22 Czerwiec 2025, 03:51:57 czas Polski

Autor Wątek: czym zastąpić wyrówniarkę/ grubościówkę  (Przeczytany 8893 razy)

Offline Hiwatha

czym zastąpić wyrówniarkę/ grubościówkę
« dnia: 17 Listopad 2014, 00:15:41 czas Polski »
Z racji ograniczeń wielkości warsztatu nie mam możliwości postawienia ciężkiej (100kg) wyrówniarki. Planuje robić klejonkę szerokości max 50cm. Czy macie pomysł czym mógłbym ją zastąpić? Zastanawiam się czy da się wykorzystać np dewalta D27300 (pole robocze 26cm) dzieląc klejonkę na dwie części (pole robocze 26cm) Zależy mi na idealnym wykończeniu.

Offline ObywatelRP

Odp: czym zastąpić wyrówniarkę/ grubościówkę
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopad 2014, 05:55:20 czas Polski »
Witam,
może szlifierka bebnowa 540mm?
Pozdrawiam

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopad 2014, 08:56:30 czas Polski »
Powinna też nadać się szlifierka bębnowa z trzymaniem bębna z jednej strony. Wtedy materiał szlifujesz na dwa razy (połowa, obrót o 180 i ponownie). Ty szlifierki nie mają oscylacji i tak będziesz musiał poprawiać to ręczną z małym skokiem oscylacji. Sporo zachodu...
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline zendra

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Listopad 2014, 10:22:15 czas Polski »
może tradycyjnie - strug. Po nabyciu wprawy b. odstresowująca i satysfakcjonująca opcja.

Offline Hiwatha

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Listopad 2014, 12:18:24 czas Polski »
dzięki za podpowiedź
szlifierka bębnowa -chyba na tym skupie moje poszukiwania.
Czy ewentualnie sama grubościówka mogłaby mi do tego celu wystarczyć? Samą grubościówkę jeszcze bym zmieścił.
Jeśli tak to czym przejechać klejonkę aby zniwelować pofalowania.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Listopad 2014, 12:26:48 czas Polski »
czym przejechać klejonkę aby zniwelować pofalowania.

Niczym .
Skup się na tym by jedną stronę kleić równo , a szczególnie by nie była zwichrowana  . Tą stroną położysz na stole  grubościówki i zbierać będziesz tą nierówną . Zbierasz nie zupełnie na czysto i wtedy zaczniesz zbierać drugą strone . Następnie  wracasz do poprzedniej i tak obracająć robisz na czysto   po trochu obie  płaszczyzny .
strugarka napewno będzie dobrym  rozwiązaniem .

Offline Hiwatha

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopad 2014, 19:39:48 czas Polski »
dzięki, widzę, że bez strugarki będzie ciężko ale spróbuję ja zastąpić szlifierką taśmową. Narzędzia dopiero kompletuje,a szlifierka i tak mi się przyda, a nóż efekt końcowy mnie zadowoli. Grubościówkę mam na oku makitę 2012nbx ale szukam jeszcze coś o szerszym wałku.

Offline konradk1k

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Listopad 2014, 00:03:54 czas Polski »
To może napisz ile masz miejsca na maszynę i jaki budżet.

Skoro rozmyślasz nad zakupem szlifierki bębnowej (koszt taniej ok 3500-4000zł) i grubościówki makity (koszt 2500-3000zł) to może lepiej poszukać używanej firmowej 2w1 strugarka i grubościówka np. Felder.:

tu link do allegro z używkami:

http://allegro.pl/felder-hammer-strugarka-wyrowniarka-grubosciowka-i4782609716.html
http://allegro.pl/grubosciowka-i-wyrowniarka-felder-hammer-a3-31-i4734243001.html

Offline DM

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Listopad 2014, 08:51:28 czas Polski »
Bębnowej szlifierki bym nie polecił

Ja mam JET 22-44  stary model bez automatycznego zwalniania.

Na papierze 60-80 max zbiera 0,5 mm.
Tylko do drewna liściastego i trzeba uważać żeby papieru nie przypalić bo wymiana jest upierdliwa.

Ktoś do niego dorobił podpórkę z drugiej strony. Pomaga przy ustawieniu żeby równo zbierała "sprawdzanie ołówkiem".

Niestety nie zbiera równo. Materiał można 2-3 razu przepuścić na tych samych ustawieniach i zawsze coś zbierze. Przy fornirze trzeba uważać.
Na materiale powstają fale jakby bęben odbijało w górę i dół czasem. Poza tym są też rysy bo nie ma oscylacji.

U mnie dużo robi i zwróciła się praktycznie w miesiąc (używana i szczerze mówiąc przepłaciłem 1 tys.) i potem pękła zaniedbana taśma podająca...... Części najlepiej zamawiać za granicą bo niby w Polsce sklepy je oferują ale sprowadzają z magazynów w Niemczech i to trwa 2-3 tygodni a z UK dostałem w 5 dni.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2014, 08:55:58 czas Polski wysłana przez decodrew »

Offline Hiwatha

« Odpowiedź #10 dnia: 18 Listopad 2014, 13:55:58 czas Polski »
poszukać używanej firmowej 2w1 strugarka i grubościówka np. Felder.:
oglądałem ją ale nie pomieszczę za małe pomieszczenie

Offline Hiwatha

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Listopad 2014, 16:04:45 czas Polski »
To może napisz ile masz miejsca na maszynę i jaki budżet.
Przestrzeni całe 7m2. Szukam czegoś dobrego nie wiem klasa festool. Rozglądam się również nad używkami ale też dobrych firm. Ktoś mi zaproponował: grubościówka (np makity bo mała i dość cicha) + pilarka stołowa (poluje na festoola precisio cs 70 używkę) + szlifierka oscylacyjna zamiast równiarki.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Listopad 2014, 16:09:59 czas Polski »
To dobra propozycja. Ale czemu nie chcesz składać klejonki z węższych (40 cm = 2 x 20 cm)? Jest to do zrobienia i to dość precyzyjnie.
Bez wyrowniarki ciężko przygotować listwy na klejonkę. Zamiast niej można od biedy użyć frezarki w stole i docisków.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2014, 16:12:26 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline robson

« Odpowiedź #13 dnia: 18 Listopad 2014, 16:14:35 czas Polski »
Przyznam , że nie rozumiem chcesz wyrówniarkę  zastąpić pilarką? :o

Offline Hiwatha

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Listopad 2014, 17:05:46 czas Polski »
..równiarkę zastąpić szlifierką oscylacyjną. Pilarka będzie mi potrzebna do cięcia desek. Dopiero wyposażam warsztat.