20 Marzec 2025, 16:14:00 czas Polski

Autor Wątek: akumlatory orginał czy zamiennik  (Przeczytany 6254 razy)

Offline doktor

akumlatory orginał czy zamiennik
« dnia: 05 Wrzesień 2020, 20:30:11 czas Polski »
Witam.
 Czy ktoś może ma doświadczenie z akumulatorami do Milwaukee 18V?
Czy warto kupić zamiennik lit-jon czy lepiej jednak wydac więcej siana i kupić oryginał?
Czy akumulatory Hich autput są żeczywiście warte swoich pieniędzy?
Jak długo można popracować bez ładowania wkrętarką udarową mając akumulatorem 3Ah ( czy zdaży się naładować następny zakładając że czas ładowania jet ok 30 min a będziemy wkręcać wkręty budując więźbę?

Offline kuń

Odp: akumlatory orginał czy zamiennik
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Wrzesień 2020, 22:07:11 czas Polski »
Bawiłem się z doborem akumulatorów pod silnik elektryczny .
Różnice były kolosalne.
Nie tyle cena najdroższego  do ceny najtańszego ale różnice w ilościach cykli a na to głownie patrzałem bo w końcu to decyduje jak szybko da się zajeździć akumulator.
Np. porównując 2 akumulatory tej samej firmy  -uznanej- typu toyama, hanzee, exide gel itp. dane ppdawane przez producentów mówiły same za siebie:
Np. akumulator 100 Ah standardowej wersji i akumulator o tej samej pojemności ale wersji deep cyccle-gębokiego rozładowania różniły się znacznie, wyciągając np. 80% pojemności ze standardowego akumulatora  to według producenta miał prawo paść po np. 200 takich cyklach-rozładowanie do 80% i ładowanie  a wersja wzmacniana do głębokiego rozładowwania tych cykli miała często ponad 2 razy więcej -szczególnie było to widać przy głębszych rozładowaniach, dlatego twierdze że ma znaczenie jakośc akumulatorów. To samo z ogniwami do latarek silnych itp, nie bez przyczyny  porządne ogniwo do latarki kosztuje 20-28 zł i ma realną pojemność  a ogniwa z kosmosu mają kosmiczne pojemności tymu 100000amperogodzin, i cena na poziomie 6 zł warząc ułamek dobrego ogniwa a właśnie przecież na takich ogniwach składane są akumulatory do elektronarzędzi  .Brałbym te laapsze.

Offline pajewski

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Wrzesień 2020, 12:06:57 czas Polski »
Zdecydowanie oryginał. Nie raz naciąłem się na tzw zamiennikach. Na co dzień pracuję wkrętarkami makita 3,0  Ah, ale są raczej porównywalne z milwaukee. Czy taka pojemność wystarczy na ok. 30 min pracy? Powinna wystarczyć, chociaż wcale nie zdziwiłbym się, gdyby okazało się, że niekoniecznie. Ja bym brał co najmniej 4,0 Ah.

Offline tayjkt

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Wrzesień 2020, 09:24:55 czas Polski »
Najlepiej kupić oryginalne akumulatory to masz pewność, że będzie ok.
Kolejną opcją jest wymiana, ale wtedy najlepiej jest rozebrać baterię odczytać parametry ogniw i kupić takie same, bądź poszukać lepszych.
Można też poszukać czy w okolicy ktoś nie wymienia ogniw, ale trzeba się upewnić, że będzie wymieniać na dobre ogniwa.
A dobrym sposobem na znalezienie dobrych ogniw to sprawdzić czy ktoś się do nich przyznaje. Jeśli widzisz w sklepie ogniwa i na kartce obok są parametry, a na samym ogniwie nie ma numerka i producenta to lepiej takich nie brać.
A zdecydowanie lepiej dopłacić do dobrych ogniw i akumulatorów bo to robi dużą różnicę. Swego czasu wymieniałem dużo akumulatorów w UPS-ach i dostawałem najtańsze akumulatory Vipow by wymieniać w tych UPS-ach i trzymały równo 2 lata. Na każdym UPS-ie zapisywaliśmy daty wymiany, ale jak proponowałem lepsze akumulatory to nie bo drogie, a różnica była między 70 a 90 zł. A lepsze akumulatory np Europower trzymają 5-6 lat i to też sprawdzane było z zapisami z wymian.
Tak samo tutaj jak wymienisz, na lepszej firmy ogniwa to będzie Ci dłużej chodzić sprzęt.

Offline peter

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Wrzesień 2020, 20:38:22 czas Polski »
baterie milwaukee są naprawdę bobre co prawda posiadam tylko 5A ale uważam że 3A wysarczy do wkrętarki, rapid charger załatwi sprawę

Offline marpiko

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Wrzesień 2020, 21:38:24 czas Polski »
też jestem za oryginałami, wydajesz więcej ale masz lepszą jakość i trwałość produktu i wiesz, że będzie wszystko z urządzeniem będzie ok. Kupiłem kiedyś z ciekawości zamiennik i tyulko wydałem kasę w błoto bo coś ciągle było nie tak

Offline doktor

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Wrzesień 2020, 15:54:48 czas Polski »
DZięki za zainteresowanie i opinie. Widzę że wszyscy są zdania że lepiej dopłacić do oryginału
Kupiłem ostatecznie 2 po 3Ah  (chciałem żeby było lekko  poręcznie),  szybką ładowarkę i mam nadzieję że będzie ok.
Siła maszyny rzeczywiście robi wrażenie.
Jeszcze raz dziękuje wszystkim

Offline pajewski

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Wrzesień 2020, 16:39:39 czas Polski »
No właśnie jaka jest "siła" Twojej maszyny? Bo Nm (siła) to jedno, a pojemność akumulatora to drugie. Jeśli wkrętarka ma np 20 Nm momentu to nawet 5 Ah akumulator nie spowoduje wydajnej pracy.

Offline doktor

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Wrzesień 2020, 17:15:08 czas Polski »
Nie mam jej teraz przed sobą ale ma ponad 200NM.
Jarek miał o tej zakrętarce filmik

Offline pajewski

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Wrzesień 2020, 09:34:37 czas Polski »
Z takim momentem i takimi akumulatorami to w dwa dni zbudujesz chałupę. Powodzenia.

Wysłane z mojego S68Pro przy użyciu Tapatalka

Offline Magda171983

« Odpowiedź #10 dnia: 01 Listopad 2023, 12:49:08 czas Polski »
Tylko oryginał, zammieniki w mojej opini często się nie sprawdzają