Najlepiej kupić oryginalne akumulatory to masz pewność, że będzie ok.
Kolejną opcją jest wymiana, ale wtedy najlepiej jest rozebrać baterię odczytać parametry ogniw i kupić takie same, bądź poszukać lepszych.
Można też poszukać czy w okolicy ktoś nie wymienia ogniw, ale trzeba się upewnić, że będzie wymieniać na dobre ogniwa.
A dobrym sposobem na znalezienie dobrych ogniw to sprawdzić czy ktoś się do nich przyznaje. Jeśli widzisz w sklepie ogniwa i na kartce obok są parametry, a na samym ogniwie nie ma numerka i producenta to lepiej takich nie brać.
A zdecydowanie lepiej dopłacić do dobrych ogniw i akumulatorów bo to robi dużą różnicę. Swego czasu wymieniałem dużo akumulatorów w UPS-ach i dostawałem najtańsze akumulatory Vipow by wymieniać w tych UPS-ach i trzymały równo 2 lata. Na każdym UPS-ie zapisywaliśmy daty wymiany, ale jak proponowałem lepsze akumulatory to nie bo drogie, a różnica była między 70 a 90 zł. A lepsze akumulatory np Europower trzymają 5-6 lat i to też sprawdzane było z zapisami z wymian.
Tak samo tutaj jak wymienisz, na lepszej firmy ogniwa to będzie Ci dłużej chodzić sprzęt.