yild: no ale ile tych czasów opóźnień potrzebujesz? 2, 5, i 10s i opcję wyłączenia jak chcesz użyć wiertarki pod tym gniazdem. Czyli ja liczę tak: ATTiny 13 - 2zł, dwa mikroprzyciski - 6zł, dioda led z rezystorkiem 3zł, gniazdo zasilania 1,55zł. Po co Ci czujnik mierzący prąd w ładnej obudowie za 40zł? wystarczy ten: http://www.gotronik.pl/modul-czujnika-pradu-ac-5a-mini-transformator-p-2372.html, do niego diody prostownicze i dioda zenera do ograniczenia, i może wzmacniacz operacyjny za 1zł żeby mieć na wyjściu sygnał TTL. Jedyne co potrzebujesz porządnego to przekaźnik SSR za 25zł.
No właśnie tak myślę, że za bardzo chciałem przekombinować
Odnośnie tych mikroprzycisków... to to rozwiązanie raczej jest niewskazane powinno być bardziej 'pancerne'
, można to zrobić przełącznikiem obrotowym z wybieraniem okresu przy pomocy drabinki rezystorowej z pomiarem ADC (za aż 6 zł
), można dać jakiś pr'ek wieloobrotowy by móc ustawić jakiś 'niestandardowy' okres.
Aktualnie mój 'projekt' napotkał problemy... przy braku poboru prądu nie pokazuje 'zero' - nie mogę skalibrować dokładnie dolnych zakresów, np po podłączeniu <100w odbiornika (chociaż nie wiem czy to jest potrzebne pewnie trzeba przyjąc ~300W w zwyż). Przy załączaniu przekaźnika elektromagnetycznego pojawiają się 'spajki' poboru prądu również o wartości 0 A (przy odłączonym przekaźniku problem nie występuje).
Zamówiłem jakiś półprzewodnikowy przekaźnik 25A i sprawdzę na tym.
Dużym problemem nie do przeskoczenia w takich DIY projektach elektronicznych jest pewna obawa przy używaniu tego w środowisku warsztatowym... rozwiązanie z gotowymi modułami chociaż drogie jest o tyle dobre, że moduły mają dopuszczenie do użycia (CE).
ps. są automaty schodowe, które mogą wprowadzać opóźnienie (wyłączenie światła po czasie)... tylko że chyba wszystkie mają funkcję przeciwblokady, a do tego działają w trybie włącznika chwilowego (zamel asm-02 od 2s do 10m opóźnienie).
pps. jest jeszcze coś
takiego w trybie delay on brake (E) powinno* działać jak zakładamy (*powinno...).
ppps. traktuję moje boje jako zabawę
Edit: można jeszcze użyć sterownika od wentylatora łazienkowego z opóźnionym wyłączeniem...