20 Marzec 2025, 01:40:50 czas Polski

Autor Wątek: Męska Szopa w Warszawie  (Przeczytany 2943 razy)

Offline piotraspl

Męska Szopa w Warszawie
« dnia: 07 Luty 2017, 23:03:38 czas Polski »
Cześć,

Chciałbym wam opowiedzieć o projekcie zrealizowanym przez Fundację Ks. Rumianka: Męska Szopa, która powstała w Warszawie :) Ja wsiąkłem na dobre i od jakiegoś czasu jestem częścią zespołu - mam to szczęście, że mieszkam 2 ulicy dalej i znalazłem miejsce gdzie mogę sobie swobodnie pomajsterkować. Ale po kolei...

Męska Szopa (Mens Shed) to Australijski pomysł majsterkowanie, spędzanie czasu i wymianie doświadczeń w ogólno-dostępnym miejscu wyposażonym w różne narzędzia (stolarnia, ślusarnia itp). Z definicji dostęp jest za bezpłatny i dla wszystkich a opiera się na zaufaniu dla użytkowników.

Takie Szopy działają już w wielu krajach a pod koniec zeszłego roku pierwsza Polska Męska Szopa została uruchomiona w Warszawie przy ul. Rybnickiej (Stare Włochy) w piwnicach przykościelnej kawiarni gdzie mieści się również Fundacja. Na chwilę obecną, dostęp do Męskiej Szopy jest we Wtorki i Czwartki w godzinach 10-16 jak również w Czwartki od 18:30 do 20:30 (urzęduje moja skromna osoba :) - tylko trzeba dać znać min. dzień wcześniej). Tak jak pisałem, miejsce nie ogranicza się wyłącznie do stolarki i można odczuwać (jeszcze) brak niektórych narzędzi ale mamy nadzieje, że z czasem się to zmieni :) Jak już jesteśmy przy wyposażeniu to nie będę trzymał w niepewności i już piszę co mamy dzięki uprzejmości sponsora - JULA (marka MEEC):

- 2 wkrętarki
- 2 wiertarki
- wyrzynarkę
- wiertarkę stołową
- piła tarczowa
- kompresor
- stacja do lutowania
- 4 duże stoły i kilkadziesiąt m2 przestrzeni
- wyrzynarka stołowa - powinna dotrzeć na dniach
- piła stołowa - wciąż czekamy ale na razie wstawiłem swojego Scheppacha HS105 :)
- nieskończone ilości śrubokrętów, kluczy, wierteł do metalu, drewna i betonu, tarniki, pilniki itp. czyli to co powinien posiadać każdy majsterkowicz :)

Z czasem chcemy dodawać kolejne narzędzia w miarę potrzeb i zainteresowania, jak również może zorganizować jakieś zajęcia i kursy tematyczne: renowacja mebli?

Tak więc, jeżeli mieszkacie nie daleko, macie ochotę pomajsterkować ale brakuje wam miejsca/narzędzi to w imieniu Fundacji serdecznie zapraszam!

Męska Szopa ma profil na Facebooku gdzie dowiedzieć się więcej. Zajrzyjcie! polubcie! zostawcie ciepły komentarz aby zachęcić nas do dalszego działania :) A może macie jakiś fajny pomysł/inicjatywę/uwagi? Dajcie znać!

Offline raven

Odp: Męska Szopa w Warszawie
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Luty 2017, 07:56:50 czas Polski »
Świetna inicjatywa! Gratuluję :D Lajkuję na Facebooku, i będę śledził Wasze losy, a i na pewno się kiedyś wybiorę :)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Luty 2017, 07:57:04 czas Polski »
Super inicjatywa! Ubolewam jedynie, że takich miejsc jest tak mało, a nawet jak już są to właśnie w dużych miastach. Trzymam kciuki za ten projekt!

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Luty 2017, 08:41:32 czas Polski »
Może uda się zajrzeć kiedyś. Swego czasu lecz dawnego tam mieszkałem, na Chrobrego.
Trzymam kciuki a Tobie gratuluję serca.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Luty 2017, 08:45:31 czas Polski »
Lecę na FB zobaczyć i na pewno zalajkuję. Ja mogę majsterkować tylko w  weekendy i mam z 50 km na działkę.
...
...
...
Byłem i po krótkiej wizycie widzę, że  ta męska szopa jakaś taka z dużą przewagą pań. Pan to się proszę Pana potrafi urządzić ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2017, 08:52:19 czas Polski wysłana przez Grzegorz58 »

kerry

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Luty 2017, 09:54:35 czas Polski »
FB trochę dziwnie pokazuje waszą lokalizację...

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Luty 2017, 11:09:35 czas Polski »
FB trochę dziwnie pokazuje waszą lokalizację...
wow daleko, bardzo daleko ;)

Offline piotraspl

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Luty 2017, 11:49:56 czas Polski »
Jakieś e-chochliki nabroiły! Ale już zagoniłem do innych zajęć i pinezka wróciła na swoje miejsce :)

Dziękuję wszystkim za komentarze i cieszę się, że się wam podoba - zapraszamy w nasze progi :)

@m_kola słyszałem, że kolejna szopa ma być otwarta na dniach ale nie pamiętam gdzie, chociaż na pewno nie metropolia. Jutro postaram się dowiedzieć i dam znać w temacie.

@kozio wpadnij odwiedzić "stare śmieci" i do nas na kawę ;)

@Grzegorz58 ja miałem podobnie, chociaż na szczęście nie 50 km :) Mimo wszystko to zawsze była wyprawa, powiadomić domowników że będę hałasował a  najgorzej jak się czegoś zapomniało.

W sprawie Pań to bardzo ciekawa sprawa bo rzeczywiście jest duże zainteresowanie, zresztą na profilu jeden z 1 postów dotyczy właśnie większego zainteresowania Pań niż Panów w kwestii robienia czegoś poza domem. Zresztą mimo nazwy, Męska Szopa nie zamyka się na nikogo i chętnie gości również dziewczyny :) Mam nadzieje, że z czasem będzie właśnie coś tematycznego właśnie da nich.

Offline piotraspl

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Luty 2017, 19:46:21 czas Polski »
Panie i Panowie! Miło mi poinformować, że kolejna Męska Szopa została otwarta w Słupsku :) Przecięcie wstęgi...ftu... deski zostało wykonane przez prezydenta miasta Roberta Biedronia :)

http://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,21370723,robert-biedron-otworzyl-w-slupsku-szope-glownie-dla-mezczyzn.html#BoxLokTrojLink

Słupska Szopa jest realizowana przez inną (znajomą) fundację ale cel ten sam :) Kolejne miasto to Wrocław ale jeszcze bez szczegółów :)

@m_kola  może do tej będzie ci bliżej ? ;) 

PS> Jeżeli zajrzy tutaj admin to prośba o zmianę nazwy wątku na "Męska Szopa" lub "Męska Szopa w Polsce" :)

fyme

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Luty 2017, 20:06:16 czas Polski »
Świetna wiadomość. W wolnej chwili na pewno się wybiorę, w koncu rodowity że mnie słupszczanin :D

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +5/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Wrzesień 2024, 12:30:03 czas Polski »
Jak projekt się rozwija?

Offline mizun

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Wrzesień 2024, 21:53:16 czas Polski »
 ???

Serio teraz będziesz wszystkie wątki odkopywał? Po 7 latach?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +5/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Wrzesień 2024, 22:52:37 czas Polski »
Cześć. Nie wszystkie. Przeglądam sobie  forum i jak coś mnie zainteresuje to się pytam.

Po to chyba jest to forum?

Sporo wątków zostaje też usuniętych z przeróżnych powodów. Najczęściej z powodu braku dostępu do zamieszczonych w wątku zdjęć. Bez zdjęć czasem wątek traci sens.

Offline mizun

« Odpowiedź #13 dnia: 24 Wrzesień 2024, 07:43:17 czas Polski »
Rób co uważasz, choć ja myślę, że czas na jakąś reakcję na tym forum bezpowrotnie minął. Choć oczywiście życzę powodzenia, żeby - to co robisz - nie było stratą czasu.

A autor tego wątku nie logował się od 5 lat, więc mam pewne podejrzenia czy odpowie. To tak na marginesie.

Offline mario78

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Wrzesień 2024, 18:13:00 czas Polski »
Jest na Woli męska szopa,działa.Podjadę zobaczyć jak tylko znajdę chwilkę bo mam kawałek.
Pozdrawiam