i tu pytanie mam do Amigorg-a o ten moment pulsacyjny
krzyś48, na początek moja generalna uwaga, że jestem przeciwny podawaniu na forum stolarskim rozwiązań dotyczących jakichkolwiek przeróbek urządzeń elektrycznych, gdyż najczęściej pytania zadają nie elektrycy. W tym konkretnym przypadku chodzi o wykorzystanie zasilania z sieci jednofazowej silnika 3 fazowego maszyny wieloczynnościowej, grubiarko- wyrówniarko-frezarko-czopiarki, pewnie mocno obciążonej pracą (patrząc po realizacjach autora wątku). Można to zrobić na kilka sposobów: np. z kondensatorem (jak wyżej), z dwoma kondensatorami, rozruchowym np 100, 115 mikrofaradów i kondensatorem pracy przy czym kondensator rozruchowy byłby odłączany po rozruchu prostym układem automatyki ( co już komplikuje i podraża całość. Można wykorzystać też falownik zasilany z sieci jednofazowej z wyjściem 3 fazowym, ale taki falownik to koszt np 850 - 1500 zł, czyli więcej niż koszt nowego silnika 1 fazowego (ok 350-450 zł), pomijając możliwość awarii falownika.
Ponadto nie wiadomo bliżej jaki to silnik, czy ma możliwość przełączenia do pracy w trójkąt co byłoby lepszym wyborem przy pracy z kondensatorem. Ale zawsze nie będzie to praca naturalna dla silnika 3 fazowego, gdzie w grę wchodzą jeszcze inne parametry: cos fi, sprawność, moment, prąd rozruchu, dobór zabezpieczeń sieci. Poza tym myślę, że kolega GC-Stolarz chce sprawnie pracować maszyną, którą kupił,a nie zajmować się przeróbkami silnika i instalacji, chyba że ma "pod ręką" elektryka.
Owszem, silnik indukcyjny, jednofazowy też ma kondensator, ale inna konstrukcję.
Powstawanie momentu pulsującego wywołującego drgania wynika z niesymetrycznego pola magnetycznego w silniku 3 fazowym zasilanym z sieci 1 fazowej. Opisano to np. w jednym z zeszytów naukowych Politechniki Wrocławskiej ( Prace naukowe Instytutu Maszyn, Napędów i Pomiarów Elektrycznych Politechniki Wrocławskiej nr 32 2012 r p.t. "Udoskonalony dobór pojemności kondensatora do pracy jednofazowej silnika indukcyjnego z 3 fazowym uzwojeniem stojana" (mogę wysłać plik *.pdf na adres e-mail).