Cześć,
Chciałbym wam opowiedzieć o projekcie zrealizowanym przez Fundację Ks. Rumianka: Męska Szopa, która powstała w Warszawie

Ja wsiąkłem na dobre i od jakiegoś czasu jestem częścią zespołu - mam to szczęście, że mieszkam 2 ulicy dalej i znalazłem miejsce gdzie mogę sobie swobodnie pomajsterkować. Ale po kolei...
Męska Szopa (Mens Shed) to Australijski pomysł majsterkowanie, spędzanie czasu i wymianie doświadczeń w ogólno-dostępnym miejscu wyposażonym w różne narzędzia (stolarnia, ślusarnia itp). Z definicji dostęp jest za bezpłatny i dla wszystkich a opiera się na zaufaniu dla użytkowników.
Takie Szopy działają już w wielu krajach a pod koniec zeszłego roku pierwsza Polska Męska Szopa została uruchomiona w Warszawie przy ul. Rybnickiej (Stare Włochy) w piwnicach przykościelnej kawiarni gdzie mieści się również Fundacja. Na chwilę obecną, dostęp do Męskiej Szopy jest we Wtorki i Czwartki w godzinach 10-16 jak również w Czwartki od 18:30 do 20:30 (urzęduje moja skromna osoba

- tylko trzeba dać znać min. dzień wcześniej). Tak jak pisałem, miejsce nie ogranicza się wyłącznie do stolarki i można odczuwać (jeszcze) brak niektórych narzędzi ale mamy nadzieje, że z czasem się to zmieni

Jak już jesteśmy przy wyposażeniu to nie będę trzymał w niepewności i już piszę co mamy dzięki uprzejmości sponsora - JULA (marka MEEC):
- 2 wkrętarki
- 2 wiertarki
- wyrzynarkę
- wiertarkę stołową
- piła tarczowa
- kompresor
- stacja do lutowania
- 4 duże stoły i kilkadziesiąt m2 przestrzeni
- wyrzynarka stołowa - powinna dotrzeć na dniach
- piła stołowa - wciąż czekamy ale na razie wstawiłem swojego Scheppacha HS105
- nieskończone ilości śrubokrętów, kluczy, wierteł do metalu, drewna i betonu, tarniki, pilniki itp. czyli to co powinien posiadać każdy majsterkowicz
Z czasem chcemy dodawać kolejne narzędzia w miarę potrzeb i zainteresowania, jak również może zorganizować jakieś zajęcia i kursy tematyczne: renowacja mebli?
Tak więc, jeżeli mieszkacie nie daleko, macie ochotę pomajsterkować ale brakuje wam miejsca/narzędzi to w imieniu Fundacji serdecznie zapraszam!
Męska Szopa ma profil na Facebooku gdzie dowiedzieć się więcej. Zajrzyjcie! polubcie! zostawcie ciepły komentarz aby zachęcić nas do dalszego działania

A może macie jakiś fajny pomysł/inicjatywę/uwagi? Dajcie znać!