Kwiecień 19, 2024, 04:44:32 am

Autor Wątek: zabezpieczenie naczynia  (Przeczytany 3179 razy)

Offline paweltu

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
zabezpieczenie naczynia
« dnia: Grudzień 07, 2021, 11:01:58 am »
witam,

ze świerkowego plastra wydłubałem misę na owoce lub inne produkty spożywcze i chciałbym ją zabezpieczyć. Proszę o wskazówki co najlepiej nadawałoby się do tego celu z uwzględnieniem poniższych aspektów:
1. misa będzie miała bezpośredni kontakt z produktami spożywczymi
2. chciałbym wyeksponować rysunek słojów
3. dostępność materiałów na polskim rynku.

Zastosować olej czy wosk? A może oba?
Jakie produkty? Nazwy, marki etc. Gdzie są dostępne do nabycia?

Dziękuję za wszelkie wskazówki i pozdrawiam.
Paweł

Offline zarekl

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 310
    • Zobacz profil
Odp: zabezpieczenie naczynia
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 09, 2021, 08:39:29 am »
Oleje do blatów kuchennych mają atesty do kontaktu z żywnością. Czy wszystkie? Nie wiem, ale te które używałem miały. One też podkreślają rysunek słojów. Dają też różne efekty końcowe (mat, półmat, barwa itp).
Można też zabezpieczyć olejem kokosowym. Nadaje się, ponieważ nie jełczeje, ale z czasem po iluś myciach i czyszczeniach naczynia może on się zmyć. Jest mniej trwały niż taki dedykowany do blatów.

Offline paweltu

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
Odp: zabezpieczenie naczynia
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 09, 2021, 16:23:11 pm »
dzięki za wskazówkę.
Czyli jak rozumiem, rekomendujesz raczej olej, a nie wosk....

Offline zarekl

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 310
    • Zobacz profil
Odp: zabezpieczenie naczynia
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 10, 2021, 05:35:48 am »
Napisałeś, że naczynie będzie miało kontakt z żywnością. Jeśli chodzi o wosk to też musiałby mieć atest. Można by próbować naturalnym woskiem pszczelim nasączyć drewno, ale tego nie próbowałem jeszcze.
Co do rekomendacji to najlepiej jak sam wypróbujesz na jakimś kawałku drewna jaki jest efekt końcowy i czy ci odpowiada. Ja używałem olejów do blatów i się sprawdzały.