarkę :)? Temat rzeka.

Offline Roman08

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Luty 2019, 20:33:20 czas Polski »
Tu jest link do strony YouTube 
  pokarzę wam jak szybko i dokładnie wymienić noże na wyrówniarce za pomocą mojego przyrządu

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Kwiecień 2019, 21:18:38 czas Polski »
Wróciłem wlasnie z warsztatu. Podkrecajac trzeba na bierząco kontrolować wynik na kazdej śrubie. Ustawiałem ostatecznie na linijke na kazdej srubie. Musialem wiekszy nacisk na zewnetrzne sruby dać. Nie wiem dlaczego akurat tak zadzialalo.

A pokaż zdjęcie śrub dociskowych. Śruby muszą mieć stoczony środek - stożek. Mają się "wkłuwać" w listwę dociskową. Inaczej właśnie będą powodować "pływanie" noży.